Kissan virtsakiteet ovat viheliäinen ongelma

Kissan virtsakiteet, virtsakivet ja muut virtsatieongelmat ovat yksi yleisimmistä syistä, miksi kissan viedään eläinlääkäriin. Kissojen alempien virtsateiden sairauksista käytetään nimitystä FLUTD (Feline Lower Urinary Track Disease). Sairastuneella kissalla on vaikeuksia virtsatessa tai se ei voi lainkaan virtsata. Virtsatieongelmia esiintyy sekä uros- että naaraskissoilla, mutta virtsakiteet ja -kivet ovat yleisempi ongelma kollikissoilla. Kissat ovat erityisen alttiita virtsatieongelmille, koska lihansyöjinä niiden virtsa on väkevää (pH 5-6) ja ne juovat usein niukasti. Liian vähäinen juominen, vääränlainen ravinto ja ylipaino ovat yleisimpiä syitä kissojen virtsatieongelmiin.

kissan virtsakiteet
Moni kissa kärsii virtsatieongelmista

Kissan virtsakivet, struviittikiteet ja virtsakiteet

Kissan virtsakiteet ovat pieniä, kovia saostumia, joita kerääntyy virtsarakkoon ja virtsateihin. Virtsakiteitä on erilaisia ja yleisimmät kissojen virtsakiteistä ovat struviittikiteet, joita kansankielellä kutsutaan usein virtsakiviksi. Syy näiden ongelmallisten struviittikivien muodistumiselle on kissan liian väkevä virtsa. Kissan virtsakivet ovat useimmin leikattujen kuin leikkaamattomien kissojen ongelma ja niistä kärsivät useimmin uroskissat kuin naaraskissat. Lisäksi tietyt kissarodut ovat alttiimpia saamaan virtsakiteitä kuin toiset.

Jos kissa käy jatkuvasti vessalaatikolla, viipyy siellä pitkään, virtsaa vain muutamia tippoja kerrallaan, virtsassa näkyy verta tai virtsaaminen on selkeästi kissalle kivuliasta, voidaan epäillä virtsatieongelmia. Silloin kissa tulee heti viedä eläinlääkäriin tutkittavaksi.

Kissan virtsakiteet voidaan ehkäistään runsaalla veden juonnilla

Juomattomuus lisää kissan virtsatieongelmien ja kissan virtsakivien syntymistä ja juomatonta kissaa kannattaa houkutella juomaan kaikin mahdollisin keinoin. Siistinä eläimenä kissa on tarkka juomavedestä ja juoma-astiasta. Veden tulee olla puhdasta ja raikasta ja vesi tulee vaihdetaan säännöllisesti ja uusi vesi tarjoillaan aina puhtaasta vesi-astiasta. Hyvä kissan vesikuppi on niin laakea, että kissan ei viikset eivät kastu juodessa. Teräskuppi on hyvä valinta ja leikkisälle kissalle myös kirkas, lasinen vesiastia voi olla mielekäs. Vettä voi lisätä tarvittaessa myös ruokaan.

Ylipaino altistaa kissan virtsatieongelmille

Juomattomuuden lisäksi myös ylipaino lisää merkittävästi kissan virtsakivien riskiä, joten kissan painoa on syytä seurata säännöllisesti. Etenkin leikatut kissat ovat alttiimpia ylipainolle. Oikeanlaisella ravinnolla voidaan pitää kissa normaalipainoisena ja näin ehkäistä tehokkaasti kissan virtsakiteiden syntymistä.

Kissan virtsakiteet voidaan ehkäistä oikealla ravinnolla

Kissojen virtsatieongelmat ovat niin yleisiä, että niiden syntymistä kannattaa ehkäistä valitsemalla kissalle oikeanlainen ravinto. Virtsakiviä ehkäisevä ravinnossa on optimaalinen pH-arvo ja mineraalien tasapaino suojaamassa virtsateitä ja ehkäisemässä virtsakivien muodostumista.

Koska ravinnon laatu pitkälti määrittää kissan elämän laadun, korkealaatuiseen ravintoon kannattaa aina panostaa.

Ruokasuosituksia

Korkealaatuisia, suomalaisia märkäruokia kissalle, joiden tasapainoinen pH edistää kissan virtsateiden terveyttä:

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Kissan ylipaino ei ole ainoastaan kosmeettinen asia
  Voiko hyvä kissanruoka olla halpaa
  Kissanruoka verkkokauppa – tuoreet kissanruoat maahantuojan varastosta

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?

Lyder kissanruoat valmistaa: lyderpetfood.fi