fbpx

Koiran närästyksen hoito kotikonstein onnistuu silloin, jos närästys johtuu huonolaatuisesta tai koiralle sopimattomasta ruokavaliosta, liikunnan puutteesta tai liian rasvaisesta ruoasta. Koiran närästysksen syynä voi olla jokin sairaus, joten jos ruokavalion ja elintapojen muutos ei auta, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.
koiran närästys on ikävä vaiva

Joskus koiran närästyksen oireita on vaikea huomata tai yhdistää sellaiseen vaivaan, jota pitäsi hoitaa.

Koiran närästys oireet

Tyypillisimmät koiran närästys oireet ovat huulien lipominen, röyhtäilyt, vatsan kurina, ruohon syönti, lisääntynyt nuoleskelu, kuolaaminen ja epämukava, kipuileva olo. Närästyksen oireita ei aina ole helppo yhdistää närästykseen.

Mistä koiran närästys johtuu?

Koiran närästys ei ole aina jatkuvaa eikä edes usein toistuvaa. Koiran närästys voi olla myös kertaluotoista ja tilapäistä, mikä voi johtua esimerkiksi liian rasvaisesta tai mausteisesta ruoasta tai stressistä. Tällainen tilapäinen närästys menee useimmiten itsestään ohi kun elämä normalisoituu eikä vaadi toimenpiteitä.

Sen sijaan jatkuva tai usein toistuva närästys ei ole normaalia ja sen syyn selvittäminen on tarpeellista. Yleisiä syitä siihen, että koiraa närästää on huonolaatuinen tai koiralle sopimaton ruoka, liian rasvainen ruokavalio, epäsäännölliset ruoka-ajat tai liian vähäinen liikunta.

Koiran närästyksen hoito

Hyvälaatuinen ruokavalio

Hyvin yleinen syy koiran närästykseen on huonolaatuinen tai kokonaan koiralle sopimaton ruoka. Huonon laadun lisäksi koiran ruoka saattaa olla lisäksi liian rasvaista tai liian mausteista. Tästä syystä närästyksestä kärsivälle koiralle suositellaan hyvälaatuista, vähärasvaista ruokaa, vaikka koiralla ei olisikaan ylipainoinen.

Esimerkiksi CLINIVET Adult Light on edullinen, vähärasvainen koiranruoka, jota voidaan suositella närästyksestä kärsivälle koiralle.

Säännölliset ruoka-ajat

Närästyksestä kärsivälle koiralle päivän ruoka-annos on hyvä jakaa useampaan kuin yhteen tai kahteen osaan, sillä suuret ruoka-annokset rasittavat koiran ruoansulatusjärjestelmää ja saattavat pahentaa koiran närästyksen oireita. Kun tilanne normalisoituu, voidaan palata takaisin 1-2 aterian päivärytmiin.

Lisäksi koiralle on syytä varata rauhallinen tila, missä se voi ruokailla rauhassa, sillä kiire ja ahmiminen lisäävät molemmat alttiutta koiran närästykselle. Säännölliset ruokailuajat vähentävät myös koiran stressiä ja tukevat vatsan toimintaa.

Riittävästi liikuntaa ja lepoa

Närästyksestä kärsivä koira tarvitsee normaalin liikunnan lisäksi myös lepoa. Liian vähäinen liikunta saattaa lisätä närästyksen oireista, mutta myös liiallinen liikunta voi olla koiralle stressaavaa ja närstyksestä kärsivälle koiralle stressi saattaa pahentaa koiran vointia entisestään.

Sairaus

Koiran närästyksen syy voi olla myös jokin sairaus, jolloin koiran närästyksen hoito kotikonstein, ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen avulla ei onnistu. Jos koiran närästyksen oireet jatkuvat vielä sen jälkeenkin, kun koiran ruokavalio ja elämäntavat ovat kunnossa, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Närästyksestä kärsivän koiran ruoka

Närästyksestä kärsivä koira tarvitsee vähärasvaista ja vatsalle hellävarasta ruokaa.

CLINIVET Adult Light on vähärasvainen koiranruoka, jota voidaan suositella närästyksestä kärsivälle koiralle. Lisäksi se on erittäin edullinen vaihtoehto. Ruoka sisältää probiootteja, jotka tukevat vatsan toimintaa ja tasapainottavat vatsan normaalia bakteerikantaa.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Koiran ilmavaivat ja muut vatsaongelmat
  Herkkävatsaisen koiran ruokinta
   Mistä johtuu kun koira piereskelee

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?