Koiran haiman vajaatoiminta etenee asteittain

Koiran haiman vajaatoiminta tarkoittaa, että koiran haiman ruoansulatusentsyymien tuotanto on alentunut ja osa koiran haimasta on tuhoutunut kokonaan.Koiran haiman vajaatoiminta

Haiman vajaatoiminta on asteittain etenevä, autoimmuuninen sairaus, mikä puhkeaa tavallisesti alle 4-vuotiaille koirille. Sairautta esiintyy muita rotuja useammin saksanpaimenkoirilla ja pitkäkarvaisilla collieilla, joilla myös sen periytyvyys on todettu. Periytymistapaa ei kuitenkaan tarkkaan tiedetä.

Koiran haiman vajaatoiminnan oireet

Haiman vajaatoimintaa on syytä epäillä, jos koiralla on jatkuvasti kiljuva nälkä ja vaikka koira syö paljon, se silti laihtuu. Haiman vajaatoimintaan sairastuneen koiran uloste on usein löysää, harmaan tai kellertävän väristä, rasvaista, erittäin pahalle haisevaa ja ulosteen määrät ovat poikkeuksellisen suuria. Myös vetinen ripuli ja ilmavaivat ovat tavallisia haiman vajaatoiminnan oireita. Ajoittain koiran ulosteet voivat olla hetken aikaa normaaleja, kunnes taas tulee selkeä muutos huonompaan suuntaan.

Joskus haiman vajaatoiminta huomataan vasta, kun koiran ruoansulatusentsyymejä tuottavista soluista jopa 90 % on jo tuhoutunut.

Miten koiran haiman vajaatoiminta todetaan?

Haiman vajaatoiminta varmistetaan eläinlääkärissä verikokeella. Alhainen TLI (trypsiini) -arvo veressä paljastaa mahdollisen haiman vajaatoiminnan. Tulos selviää yhdellä näytteellä.

Koiran haiman vajaatoiminta vaatii aina hoitoa

Hoitamattomana haiman vajaatoiminta johtaa koiran nälkiintymiseen, sillä koira ei voi elää ilman tarvittavia ruoansulatusentsyymejä. Siksi haimaa sairastava koira tarvitsee pikaista eläinlääkärin tutkimusta ja hoitoa, mahdollisen lääkityksen ja hoitoa tukevan ruokavalion.

Kun koiran haima ei enää kykene tuottamaan riittävästi ruuansulatusentsyymejä, niin tärkeänä hoitona on antaa sille eläinlääkärin ohjeiden mukaan puuttuvat entsyymit ruoan mukana. Useimmiten käytetään sian- tai naudanhaimaa, joita on saatavana tuoreena tai pulverina. Molemmat ovat yhtä tehokkaita ja niiden saatavuus on tänä päivänä hyvä.

Koiran haiman vajaatoiminta ei ole ohi menevä sairaus, josta voi parantua, vaan ruoansulatusentsyymeitä lisätään koiran ruokaan koko sen loppuelämän ajan.

Haiman vajaatoimintaa sairastavan koiran ruoka

Ruoka ei ole koskaan lääke, eikä myöskään koiran sairasta haimaa voi hoitaa pelkästään ruoan avulla. Ruoka on kuitenkin tärkeä tukihoito eläinlääkärin hoitojen ja lääkityksen lisäksi. Yhdistämällä eläinlääkärin avun ja hyvälaatuisen ravinnon, koira saa parhaan mahdollisimman hoidon. Myös silloin kun se sairastaa. Tukiruoaksi suositellaan korkealaatuista, vähärasvaista, hiilihydraattipitoista ravintoa.

Vaikka koiran haiman vajaatoiminta on vakava sairaus, hyvällä hoidolla ja hoitoja tukevalla ravinnolla, koiralla saattaa olla vuosia laadukasta elinaikaa edessä.

Ruokintasuositus

Haiman vajaatoimintaa sairastavalle koiralle suositellaan korkealaatuista, vähärasvaista, korkeahiilihydraattista, helposti sulavaa ravintoa.

  • CLINIVET Adult Light on edullinen, erittäin vähärasvainen kevytruoka, jota monet eläinlääkärit suosittelevat haimaa sairastaville koirille.
  • Lyder Light on helposti sulava, erittäinen herkullinen erikoisruoka, joka sopii haimaa sairastavalle koiralle.
  • Molemmat ruoat ovat täysravintoja, joita voi tarjoilla yhdessä tai erikseen. Ne sisältävät vatsan normaalia bakteerikantaa tukevia prebiootteja, jotka tasapainottavat vatsan toimintaa.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Koiran haimatulehdus voi olla akuutti tai krooninen
  Koiran vähärasvainen ruokavalio
  Koiran ylipaino on terveysriski

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?