Kissan ylipaino ei ole ainoastaan kosmeettinen asia

Kissan ylipaino on varsin yleinen ongelma, mutta kissan ylipainoon kannattaa suhtautua vakavasti. Ulkona vapaasti liikkuva kissa, joka saalistaa itse oman ruokansa, saa luontaista liikuntaa, mikä auttaa kissaa pysymään ihannepainossa.
kissan ylipaino
Sen sijaan kesy sisäkissa, joka nautiskelee elämästä takkatulen lämmössä ja liikkuu vähemmän kuin villi lajikumppaninsa, on altis ylipainolle. Kissan ylipaino on yksi kissojen yleisimmistä vaivoista, sillä keskimäärin joka kolmas lemmikkikissoista on ylipainoinen. Yleisintä ylipaino on ikääntyneillä ja leikatuilla kissoilla.

Lyder Possu kissanruoka on suomalainen kissanruoka, joka on vähäkalorinen ja sopii myös leikatuille ja ylipainoisille kissoille.

Miksi kissan ylipaino on vaarallista?

Kissan ylipaino ei ole ainoastaan kosmeettinen asia. Liian tuhdissa oleva kissa ei jaksa liikkua ja leikkiä ja liian vähäinen liikunta yhdistettynä ylipainoon on haitallista kissan nivelille ja saattaa johtaa kissan nivelrikon syntyyn. Lisäksi vyötärölle kertyneet ylimääräiset sentit rasittavat kissan elimistöä ja saattavat lyhentää sen elinikää sekä johtaa diabeteksen, virtsatieongelmien ja monen muun vakavan sairauden syntyyn.

Ylipainosta kärsivillä kissoilla erilaiset iho-ongelmat ja peräpään ihotulehdukset ovat myös yleisiä, sillä lihavan kissan on hankalaa, jopa mahdotonta huolehtia turkin hyvinvoinnista ja hygieniasta. Myös huonotuulisuus tai apaattisuus saattavat johtua siitä, että kissa on liian tanakka ja sen vuoksi väsynyt tai ärtynyt.

Miksi leikattu kissa lihoo niin helposti?

Tänä päivänä useimmat lemmikkikissat ovat leikattuja. Kastroidun ja steriloidun kissan aineenvaihdunta hidastuu leikkauksen jälkeen, mutta kissan ruokahalu kasvaa, joten leikatulla kissalla on taipumusta pulskistua. Sterilointi ja kastrointi vähentävät kissan energian tarvetta jopa kolmanneksen. Siksi kissa kannattaa siirtää kevyemmälle ravinnolle heti leikkauksen jälkeen, ennen kuin ylipainoa ehtii kertyä. Myös tietyt kissarodut ovat toisia alttiimpia lihomaan.

Kissan ylipaino hallintaan ravinnon avulla

Ylipainoisille ja leikatuille kissoille on tarjolla varta vasten ylipanoisille ja leikatuille kissoille tarkoitettuja kissanruokia, jotka täyttävät  kissan vatsan, mutta sisältävät vain vähän energiaa. Lisäksi kuitupitoinen ravinto ehkäisee tehokkaasti karvapallojen syntymistä ja tehostaa kissan vatsan toimintaa. Hyvä kissanruoka edistää myös hampaiden ja ikenien hyvinvointia ja sen optimaalinen pH-arvo ja mineraalien tasapaino suojaavat virtsateitä ja ehkäisevät virtsakivien muodostumista.

Suomalainen Lyder Possu kissanruoka on korkealaatuinen kissanruoka, joka sopii myös ylipainoisille ja leikatuille kissoille.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Kissan virtsakiteet on viheliäinen ongelma
  Voiko hyvä kissanruoka olla halpaa
  Kissanruoka verkkokauppa – tuoreet kissanruoat maahantuojan varastosta

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?