Koiran laihdutuskuuri – Avaimet onnistumiseen

Koiran laihdutuskuuri kannattaa, sillä tutkimusten mukaan ylipainoinen koira elää kaksi vuotta lyhyemmän elämän ja sairastaa huomattavasti enemmän kuin sen normaalipainoinen lajikumppani. Ylimääräisten kilojen karistaminen siis kannattaa. Ja kun ylipaino ei rasita koiran kehoa ja mieltä, jaksaminen ja pirteys näkyy kaikissa koiran arjen puuhissa.
koiran laihdutuskuuri

Koiran laihdutuskuuri on paikallaan aina jos ylimääräisiä kiloja on kertynyt koiran vyötärölle. Ylimääräisten senttien sulattaminen ei ole lainkaan niin vaikeaa kuin usein kuvitellaan, mutta se vaatii omistajalta sitoutumista uusiin tapoihin, sillä koiran vyötärölle kertyneet ylimääräiset sentit eivät lähde hetkessä.

Milloin koira on liian lihava?

Yleinen nyrkkisääntö on, että koira on liian lihava silloin, kun sen kylkiluut eivät käsin kosketeltaessa selkeästi tunnu. Tässä on paljon yksilöllisiä ja rotukohtaisia eroja, sillä esimerkiksi luontaisesti hyvinkin hoikkien vinttikoirien kylkiluut tuntuvat ja näkyvät selkeästi, päin vastoin kuin esimerkiksi pyöreävartaloisen mopsin kylkiluut.

Mitä haittaa koiran ylipainosta on

Koiran ylipaino heikentää oleellisesti sen terveyttä ja elämänlaatua.
Ylipainoiset koirat ovat alttiita mm. näille sairauksille:

 • Nivelrikko
 • Selkäongelmat
 • Sydänsairaudet
 • Maksasairaudet
 • Haimasairaudet
 • Koiran diabetes
 • Iho-ongelmat
 • Kasvaimet
 • Ja lukemattomat muut sairaudet

Sen lisäksi, että nämä sairaudet ovat vakavia, ne ovat myös koiralle erittäin kivuliaita, eikä niihin ole parannuskeinoa. Lisäksi roimasti ylipainoisen koiran on vaikea hengittää, liikkua, nukkua ja selvitä aivan tavallisista arjen toimista. Mitä enemmän koiralla on ylimääräistä taakkaa kannettavana, sen tukalampaa sen elämä on.

Paremman elämänlaadun ja pidemmän elämän saavuttamiseksi liikakiloja kantava koira kannattaa aina laittaa laihdutuskuurille.

Vinkki: CLINIVET Adult Light on markkinoiden vähärasvaisin kevytruoka ja kotimainen Lyder Light on kevyt erikoisruoka kaikille koirille. Näiden avulla koiran paino taatusti putoaa.

Hyvä koiran laihdutuskuuri

Koska yleisimmät syyt koiran ylipainoon ovat koiran epäterveelliset ruokinta- ja liikuntatottumukset, helpoin keino saada ylipainoinen koira laihtumaan on korjata sen ravinnon laatu ja määrä sekä liikunta vastaamaan koiran yksilöllisiä tarpeita.

Koiran laihdutuskuuri tulee aina aloittaa rauhallisesti. Mitä enemmän liikakiloja on kertynyt, sitä maltillisemmin laihdutus tulee aloittaa, sillä roimasti ylipainoisen koiran liikunnan pitää olla riittävän kevyttä ja koiran fyysiselle kunnolle sopivaa. Tästä syystä lyhyet kävelylenkit aloitetaan vain 10-15 minuuttia kestävistä ulkoiluista, joita tehdään muutaman kerran päivässä. Kun koiran kunto hiljalleen kasvaa, liikunnan määrää ja vauhtiakin voidaan lisätä vähitellen.

