Koiran laihdutus

koiran laihdutus
Koiran laihdutus vaatii sitoutumista.

Koiran laihdutus ei ole lainkaan vaikeaa kuin usein ajatellaan, mutta se on pitkäaikainen projekti, joka vaatii koko perheen sitoutumista ja panostusta, sillä koiran laihdutus vaatii usein omistajilta kokonaan uusien tapojen opettelua.

Sinnikkyys kuitenkin kannattaa, sillä normaalipainoinen lemmikki elää keskimääräistä pidempään ja terveempänä. Ja kun ylipaino ei rasita koiran kehoa ja mieltä, jaksaminen ja pirteys näkyy kaikissa koiran arkisissa puuhissa ja jopa koiran käytöksessä.

Miksi koira lihoo?

Suurimpana syynä koiran lihomiseen ovat epäterveelliset ruokinta- ja liikuntatottumukset. Ravintoa on liikaa, se on liian rasvaista tai heikkolaatuista eikä liikunnan määrä vastaa koiran tarpeita. Onneksi nämä epäkohdat ovat helposti korjattavissa.

Muita koiran ylipainolle altistavia tekijöitä ovat koiran ikä ja sairaudet, joihin koiran omistajja ei voi itse vaikuttaa.

Mitä haittaa koiran ylipainosta on?

Koiran ylipaino heikentää oleellisesti koiran terveyttä ja elämänlaatua. Ylipainoiset koirat ovat alttiita nivelrikolle, selkäongelmille, sydänsairauksille, maksasairauksille, haimasairauksille, diabetekselle, iho-ongelmille, kasvaimille ja lukemattomille muille vakaville sairauksille. Useimmat ylipainosta aiheutuneista sairauksista ovat koiralle erittäin kivuliaita, eikä niihin ole parannuskeinoa.

Lisäksi roimasti ylipainoisen koiran on vaikea hengittää, liikkua, nukkua ja selvitä kaikista arjen toimista, jolloin sen elämänilokin kärsii. Tutkimusten mukaan ylipaino lyhentää koiran elinikää keskimäärin kaksi vuotta. Koska koiran elämä jo muutenkin on lyhyt, kaksi vuotta on pitkä aika lyhentää sitä entisestään. Tästä syystä ylipainoisen koiran laihdutus kannattaa aina!

Koiran laihdutus ja liikunta

Koiran laihdutus kannattaa aloittaa pienin askelin. Koiran painonpudotuksessa on tärkeää saada koiran liikunnan ja ravinnon määrä ja laatu koiralle sopivaksi. Jos koiralla on reilusti ylipainoa, se ei ole maraton-kunnossa, joten liikunnan pitää olla kevyttä ja koiran kunnolle sopivaa. Kävelylenkit on hyvä aloittaa pienistä, 10-15 minuutin pituisista, muutaman kerran päivässä tehdyistä pyrähdyksistä ulkona ja kun koiran kunto kasvaa ja elämisen ilo palautuu, koira varmasti jaksaa ja haluaa itsekin pitempiä lenkkejä.

Vapaana liikkuminen metsässä on ylipainoiselle koiralle erittäin mielekästä liikuntaa. Metsälenkillä koiran kunto kasvaa ja koira saa haistella ja kuunnella metsän tuoksuja ja ääniä, joilloin sen mielikin virkistyy. Kävelylenkkeihin voi yhdistää kaikenlaisia koiralle mieluisia puuhia ja leikkejä.

Koiran laihdutus ja ruokinta

Laihdutuksen aikana koira tarvitsee painonpudotuksen tueksi sopivaa ravintoa. On tärkeää, että koiraa ei näännytetä, vaan se saa tuntea itsensä kylläiseksi, vaikka paino putoaa. CLINIVET Adult Light on markkinoiden vähärasvaisin koiran laihdutusruoka, joka pitää koiran kylläisenä, mutta sisältää vain vähän kaloreita.

Laihdutuskuurilla olevan koiran päivän ruoka-annos on hyvä jakaa useampaan osaan. 3-6 ruoka-annosta päivässä pitää koiran ruoansulatuksen tasaisesti käynnissä, eikä koiran päivät kulu pelkästään ruokaa odotellessa. Jos koiralla on monta ruokkijaa, päivä-annokset voi laittaa vaikka aamulla valmiiksi koiran ruokakuppeihin, jolloin valmiit ateriat on helppo jakaa ruoka-aikoina.

Herkullinen koiran laihdutusruoka

Superherkullinen CLINIVET Adult Light on markkinoiden vähärasvaisin koiranruoka, joka sisältää vain 5% rasvaa. Se sisältää kaikki koiran tarvitsemat ravinteet, mutta vain vähän kaloreita. Lisäksi se pitää koiran kylläisenä ja maistuu hyvältä.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:
  Koiran laihdutuskuuri
  Koiran ylipaino on terveysriski
  Koiran vähärasvainen ruokavalio

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?