Koiran haimatulehdus voi olla akuutti tai krooninen

Koiran haimatulehdus on usein yllättävä ja täysin ennalta arvaamaton sairaus.
Koiran haimatulehduksen syytä tai aiheuttajaa ei tarkkaan tiedetä, mutta se tiedetään, että liian rasvainen ja vähäproteiininen ruoka ja ylipaino altistavat koiran haimatulehdukselle.

koiran haimatulehdus
Kääpiösnautseri on monia muita rotuja alttiimpi koiran haimatulehdukselle.

Koiran haimatulehdus

Koiran haima on tärkeä koiran elin, minkä olemassa olosta tuskin kukaan edes tietää, ennen kuin haima alkaa oireilla tai se lakkaa toimimasta kokonaan. Vaikka koiran haimatulehduksen syytä tai aiheuttajaa ei tarkkaan tiedetä, tiedetään, että heikkolaatuinen ruoka ja epäterveelliset elämäntavat lisäävät riskiä sairastua koiran haimatulehdukseen.

Koira voi sairastua haimatulehdukseen missä iässä tahansa, mutta tavallisimmin siihen sairastutaan keski-iässä ja sen jälkeen.

Kääpiösnautseri, yorkshirenterrieri ja kääpiövillakoira ovat jostain syystä rotuja, joilla esiintyy muita rotuja useammin haimatulehdusta.

Koiran haimatulehdus voi olla akuutti tai krooninen

Koska koiran haiman tehtävänä on huolehtia koiran elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan hallinnasta, koiran akuutti haimatulehdus saattaa olla seuraus esimerkiksi joulukinkun paistinrasvan tai xylitol-purkkalaatikon ahmiminen. Koiran haimaa ei ole suunniteltu selvitymään tuollaisista rasva- tai insuliinishokeista. Koiran akuutin haimatulehduksen oireet ovatkin tavallisesti voimakkaita, mutta ennuste on parempi, mikäli tulehduksen aiheuttaja saadaan hoidettua.

Koiran krooninen haimatulehdus taas oirehtii lievemmin, mutta oireiden ilmetessä koiran haima on jo vahingoittunut. Sekä koiran akuutti että krooninen haimatulehdus voi olla lievä, vakava tai siltä väliltä, mutta pahimmassa tapauksessa molemmat voivat johtaa koiran menehtymiseen. Koiran haimatulehduksen ennustettavuus on valitettavasti vaikeaa.

Koiran haimatulehduksen oireet ja diagnoosi

Koiran haimatulehduksen oireet ovat usein varsin epämääräisiä eikä sairautta oireiden perusteella pysty aina yhdistämään haimatulehdukseen. Koiran haimatulehduksen oireita ovat mm. oksentelu, kova vatsakipu, syömättömyys ja ripuli, jotka kaikki voivat viitata moneen muuhunkin koiran sairauteen. Lievissä tapauksissa koiran haimatulehdus ei oirehdi näkyvästi lainkaan.

Koiran haimatulehduksen diagnoosi varmistetaan eläinlääkärissä verikokeella, ultralla ja/tai koepalan avulla.

Koiran haimatulehdus vaatii aina hoitoa

Koiran haimatulehdusta voidaan hoitaa eläinlääkärin vastaanotolla tarpeen mukaan mm. nesteytyksellä, kipulääkityksellä ja oksennuksenestolääkityksellä. Koska sairaus voi vaihdella lievästä vakavaan, olla akuutti tai krooninen, myös tarvittavan hoidon määrä ja hoitotapa vaihtelee.

Jos koiran haima ei kykene tuottamaan riittävästi ruoansulatusentsyymejä, niin hoitona on antaa puuttuvat entsyymit ruoan mukana. Useimmiten käytetään sian- tai naudanhaimaa, joita on saatavana tuoreena tai pulverina. Molemmat ovat yhtä tehokkaita ja niiden saatavuus on tänä päivänä hyvä.

Haimatulehdusta sairastavan koiran ruoka

Ruoka ei ole koskaan lääke, eikä myöskään koiran sairasta haimaa voi hoitaa pelkästään ruoan avulla. Ruoka on kuitenkin tärkeä tukihoito eläinlääkärin antaman hoidon ja mahdollisen lääkityksen lisäksi. Yhdistämällä eläinlääkärin avun ja hyvälaatuisen ravinnon, koira saa parhaan mahdollisimman hoidon. Myös silloin kun se sairastaa. Haimaa sairastavan koiran tukiruoaksi tarvitaan korkealaatuinen, värärasvainen ja hiilihydraattipitoinen ravinto.

Vaikka koiran haimatulehdus on vakava sairaus, hyvällä hoidolla ja hoitoja tukevalla ravinnolla, haimatulehdusta sairastavalla koiralla voi olla vuosia laadukasta elinaikaa edessä.

Ruokintasuositus

Haimatulehdusta sairastavalle koiralle suositellaan korkealaatuista, vähärasvaista, korkeahiilihydraattista ja helposti sulavaa ravintoa. CLINIVET Adult Light ja kotimainen Lyder Light ovat molemmat edullisia ja erittäin maistuvia vähärasvaisia koiran kevytruokia, joita monet eläinlääkärit suosittelevat haimaongelmista kärsiville koirille. Ne sisältävät hyvälaatuisia hiilihydraatteja, terveellistä ja herkullista kananlihaa sekä probiootteja, jotka tukevat vatsan toimintaa ja tasapainottavat vatsan normaalia bakteerikantaa.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Koiran haiman vajaatoiminta
  Koiran vähärasvainen ruokavalio
  Koiran ylipaino on terveysriski

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?