kissan ylipaino

Leikattu kissa lihoo helposti

Kissan ylipaino on vaiva, johon kannattaa suhtautua vakavasti. Ulkona vapaasti liikkuva kissa, joka saalistaa itse oman ruokansa, saa luontaista liikuntaa, mikä auttaa kissaa pysymään ihannepainossa. Sen sijaan kesy sisäkissa, joka nautiskelee elämästä takanlämmössä ja liikkuu vähemmän kuin villi lajikumppaninsa, on alttiimpi lihomaan. Ylipaino on yksi kissojen yleisimmistä vaivoista, sillä keskimäärin joka kolmas lemmikkikissoista on ylipainoinen. Yleisintä ylipaino on ikääntyneillä ja leikatuilla kissoilla.

Miksi kissan ylipaino on vaarallista?

Kissan ylipaino ei ole ainoastaan kosmeettinen asia. Liian tuhdissa oleva kissa ei jaksa liikkua ja leikkiä ja liian vähäinen liikunta yhdistettynä ylipainoon on haitallista kissan nivelille ja saattaa johtaa nivelrikon syntyyn. Lisäksi vyötärölle kertyneet ylimääräiset sentit rasittavat kissan elimistöä ja saattavat lyhentää sen elinikää sekä johtaa myös diabeteksen, virtsatieongelmien ja monen muun vakavan sairauden syntyyn.

Ylipainosta kärsivillä kissoilla erilaiset iho-ongelmat ja peräpään ihotulehdukset ovat myös yleisiä, sillä lihavan kissan on hankalaa, jopa mahdotonta huolehtia turkin hyvinvoinnista ja hygieniasta. Myös huonotuulisuus tai apaattisuus saattavat johtua siitä, että kissa on liian tanakka ja sen vuoksi väsynyt tai ärtynyt.

Miksi leikattu kissa lihoo niin helposti?

Tänä päivänä useimmat lemmikkikissat ovat leikattuja. Kastroidun ja steriloidun kissan aineenvaihdunta hidastuu leikkauksen jälkeen, mutta sen ruokahalu kasvaa, joten leikatulla kissalla on taipumusta pulskistua. Sterilointi ja kastrointi vähentävät kissan energian tarvetta jopa kolmanneksen. Siksi kissa kannattaa siirtää kevyemmälle ravinnolle heti leikkauksen jälkeen, ennen kuin ylipainoa ehtii kertyä. Myös tietyt kissarodut ovat toisia alttiimpia lihomaan.

Ylipainoisen tai leikatun kissan ruokinta

Ylipainoisille ja leikatuille kissoille on tarjolla varta vasten painonhallintaan tarkoitettuja kissanruokia. Hyvä kissanruoka täyttää kissan vatsan, mutta sisältää vain vähän energiaa. Siksi vähärasvainen, kuitupitoinen kissanruoka on paras valinta ylipainoiselle ja leikatulle kissalle. Se pitää kissan kylläisenä ja tyytyväisenä, mutta ei lihota. Lisäksi kuitupitoinen ravinto ehkäisee tehokkaasti karvapallojen syntymistä ja tehostaa vatsan toimintaa. Hyvä kissanruoka myös edistää hampaiden ja ikenien hyvinvointia ja sen optimaalinen pH-arvo ja mineraalien tasapaino suojaavat virtsateitä ja ehkäisevät virtsakivien muodostumista.

Tutustu myös artikkeleihin Kissan virtsakiteet on viheliäinen ongelmaVoiko hyvä kissanruoka olla halpaa ja Kissanruoka verkkokauppa – tuoreet kissanruoat maahantuojan varastosta.

CLINIVET Light Cat on korkealaatuinen kissanruoka ylipainoisille ja leikatuille kissoille.

  • CLINIVET Light Cat - Kevytruoka leikatuille ja ylipainoisille kissoille

    CLINIVET Light Cat – Kevytruoka ylipainoisille ja leikatuille kissoille

    14,9059,90