Koiran närästyksen hoito ja närästys oireet

Koiran närästyksen hoito kotikonstein onnistuu silloin, jos närästys johtuu huonolaatuisesta tai koiralle sopimattomasta ruokavaliosta, liikunnan puutteesta tai liian rasvaisesta ruoasta. Koiran närästys tai refluksi aiheuttaa koiralle polttavaa tunnetta ruokatorvessa, joten sitä ei voi jättää hoitamatta.

Koiran närästyksen syynä voi huonolaatuisen ravinnon tai elintapojen lisäksi myös olla jokin sairaus, joten jos ruokavalion ja elintapojen muutos ei auta, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.
Koiran närästys on ikävä vaiva

Koiran närästys oireet

Tyypillisimmät koiran närästys oireet ovat huulien lipominen, röyhtäilyt, vatsan kurina, ruohon syönti, lisääntynyt nuoleskelu, kuolaaminen ja epämukava, kipuileva olo.

Joskus koiran närästyksen oireita on vaikea huomata tai yhdistää niitä sellaiseen vaivaan, jota pitää pikaisesti hoitaa, mikä saattaa viivästyttää puuttumista oireisiin.

Mistä koiran närästys johtuu?

Koiran närästys tai refluksi aiheuttaa sen, että hapanta vatsan sisältöä pääsee ruokatorveen, kurkkuun tai jopa suuhun asti, mikä  aiheuttaa polttavaa tunnetta koko ruokatorven alueella.

Koiran närästys ei ole aina jatkuvaa eikä edes usein toistuvaa. Koiran närästys voi olla myös kertaluotoista ja tilapäistä, mikä voi johtua esimerkiksi liian rasvaisesta tai mausteisesta ruoasta tai stressistä. Liian rasvaisen ruokavalion lisäksi närästystä aiheuttaa myös joidenkin koiranruokien sisältämien rasvojen ja raaka-aineiden huono laatu. Tällainen tilapäinen närästys menee useimmiten itsestään ohi kun ruokavalio vaihdetaan parempaan ja koiran elämä normalisoituu eikä vaadi muita toimenpiteitä.

Sen sijaan jatkuva tai usein toistuva närästys ei ole normaalia ja sen syyn selvittäminen on tarpeellista. Yleisiä syitä siihen, että koiraa närästää on huonolaatuinen tai koiralle sopimaton ruoka, liian rasvainen ruokavalio, epäsäännölliset ruoka-ajat tai liian vähäinen liikunta.

Koiran närästyksen hoito

Hyvälaatuinen ruokavalio

Hyvin yleinen syy koiran närästykseen on huonolaatuinen tai kokonaan koiralle sopimaton ruoka. Huonon laadun lisäksi koiran ruoka saattaa olla lisäksi liian rasvaista tai liian mausteista. Lisäksi useiden koirien valmisruokien sisältämä rasva on huonolaatuista ja tämä huonolaatuinen rasva itsessään voi olla koiran närästyksen syy. Tästä syystä närästyksestä kärsivälle koiralle suositellaan hyvälaatuista, vähärasvaista ruokaa, vaikka koiralla ei olisikaan ylipainoinen.

Vinkki: CLINIVET Adult Light, Lyder Light ja Lyder Vatsa ovat vähärasvaisia erikoisruokia, joita suositellaan närästyksestä kärsivälle koiralle.

Säännölliset ruoka-ajat

Närästyksestä kärsivälle koiralle päivän ruoka-annos on hyvä jakaa useampaan kuin yhteen tai kahteen osaan, sillä suuret ruoka-annokset rasittavat koiran ruoansulatusjärjestelmää ja saattavat pahentaa koiran närästyksen oireita. Kun tilanne normalisoituu, voidaan palata takaisin 1-2 aterian päivärytmiin.

Lisäksi koiralle on syytä varata rauhallinen tila, missä se voi ruokailla rauhassa, sillä kiire ja ahmiminen lisäävät molemmat alttiutta koiran närästykselle. Säännölliset ruokailuajat vähentävät myös koiran stressiä ja tukevat vatsan toimintaa.

Riittävästi liikuntaa ja lepoa

Närästyksestä kärsivä koira tarvitsee normaalin liikunnan lisäksi myös lepoa. Liian vähäinen liikunta saattaa lisätä närästyksen oireista, mutta myös liiallinen liikunta voi olla koiralle stressaavaa ja närästyksestä kärsivälle koiralle stressi saattaa pahentaa koiran vointia entisestään.

Sairaus

Koiran närästyksen syy voi olla myös jokin sairaus, jolloin koiran närästyksen hoito kotikonstein, ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen avulla ei onnistu. Jos koiran närästyksen oireet jatkuvat vielä sen jälkeenkin, kun koiran ruokavalio ja elämäntavat ovat kunnossa, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Hoitamaton koiran närästys

Sen lisäksi, että närästys on tilana koiralle erittäin epämukava ja kivulias, se voi hoitamattomana ja pitkään jatkuessa aiheuttaa mm. ruokatorven tulehduksen ja jopa haavaumia ruokatorveen, jotka eivät ole enää hoidettavissa pelkällä ruokavaliolla. Tästä syystä refluksin ja koiran närästyksen hoito tulee ottaa vakavasti ja ryhtyä hoitamaan oireita mahdollisimman nopeasti oireiden ilmaantuessa.

Närästyksestä kärsivän koiran ruokavalio

Närästyksestä kärsivä koira tarvitsee hyvälaatuista, vähärasvaista, koiran vatsalle ja suolistolle hellävarasta ja helposti sulavaa ruokaa. 

  • CLINIVET Adult Light on vähärasvainen koiranruoka, jota voidaan suositella närästyksestä kärsivälle koiralle. Lisäksi se on erittäin edullinen vaihtoehto. Ruoka sisältää prebiootteja, jotka tukevat vatsan toimintaa ja tasapainottavat vatsan normaalia bakteerikantaa.
  • Lyder Light on vähärasvainen erikoisruoka, jota voidaan suositella närästyksestä kärsivälle koiralle.
  • Lyder Vatsa on erikoisruoka maha- ja suolisto-ongelmista kärsiville koirille.
  • Nämä ovat kaikki täysravintoja ja niitä voi antaa yhdessä tai erikseen.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Koiran ilmavaivat ja muut vatsaongelmat
  Herkkävatsaisen koiran ruokinta
  Mistä johtuu kun koira piereskelee

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?

Yhteistyössä: lyderpetfood