Vapaana liikkuminen metsässä on koiralle parasta ja mielekästä liikuntaa, joten jos vain, mahdollista, metsälenkkejä kannattaa suosia. Samalla kun koiran kunto kasvaa, se saa rauhassa haistella ja kuunnella metsän tuoksuja ja ääniä, jolloin sen mielikin virkistyy. Myös erilaiset leikit ovat koiran mielestä mukavia ja leikkiessä koiran kunto kasvaa ja sen stressitaso laskee. Leikki on myös koiran ja omistajan yhteistä aikaa ja jaettua iloa!

Laihdutuskuurin vaarat ja miten vältät ne

Koiran laihdutuksen suurimmat sudenkuopat ovat

 1. Liian nopea laihdutus
 2. Liiallinen tai liian raskas liikunta
 3. Huonolaatuinen ruoka
 4. Liian paljon ruokaa
 5. Petolliset makupalat
 6. Lipsuminen

Liian nopea koiran laihdutus

Liian nopea painonpudotus on koiran elimistölle haitallista, jopa vaarallista, sillä liian nopeassa tahdissa etenevässä painonpudotuksessa koira saa liian vähän energiaa ja liian vähän koiralle tärkeitä ravinteita. Kun ravintoa on liian vähän, koiran vatsan ja suoliston terve toiminta kärsii ja sen aineenvaihdunta häiriintyy. Liian vähäinen ruoka saattaa johtaa myös koiran elimistön kuivumiseen ja koiran nääntymiseen. Nälissään riutuvan koiran olo heikkenee eikä se halua ja jaksa osallistua päivän askareisiin.

Liian nopeassa tahdissa etenevän painonpudotuksen ja siihen liittyvät riskit voi välttää sillä, että painonpudotuksessa edetään kiireettömästi. Koiran ruokavalio vaihdetaan kevyempään ilman, että vähennetään ruoan määrää ja harrastetaan kevyttä liikuntaa.

Vinkki: CLINIVET Adult Light ja Lyder Light täyttävät molemmat koiran vatsan ja pitävät koiran kylläisenä, eivätkä sisällä paljon kaloreita, joten ruoka-annokset voidaan tarjoilla normaalin kokoisina.

Liian paljon tai liian raskasta liikuntaa

Jos koira on rutkasti ylipainoinen, voidaan olettaa, että koiran liikunta on jäänyt vähiin eikä sen fyysinen kunto ole kovin hyvä. Jos huonokuntoiselta koiralta vaaditaan liian raskasta liikuntaa, joka on koiran suorituskyvyn ylärajalla tai jopa sen yläpuolella, loukkaantumisen riski kasvaa merkittävästi ja palautumisaika rasituksesta pitenee oleellisesti. Kannattaa huolehtia siitä, että koiraa ei rasiteta kohtuuttomasti ja että koiran laihdutuskuuri pysyy mielekkäänä.

Laihdutuskuurin aikana koiran tulee siis harrastaa liikuntaa, mutta liikunnan määrä ja luonne pitää olla sellaista, että se on koiran kunnolle sopivaa ja liikunnasta jää jälkeenpäin koiralle iloinen ja levollinen mieli. Myös liikunnan jälkeen riittävä lepo on tärkeää.

Huonolaatuinen koiran ruoka

Koira tarvitse kaikissa elämäntilanteissa laadukasta ravintoa voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä. Jos koiran ruoka ei ole riittävän laadukasta, ravinto voi olla yksi tärkeimmistä syistä koiran painon nousuun ja kertyneisiin liikakiloihin.

Huonolaatuinen koiranruoka on valmistettu huonolaatuisista raaka-aineista eikä huonoista raaka-aineista saa tehtyä hyvälaatuista koiranruokaa. Esimerkiksi koiranruoan sisältämän rasvan laatu on paljon tärkeämpää kuin rasvan määrä. Koira tarvitsee korkealaatuisia rasvoja ja öljyjä mm. lihasten, aivojen, nivelten ja rustojen hyvinvointiin, mutta huonolaatuisesta rasvasta ei ole nivelten voitelijaksi. Se vain kertyy sentteinä koiran vyötärölle.

