kissan virtsakiteet

Moni kissa kärsii virtsatieongelmista

Kissan virtsakiteet, virtsakivet ja muut virtsatieongelmat ovat yksi yleisimmistä syistä kissojen eläinlääkärikäynteihin. Kissojen alempien virtsateiden sairauksista käytetään nimitystä FLUTD (Feline Lower Urinary Track Disease). Sairastuneella kissalla on vaikeuksia virtsatessa tai se ei voi lainkaan virtsata. Virtsatieongelmia esiintyy sekä uros- että naaraskissoilla, mutta virtsakiteet ja -kivet ovat yleisempi ongelma kollikissoilla. Kissat ovat erityisen alttiita virtsatieongelmille, koska lihansyöjinä niiden virtsa on väkevää (pH 5-6) ja ne juovat usein niukasti. Liian vähäinen juominen, vääränlainen ravinto ja ylipaino ovat yleisimpiä syitä kissojen virtsatieongelmiin.

Kissan virtsakiteet, struviittikiteet ja virtsakivet

Kissan ovat pieniä, kovia saostumia, joita kerääntyy virtsarakkoon ja virtsateihin. Virtsakiteitä on erilaisia ja yleisimmät kissojen virtsakiteistä ovat struviittikiteet, joisa kansankielellä kutsutaan usein virtsakiviksi. Syy näiden ongelmallisten struviittikivien muodistumiselle on kissan liian väkevä virtsa. Virtsakivet ovat useimmin leikattujen kuin leikkaamattomien kissojen ongelma ja niistä kärsivät useimmin uroskissat kuin naaraskissat. Lisäksi tietyt kissarodut ovat alttiimpia saamaan virtsakiteitä kuin toiset.

Jos kissa käy jatkuvasti vessalaatikolla, viipyy siellä pitkään, virtsaa vain muutamia tippoja kerrallaan, virtsassa näkyy verta tai virtsaaminen on selkeästi kissalle kivuliasta, voidaan epäillä virtsatieongelmia. Silloin kissa tulee heti viedä eläinlääkäriin tutkittavaksi.

Kerro kerro kuvastin

Juomattomuus lisää virtsatieongelmien ja virtsakivien syntymistä ja juomatonta kissaa kannattaa houkutella juomaan kaikin mahdollisin keinoin. Siistinä eläimenä kissa on tarkka juomavedestä ja juoma-astiasta. Veden tulee olla puhdasta ja raikasta ja vesi tulee vaihdetaan säännöllisesti ja uusi vesi tarjoillaan aina puhtaasta vesi-astiasta. Hyvä kissan vesikuppi on niin laakea, että kissan ei viikset eivät kastu juodessa. Teräskuppi on hyvä valinta ja leikkisälle kissalle myös kirkas, lasinen vesiastia voi olla mielekäs. Vettä voi lisätä tarvittaessa myös ruokaan.

Ylipaino altistaa kissan virtsatieongelmille

Juomattomuuden lisäksi myös ylipaino lisää merkittävästi virtsakivien riskiä, joten kissan painoa on syytä seurata säännöllisesti. Etenkin leikatut kissat ovat alttiimpia ylipainolle. Oikeanlaisella ravinnolla voidaan pitää kissa normaalipainoisena tasolla ja näin ehkäistä tehokkaasti virtsakiteiden syntymistä.

Tutustu myös artikkeleihin Kissan ylipaino ei ole ainoastaan kosmeettinen asia, Voiko hyvä kissanruoka olla halpaa ja Kissanruoka verkkokauppa – tuoreet kissanruoat maahantuojan varastosta

Oikea ravinto ehkäisee kissan virtsatieongelmien syntymistä

Kissojen virtsatieongelmat ovat niin yleisiä, että niiden syntymistä kannattaa ehkäistä valitsemalla kissalle oikeanlainen ravinto. Virtsakiviä ehkäisevä ravinnossa on optimaalinen pH-arvo ja mineraalien tasapaino suojaamassa virtsateitä ja ehkäisemässä virtsakivien muodostumista.

Koska ravinnon laatu pitkälti määrittää kissan elämän laadun, korkealaatuiseen ravintoon kannattaa aina panostaa.

CLINIVET Adult Cat suojaa kissan virtsateitä ja ehkäisee virtsakivien syntymistä.