koirien hammaskivi

Puruluut ehkäisevät hammaskiven syntymistä

 

Koirien hammaskivi on yleinen koirien vaiva ja eläinlääkärit ovat taatusti kyllästymiseen asti neuvoneet meitä koirien omistajia harjaamaan lemmikkien hampaita säännöllisesti. Ja kyllähän me kaikki tiedämme, että pitäisi, mutta… En luettele kaikkia niitä loistavia syitä ja selityksiä, joita olen itse vuosien saatossa keksinyt tai kuullut, vaan yritän asettua koiran asemaan ja tarkastella asioita koiran näkökulmasta.

Koirien hammaskivi on yleinen riesa

Tutkimusten mukaan jopa yli 80 % aikuisista koirista kärsii huonosta suuhygieniasta. Eli neljästä aikuisesta koirasta vain yhdellä on terveet hampaat. Varma merkki siitä, että koiran hampaat vaativat hoitoa, on pahanhajuinen hengitys. Usein ajatellaan, että koiran hengityksen kuuluukin haista pahalle, koska se syö ja tonkii ulkona kaikkea epämääräistä. Onhan se näinkin, mutta jos koiran henki todella haisee, kannattaa kurkata sen suuhun ja etsiä merkkejä ientulehduksesta tai hammaskivestä. Ientulehduksen aiheuttaa hampaiden pinnalle kertynyt plakki, joka kovettuessaan muuttuu hammaskiveksi. Ja näitä hammaskiviä eläinlääkärit poistavat työssään päivittäin.

Koirien hammaskivi ja pahanhajuinen hengitys

Koirien runsas hammaskivi ja siihen liittyvä pahanhajuinen hengitys kielivät pitkään hoitamattomana olleeseen suuhygieniaan. Koiran hampaiden kotihoitoon on tarjolla helppo ja nopea Oxyfresh hammasgeeli.

Kun eläinlääkäri puhdistaa koiran hampaat, se on omistajan kannalta varsin helppo toimenpide, sillä omistajan ei tarvitse tehdä itse muuta kuin maksaa lasku. Vaikka tokkopa kenenkään mielestä laskun maksaminen oikeasti on päivän hohtohetki. Siinä vaiheessa, kun lompakko on eläinlääkärin vastaanotolla auki ja uusi hammasharja ja hammastahna taskussa, on helppo päättää aloittaa hampaiden harjaaminen.

Koiran kannalta katsottuna kaikki ei olekaan niin yksinkertaista. Hoitamattomat hampaat ja tulehtuneet ikenet ovat särkeneet ja jomottaneet jo pitkään ja aiheuttaneet mahdollisesti aiheuttaneet jo muitakin terveysongelmia. Eläinlääkärin tekemä hampaiden puhdistus ja hammaskiven poisto vaatii aina anestesian, mikä ei ole koiralle riskitöntä eikä lainkaan mukavaa. Ja toimenpiteen jälkeen koiran suu on pitkään kipeä ja kipeällä suulla pitäisi pystyä syömään.

Eikä ole tavatonta, että sama kierre alkaa alusta. Uudelle hammasharjalle ja hammastahnalle löytyy paikka aiempina vuosina ostettujen, vielä käyttämättömien kanssa samasta kaapista, suu ja hampaat jäävät jälleen hoitamatta ja muutaman kuukauden, tai ehkä vasta vuoden päästä koira makaa taas eläinlääkärin pöydällä letku suussa.

Koiran hampaiden puhdistus kotona

Niille koirien omistajille, joille koiran hampaiden harjaaminen ei ole sopiva vaihtoehto, suosittelen lämpimästi Oxyfresh hampaidenhoitotuotteita, joita ei tarvitse harjata. Oxyfresh hammasgeeli ja Oxyfresh hammassuihke ovat tuotteita, jotka annostellaan suoraan koiran suuhun ja jätetään vaikuttamaan. Helppoa ja nopeaa! Lisäksi on saatavana koiran juomaveteen lisättävä Oxyfresh liuos, jota voi käyttää yksinään tai yhdessä geelin tai suihkeen kanssa tehostamassa vaikutusta.

Tutustu myös artikkeleihin Koiran hampaiden hoito kotona säästää rahaaKoiran ientulehdus on yleinen sairaus, Koiran hammashoito voi säästää jopa satoja euroja ja Koiran hammaskiven poisto.