Laihdutuksen aikana koiran ruoka tulee ehdottomasti valita siten, että vaikka laihdutusruoassa nipistetään energian määrästä, mutta ruoan laadusta ei tingitä.

Liian paljon ruokaa

Lienee sanomattakin selvää, että jos koira syö liian paljon, niin se lihoo. Sopivan annoskoon löytäminen sen sijaan ei aina ole kovin yksinkertaista, sillä koiran tarvitsema ruokamäärä on aina yksilöllistä ja se voi vaihdella olosuhteiden mukaan. Koiran tarvitsemaan energian määrään vaikuttavat mm. koiran koko, ikä, rotu, aktiivisuus sekä monet ulkoiset tekijät kuten esimerkiksi vuodenajat ja lämpötila.

Liian suuret annoskoot kuitenkin johtavat väistämättä siihen, että koira lihoo ja ainoa toimiva resepti on vähentää ruoan määrää koiran tarpeeseen sopivaksi.

Petolliset makupalat

Koirien makupalat ja niiden sisältämät ylimääräiset kalorit voivat helposti pilata koko hyvin alkaneen laihdutuskuurin tai ainakin hidastaa tavoitteeseen pääsyä. Monet koiran makupalat sisältävät usein täysin turhia ja koiran terveydelle haitallisia aineita, kuten sokeria, suolaa, huonoa rasvaa ja erilaisia lisäaineita. Makupaloista ei tarvitse luopua kokonaan edes laihdutuksen aikana, mutta niiden määrä kannattaa pitää kohtuullisena.

Koiran herkkujen aiheuttama painon nousu voidaan ehkäistä tehokkaasti valitsemalla terveelliset, vähäkaloriset herkut ja tarjoilemalla niitä kohtuudella. Terveellisillä, vähäkalorisilla nameilla voi siis palkita koiraa hyvällä omalla tunnolla.

Lipsuminen

Vaikka koiran laihdutuskuurin aikana tulisi hetkiä, jolloin huomaa lipsuneensa jo aloitetusta ruokinta- ja liikuntasuunnitelmasta, ei kannata luovuttaa ja antaa periksi.

Koiran terveyden ja pitkän iän saavuttamiseksi kannattaa unohtaa hetkelliset vastoinkäymiset ja jatkaa painonhallintaa ennalta suunnitellun aikataulun mukaisesti maaliin asti.

Laadukas kevytruoka tukee laihtumista

Myös laihdutuskuurin aikana koira tarvitsee laadukasta ravintoa. On tärkeää, että koiraa ei pidetä nälässä, vaan se saa tuntea itsensä kylläiseksi, vaikka paino putoaa.

Laihduttavan koiran päivän ruoka-annos on hyvä jakaa useampaan osaan. 3-6 ruoka-annosta päivässä pitää koiran ruoansulatuksen tasaisesti käynnissä, eikä koiran päivät kulu pelkästään ruokaa odotellessa ja vatsan kurinaa kuunnellessa.

Koiran laihdutusruoka

 • CLINIVET Adult Light on markkinoiden vähärasvaisin koiran laihdutusruoka, mutta se on silti terveellistä ja erittäin maistuvaa. CLINIVET Adult Light sisältää ainoastaan 5% hyvälaatuista rasvaa ja kaikki koiran tarvitsemat ravinteet, mutta vain vähän kaloreita.
 • Lyder Light on vähärasvainen erikoisruoka, joka on kotimainen vaihtoehto ja joka sopii mainiosti ylipainoiselle koiralle.
 • Molemmat ovat täysravintoja, joten niitä voi tarjota koiralle yhdessä tai erikseen. Näiden kevytruokien avulla koira pysyy kylläisenä ja taatusti laihtuu.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Koiran ylipaino on terveysriski
  Koiran vähärasvainen ruokavalio
  Koiran laihdutus

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?