Ison pennun ruokinta ja hyvän penturuoan valinta

Ison pennun ruokinta poikkeaa oleellisesti pienten ja keskikokoisten koiranpentujen ruokinnasta, koska isojen ja jättirotuisten koirien pennut kasvavat pienten rotujen pentuja nopeammin ja saavat paljon massaa lyhyessä ajassa.

ison pennun ruokinta
Iso rodun pentu tarvitsee isolle pennulle tarkoitettua ravintoa

Nopeana kasvuaikana ison koiranpennun kehittymättömät lihakset, luut, sydän ja koko elimistö joutuvat kovalle rasitukselle. Nopeasta kasvusta johtuen isot ja jättipennut ovatkin paljon alttiimpia erilaisille kasvu- ja kehityshäiriöille kuin pienten ja keskikokoisten koirien pennut.

Ison pennun ruokinta ja kasvuhäiriöt

Isoille ja jättirotujen koirille tyypillisiä kasvuhäiriöitä ovat mm. lonkkadysplasia, josta kansankielellä käytetään nimitystä lonkkavika, kyynärnivelen kasvuhäiriö ja sydänviat. Nämä kasvuvaiheessa tulleet kehityshäiriöt ilmenevät tavallisesti vasta pentuiän jälkeen, joten niitä ei voi nähdä esimerkiksi eläinlääkärin tekemässä pentuetarkastuksessa.

Koiran jo olemassa oleviin kasvu- ja kehityshäiriöihin ei ole olemassa parannuskeinoa, joten kehityshäiriöt rasittavat koiran terveyttä koko sen elinajan. Lääkityksellä voidaan ainoastaan helpottaa koiran oloa.

Korkealaatuisella ison pennun penturuoalla voidaan tehokkaasti ehkäistä näiden kasvuhäiriöiden syntymistä. Siksi ison pennun ruokinta ja oikea ruokavalio ovat tärkeässä roolissa ison pennun kasvuvaiheessa ja oikea ravinto vaikuttaa koko pennun loppuelämään.

Vinkki: CLINIVET Large Puppy on varta vasten ison ja jättirodun pennulle kehitetty penturuoka, joka ehkäisee tehokkaasti kasvuhäiriöiden syntymistä.

Isolle pennulle sopivaa liikuntaa

Ravinnon lisäksi oikeanlaisella liikunnalla voidaan myös vaikuttaa suotuisasti ison ja jättirotuisen pennun kehitykseen. Ison koiran pentu tarvitsee kehittyäkseen monipuolista liikuntaa, mutta liiallinen rasitus on haitaksi. Parasta liikuntaa ison ja jättirodun pennulle on vapaana juoksentelu ja erilaiset leikit.

Liikuntaa tulee välttää juuri ennen ruokailua ja heti ruokailun jälkeen. Tällä pyritään ehkäisemään ison pennun mahalaukun kiertymän syntymistä.

Hyvä penturuoka isolle pennulle

Ison ja jättirotuisen pennun ravitsemustarpeet eroavat oleellisesti pienemmän pennun tarpeesta. Korkealaatuisella, varta vasten ison ja jättirodun pennulle kehitetyillä penturuoalla pystytään vastaamaan ison pennun erityistarpeeseen ja tehokkaasti ennaltaehkäisemään isolle pennulle tyypillisiä kasvuhäiriöitä, kuten jalkojen vääntymistä ja nivelten kehityshäiriöitä.

Kasvuhäiriöille alttiilla ison ja jättirodun pennulla oikea ruoka ja ruokinta ovat tärkeitä asioita ja niihin kannattaa suhtautua vakavasti, sillä kasvuajan kehityshäiriöitä ei voi millään enää jälkeenpäin korjata.

Vinkki: CLINIVET Large Puppy penturuoka on kehitetty varta vasten isolle ja jättirodun pennulle sopivaksi.

Ison pennun ruokinta ja ruoka-ajat

Luovutusikäinen, kahdeksan viikon ikäinen pentu syö 4-5 ateriaa päivässä. Kun pentu kasvaa, ruokintakertoja vähennetään vähitellen siten, että 12-viikkoinen pentu syö 3-4 ateriaa päivässä ja yli 6 kuukauden ikäinen pentu 2-3 ateriaa päivässä. Aikuinen iso koira syö kahdesti päivässä.

Pennun, kuten myös aikuisen koiran ruoka tarjoillaan aina huoneenlämpöisenä. Jos pentu ei syö ruokakuppia tyhjäksi, kuppi otetaan pois ja seuraavalla kerralla tarjoillaan uusi ateria.

Pennulla, kuten myös aikuisella koiralla tulee lisäksi olla aina raikasta vettä saatavana.

Ruokakuppi ja vesikuppi pestään säännöllisesti. Pinottavat, asianpesukoneeseen sopivat kupit helpottavat arkielämää. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut ruoka- ja juoma-astiat ovat kestäviä ja hygieenisiä. Niihin on lisäksi saatavana käteviä ruokakuppitelineitä, jotka helpottavat ison pennun ruokailua.

Kuinka paljon ison koiran pentu syö?

Pennun tarvitsema ruokamäärä on aina yksilöllistä ja siihen vaikuttaa moni asia, kuten pennun koko, ikä, rotu, aktiivisuus, lämpötila jne, joten arvioitu ruokamäärä on aina arvio. Alla CLINIVET Large Puppy -penturoan annostusohje helpottamaan sopivan ruokamäärän annostelua.

ison pennun ruokinta taulukko

Tällä ohjeella pääsee hyvin liikkeelle, mutta koska pennun energiantarve on yksilöllistä, annoskokoa tulee tarvittaessa säätää pennulle sopivaksi. Eli jos pentu lihoo, vähennetään ruoan määrää ja jos pentu laihtuu, annetaan enemmän ruokaa.

Ison pennun ruokinta hyvällä penturuoalla

Hyvälaatuinen, isolle pennulle tarkoitettu kuivaruoka on helppo ja turvallinen valinta. Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta ison tai jättipennun ruokinnasta, on suositeltavaa valita isolle pennulle kehitetty kuivaruoka. Kun pentu ruokitaan korkealaatuisella täysravinnolla, lisäravinteita ei tarvita. Ainoastaan raikasta vettä.

CLINIVET Large Puppy on laadukas penturuoka kaikille isojen ja jättirotujen pennuille.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Hyvä penturuoka on sijoitus koiran terveyteen ja hyvinvointiin
  Koiranpennun ruokavalio perustuu hyvälaatuiseen lihaan
  Terveellinen pentukoiran ruoka
  Koiranpennun hoito on antoisaa ja palkitsevaa

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?