Koiran korvien hoito

koiran korvatKoiran korvien hoito on usein nopea toimenpide, sillä terveet koiran korvat eivät juuri mitään hoitoa tarvitse. Normaalioloissa koiran korvien hoito tarkoittaa korvien tarkastusta silmämääräisesti vaikkapa kerran viikossa.

Jos koiran korvat ovat muutoin terveet, mutta niissä näkyy likaa tai vaikkua, pelkkä puhdistus riittää ja koiran korvat voi helposti puhdistaa itse kotona. Kipeät korvat taas vaativat eläinlääkärillä käyntiä.

Koiran korvatulehdus hoidetaan eläinlääkärissä

Jos koiran vuotavat, haisevat pahalle tai ovat selkeästi kipeät, koira tulee pikimmiten viedä eläinlääkärin tarkastukseen, sillä oireet voivat johtua koiran korvatulehduksesta. Korvatulehdus on koiralle erittäin kivuliasta eikä mene itsestään ohi ja tulehtuneiden koiran korvien hoito kuuluu eläinlääkärille.

Eläinlääkäri tarkastaa koiran korvat ja tutkii, onko koiran korvassa mahdollisesti tulehdus, hiivaa tai vaikkapa korvapunkkeja ja antaa sopivan lääkityksen ja hoito-ohjeet.

Koiran korvien hoito kotona

Silloin tällöin koiran korviin saattaa kertyä korvavahaa, kansankielellä vaikkua. Koiran korvavaikku ei ole vaarallista, mutta se saattaa aiheuttaa kutinaa koiran korvassa, jolloin koira voi yrittää lievittää epämukavaa oloa raapimalla ja rapsuttamalla korvia vimmatusti. Koiran korvien hoito eli käytännössä koiran korvien puhdistus onnistuu helposti kotona.

Koiran korvien puhdistus

Koiran korvien puhdistukseen tarvitaan nimenomaan koiran korvien puhdistukseen tarkoitettu oma aine. Esimerkiksi Oxyfresh Korvanpuhdistusaine on tehokas ja hellävarainen koiran korvanpuhdistusaine.

Ennen koiran korvien puhdistusta on hyvä lämmittää korvanpuhdistusainepullo vaikkapa taskussa. Ruumiinlämpöinen korvanpuhdistusaine koiran herkässä korvassa tuntuu koirasta paljon miellyttävämmältä kuin kylmät korvatipat. Kun koiran korvien hoito ei tunnu koirasta epämiellyttävältä, yhteystyö koiran kanssa sujuu kitkattomasti.

Kun puhdistusaine on lämmennyt, sitä laitetaan 5-15 tippaa koiran kumpaankin korvaan. Määrä vaihtelee koiran korvan koon mukaan.

Sillä aikaa kun puhdistusaine vaikuttaa koiran korvissa, korvia hierotaan korvan tyvestä. Hierominen tehostaa korvanpuhdistusaineen vaikutusta ja korviin kertynyt vaikku ja lika irtoavat helpommin. Tämän jälkeen irronnut korvavaha ja lika pyyhitään koiran korvasta sormen ympärille kiedotulla vanutupolla. Jos korviin jää vielä likaa, käsittely toistetaan, kunnes koiran korvat ovat puhtaat.

Huomaa, että koiran korvaan ei saa koskaan työntää vanupuikkoa. Koiran korvien hoito ja puhdistus tehdään ainoastaan sillä korvan osalla, jonka voi omilla silmillä nähdä. Näin ehkäistään koiran tärykalvon vahingoittuminen.

Toistuvat korvatulehdukset ja vaikku

Jos koiran korvat tulehtuvat toistuvasti tai niihin kertyy vaikkua runsaasti ja jatkuvasti, se saattaa johtua huonolaatuisesta ravinnosta. Heikkolaatuinen ravinto on varsin yleinen syy, miksi koiran korvat oireilevat. Esimerkiksi CLINIVET Sensitive Fish on viljaton koiranruoka ja sitä suositellaan sellaisille koirille, joilla on toistuvasti korvaongelmia. Lisäksi Lyder Allergia on erikoisruoka iho-ongelmista, kutinasta ja tulehduksista kärsiville koirille.

Täsmätuotteet:

  1. Oxyfresh Korvanpuhdistusaine koiran korvien puhdistukseen
  2. CLINIVET Sensitive Fish on herkille koirille tarkoitettu viljaton koiranruoka
  3. Lyder Allergia on erikoisruoka iho-ongelmista, kutinasta ja tulehduksista kärsiville koirille.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Hyvä koirashampoo pitää koiran ihon ja turkin terveenä
  Koiran kynsien leikkaus
  Koiranpennun hoito on antoisaa ja palkitsevaa
  Koiran hampaiden pesu

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?