Harrastuskoiran ruoka sisältää paljon energiaa

harrastuskoiran ruoka
Harrastuskoiran ruoka sisältää paljon energiaa

Harrastuskoiran ruoka on täynnä laadukasta energiaa. Vielä muutama vuosikymmen sitten rotukoira on suhteellisen harvinainen näky ja koiria pidettiin lähinnä maaseudulla metsästyskäytössä tai työkoirina. Tänä päivänä koira on Suomessa yleinen lemmikkieläin ja koirille on tarjolla runsaasti omia harrastusmahdollisuuksia, koulutusta ja erilaisia virikkeitä, joista on helppo löytää jokaisen koiran koiran tarpeisiin mielekästä puuhaa. Samalla kun koira harrastaa, harrastaa myös sen omistaja, joten harrastuksista on iloa ja hyötyä molemmille.

Harrastuskoiralle soveltuva ravinto

Kun koira harrastaa ja liikkuu paljon, sen ravitsemustarpeet poikkeavat oleellisesti kotisohvan lämmöstä nautiskelevan lajikumppaninsa ravitsemustarpeista. Olipa kyseessä agilitykoira, metsästyskoira tai muuten sporttinen ja liikuntaa rakastava koira, se tarvitsee varta vasten aktiiviseen elämäntapaan soveltuvaa ravintoa.

Sen lisäksi, että hyvä harrastuskoiran ruoka täyttää koiran ravitsemukselliset tarpeet, sen tehtävä on auttaa koiraa suoriutumaan ja palautumaan vaativasta urheilu- tai työsuorituksesta. CLINIVET Adult Energy antaa energiaa, ehkäisee lihaskramppeja ja nopeuttaa palautumista.

Mitä hyvä harrastuskoiran ruoka sisältää?

Usein ajatellaan, että energisen koiran ruoka eroaa tavallisesta, aikuisen koiran ravinnosta ainoastaan siten, että siinä on enemmän rasvaa. Pelkkään rasvapitoisuuteen ei kuitenkaan kannata tuijottaa. Huomattavasti paljon tärkeämpää kuin rasvan määrä, on ruoan sisältämän rasvan laatu.

Osa eläinrasvoista, joita yleisesti käytetään koiranruoissa, ovat hyvin energiapitoisia, mutta niissä ei ole juuri mitään ravintoaineita. Koiralle hyödyllisiä rasvoja ja öljyjä saadaan esimerkiksi kanasta ja kaloista. Kaloista on hyvä suosia niitä rasvaisia kalalajeja, joita meressä on paljon, kuten makrilli ja silli. Lohiöljy on myös ravintoarvoltaan loistava.

Korkealaatuisten rasvojen ja öljyjen lisäksi urheilullinen koira tarvitsee paljon hyvälaatuista, helposti sulavaa proteiinia lihasten ja luuston rakennusaineeksi. Myöskään proteiineissa määrä ei korvaa laatua. Paras proteiinin lähde koiranruoassa on liha, sillä lihan proteiinit ovat ylivoimaisia verrattuna kasvikunnan proteiineihin. Myöskään kaikkien lihojen proteiinit eivät ole tasavertaisia. Kananlihan proteiini on tutkitusti laadultaan ruokakunnan eliittiä. Kananlihan suhteen on hyvä suosia niitä kanoja, jotka ovat kasvaneet vapaasti ja joiden liha ei sisällä hormoneja eikä turhia antibiootteja.

Koiran kannalta hyvälaatuinen hiilihydraattien lähde on mm. ruskea riisi, mikä on luontaisesti gluteenitonta ja mistä koira saa paljon energiaa ja vatsan toiminnalle tärkeitä kuituja. Hyvä energiaruoka sisältää myös runsaasti niitä vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka auttavat lihaksia jaksamaan, nopeuttavat palautumista, vähentävät lihasarkuutta ja lihaskipuja sekä ehkäisevät lihaskramppeja. Näin myös loukkaantumisen riski pienenee.

Koska agilitya, metsästystä ja muuta vaativaa liikuntaa harrastavat koirat altistuvat kovalle rasitukselle, myös niiden lihakset, nivelet ja rustot tarvitsevat erityishuomiota. Hyvä aktiivisen koiran ruoka sisältää runsaasti niveliä voitelevia aineita kuten glukosamiinia, kondroitiinisulfaattia, MSMa, C-vitamiinia ja yucca-uutetta, jotka yhdessä auttavat pitämään aktiivisen koiran nivelet ja rustot terveinä ja liikkuvina. Purkista lisätyt keinotekoiset ravinteet eivät koskaan voi korvata niitä ravinteita, joita koira saa hyvälaatuisesta ravinnosta.

Aktiivisen koiran ruoka

CLINIVET Adult Energy on huippulaatuinen täysravinto kaikille aktiivisille koirille ja kotimainen Lyder Possu tuhti energiapakkaus, kun energiaa tarvitaan paljon. Koska koiran harrastuskoiran nivelet joutuvat kovalle rasitukselle, hyvä lisä on Lyder Nivel, joka voitelee koiran niveliä tehokkaasti

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Laadukas koiranruoka on koiran hyvinvoinnin perusta
  Aikuisen koiran ravinto ja ruokinta
  Minkälainen on paras koiranruoka
  Mitä ruokaa koiralle kannattaa antaa

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?

Yhteistyössä: lyderpetfood