Furunkuloosi eli koiran tassutulehdus

furunkuloosi eli tassutulehdusFurunkuloosi eli koiran tassutulehdus on ikävä, mutta varsin yleinen vaiva. Sen lisäksi, että furunkuloosi on koiralle tuskallinen sairaus, se teettää myös omistajalle ylimääräistä työtä. Tassutulehdus, kuten kaikki muutkin tulehdukset ovat koiralle kivuliaita ja hoitamattomana koiran terveydelle vaarallisia.

Furunkuloosi oirehtii näkyvästi

Furunkuloosi eli koiran tassutulehdus ei useinkaan jää omistajalta huomaamatta, sillä koiran varpaiden välissä olevat rakkulat ja haavaumat aiheuttavat koiralle taudin vakavuudesta riippuen tassujen kutinaa, punoitusta tai jopa verta vuotavat anturat. Varvasvälitulehduksesta kärsivä koira yrittää usein helpottaa oloaan tassujen nuoleskelulla ja pureskelulla, jotka molemmat pahentavat tassujen tilaa entisestään. Kovissa kivuissa kärsivä koira voi jopa ontua.

Oireisiin tulee suhtautua vakavasti ja ryhtyä heti hoitamaan niita, jotta koiran olo helpottuisi mahdollisimman nopeasti.

Furunkuloosin hoito kotona

Olipa koiran varvasvälitulehdus lievää, vakavaa tai jotain siltä välistä, se vaatii aina kotona suoritettavaa hoitoa. Tassujen ja anturoiden välien puhtaana ja kuivana pitäminen on tärkeää. Tassut suihkutetetaan jokaisen lenkin jälkeen ja anturoiden välit pestään suihkuttelun yhteydessä huolellisesti. Pesun jälkeen tassut kuivataan ensin pyyhkeellä hyvin ja lopuksi föönataan rutikuivaksi. Jos tassuissa on rakkuloita tai iho on rikki, tassujen desinfiointi on myös tarpeen.

Vaikka furunkuloosi on usein lyhytturkkisten koirien sairaus, sitä voi esiintyä kaikilla koirilla. Jos koira on pitkäturkkinen tai sillä kasvaa pitkiä karvoja anturoiden välissä, karvan pitäminen lyhyenä helpottaa tassujen hoitoa ja saattaa vähentää furunkloosin oireita.

Furunkuloosin hoito eläinlääkärillä

Usein koiran tassutulehdus vaatii myös eläinlääkärin hoitoa ja ensisijainen hoito on yrittää selvittää taudin aiheuttaja. Jos taudin aiheuttaja saadaan selville, taudin aiheuttaja voidaan hoitaa ja samalla taudin uusiutumista voidaan ehkäistä.

Eläinlääkäri tarkistaa koiran terveydentilan ja määrää mahdollisesti sopivan lääkityksen varvasvälitulehduksen hillitsemiseksi. Lääkityksen lisäksi koiran varvasvälitulehdus vaatii myös kotihoitoa. Pelkät antibiootit tai kortisonit eivät korvaa hyvää kotihoitona suoritettavaa tassuhygieniaa. Myös kontrollikäynnit voivat olla tarpeellisia taudin hoidossa.

Furunkuloosi ja koiran ruokinta

Koiran ravinnolla on kokonaisvaltainen merkitys koiran hyvinvointiin ja korkealaatuinen ravinto on omiaan hillitsemään tulehdustiloja.

Yhdistämällä kotihoito, eläinlääkärin hoito ja lääkitys sekä oikeanlainen ravinto, koiran mahdollisuudet elää täysipainoista elämää ilman tassutulehduksen aiheuttamia oireita, kasvavat merkittäväsi.

Furunkuloosia sairastavan koiran ruoka

Furunkuloosia sairastavalle koiralle voidaan suositella ravintoa, joka on valmistettu sellaisista raaka-aineista, joiden tiedetään hillitsevän tulehdustiloja. CLINIVET Grain Free Sensitive Fish on hypoallergeeninen kuivaruoka, joka on täysin viljaton kalapohjainen täysravintokoiralle. Toinen suositeltava vaihtoehto on Lyder Allergia, joka on erikoisruoka iho-oireista kärsivälle koiralle ja hillitsee tehokkaasti tulehduksia. 

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Omega3- ja omega6-rasvahappojen merkitys koiralle
  Allergisen koiran ruokinta
  Hypoallergeeninen koiranruoka

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?