harrastuskoiran ruoka

Harrastuskoiran ruoka sisältää paljon energiaa

Vielä muutama vuosikymmen sitten rotukoira on suhteellisen harvinainen näky ja koiria pidettiin lähinnä maaseudulla metsästyskäytössä tai työkoirina. Tänä päivänä koira on Suomessa yleinen lemmikkieläin ja koirille on tarjolla runsaasti omia harrastusmahdollisuuksia, koulutusta ja erilaisia virikkeitä, joista on helppo löytää koiralle mielekästä puuhaa. Samalla kun koira harrastaa, harrastaa myös sen omistaja, joten harrastuksista on iloa ja hyötyä kaikille.

Harrastuskoiralle soveltuva ravinto

Kun koira harrastaa ja liikkuu paljon, sen ravitsemustarpeet poikkeavat oleellisesti kotisohvan lämmöstä nautiskelevan lajikumppaninsa ravitsemustarpeista. Olipa kysessä agilitykoira, metsätyskoira tai muuten sporttinen koira, se tarvitsee varta vasten liikunnalliseen elämäntapaan soveltuvaa ravintoa. Sen lisäksi, että hyvä harrastuskoiran ruoka täyttää koiran ravitsemukselliset tarpeet, sen tehtävä on auttaa koiraa suoriutumaan ja palautumaan vaativasta urheilu- tai työsuorituksesta.

Mitä hyvä harrastuskoiran ruoka sisältää?

Usein ajatellaan, että energisen koiran ruoka eroaa tavallisesta, aikuisen koiran ravinnosta ainoastaan siten, että siinä on enemmän rasvaa. Pelkkään rasvapitoisuuteen ei kannata kuitenkaan tuijottaa. Tärkeämpää kuin rasvan määrä, on rasvan laatu. Osa eläinrasvoista, joita yleisesti käytetään koiranruoissa, ovat hyvin energiapitoisia, mutta niissä ei ole juuri mitään ravintoaineita. Koiralle hyödyllisiä rasvoja ja öljyjä saadaan esimerkiksi kanasta ja kaloista. Kaloista on hyvä suosia niitä rasvaisia kalalajeja, joita meressä on paljon, kuten makrilli ja silli. Lohiöljy on myös ravintoarvoltaan loistava.

Korkealaatuisten rasvojen ja öljyjen lisäksi urheilullinen koira tarvitsee paljon hyvälaatuista, helposti sulavaa proteiinia lihasten ja luuston rakennusaineeksi. Myöskään proteiineissa määrä ei korvaa laatua. Paras proteiinin lähde koiranruoassa on liha, sillä lihan proteiinit ovat ylivoimaisia verrattuna kasvikunnan proteiineihin. Myöskään kaikkien lihojen proteiinit eivät ole tasavertaisia. Kananlihan proteiini on tutkitusti laadultaan ruokakunnan eliittiä. Kananlihan suhteen on hyvä suosia niitä kanoja, jotka ovat kasvaneet vapaasti ja joiden liha ei sisällä hormoneja eikä turhia antobiootteja.

Koiran kannalta hyvä hiilihydraattien lähde on mm. ruskea riisi, mikä on luontaisesti gluteenitonta ja mistä koira saa paljon energiaa ja vatsan toiminnalle tärkeitä kuituja. Hyvä energiaruoka sisältää myös runsaasti niitä vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka auttavat lihaksia jaksamaan, nopeuttavat palautumista, vähentävät lihasarkuutta ja lihaskipuja sekä ehkäisevät lihaskramppeja. Näin myös loukkaantumisen riski pienenee.

Koska agilitya, metsästystä ja muuta vaativaa liikuntaa harrastavat koirat altistuvat kovalle rasitukselle, myös niiden lihakset, nivelet ja rustot tarvitsevat erityishuomiota. Hyvä aktiivisen koiran ruoka sisältää runsaasti niveliä voitelevia aineita kuten glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, MSMa, C-vitamiinia ja yucca-uutetta, jotka yhdessä auttavat pitämään aktiivisen koiran nivelet ja rustot terveinä ja liikkuvina. Purkista lisätyt keinotekoiset ravinteet eivät koskaan voi korvata niitä ravinteita, joita koira saa hyvälaatuisesta ravinnosta.

Tutustu myös artikkeleihin Aikuisen koiran ravinto ja ruokintaMinkälainen on paras koiranruoka? ja Mitä ruokaa koiralle kannattaa antaa.

CLINIVET Adult Energy on huippulaatuinen täysravinto kaikille aktiivisille koirille.