fbpx

Koiran närästyksen hoito kotikonstein onnistuu silloin, jos närästys johtuu sopimattomasta ruokavaliosta, liikunnan puutteesta tai liian rasvaisesta ruoasta. Jos koiran närästysksen syynä on jokin sairaus, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.
koiran närästys on ikävä vaiva

Joskus koiran närästyksen oireita on vaikea huomata tai yhdistää sellaiseen vaivaan, jota pitäsi hoitaa.

Koiran närästys oireet

Tyypillisimmät koiran närästys oireet ovat huulien lipominen, röyhtäilyt, vatsan kurina, ruohon syönti, lisääntynyt nuoleskelu, kuolaaminen ja epämukava, kipuileva olo. Närästyksen oireita ei aina ole helppo yhdistää närästykseen.

Mistä koiran närästys johtuu?

Koiran närästys ei ole aina jatkuvaa eikä edes usein toistuvaa. Koiran närästys on usein myös kertaluotoista ja tilapäistä, mikä voi johtua esimerkiksi liian rasvaisesta tai mausteisesta ruoasta tai stressistä. Tällainen tilapäinen närästys menee useimmiten itsestään ohi kun elämä normalisoituu eikä vaadi toimenpiteitä.

Sen sijaan jatkuva tai usein toistuva närästys ei ole normaalia ja sen syyn selvittäminen on aiheellista. Tavallisimpia syitä siihen, että koiraa närästää on koiralle sopimaton ruoka, liian rasvainen ruoka tai epäsäännölliset ruoka-ajat.

Koiran närästyksen hoito

Ruokavalio

Hyvin yleinen syy koiran närästykseen on kokonaan koiralle sopimaton tai huonolaatuinen ruokavalio. Koiran ruoka saattaa olla liian rasvaista tai liian mausteista. Tästä syystä närästyksestä kärsivälle koiralle suositellaan vähärasvaista ruokaa, vaikka koiralla ei olisikaan ylipainoinen.

CLINIVET Adult Light on vähärasvainen koiranruoka, joka on edullinen kevytruoka närästyksestä kärsivälle koiralle.

Ruoka-ajat

Närästyksestä kärsivälle koiralle päivän ruoka-annos on hyvä jakaa useampaan kuin yhteen tai kahteen osaan kunnes tilanne normalisoituu, sillä suuret ruoka-annokset rasittavat koiran ruoansulatusjärjestelmää ja saattavat pahentaa koiran närästyksen oireita.

Lisäksi koiralle on syytä varata rauhallinen tila, missä se voi ruokailla rauhassa, sillä kiire ja ahmiminen lisäävät molemmat alttiutta koiran närästykselle. Myös säännölliset ruokailuajat vähentävät koiran stressiä ja tukevat vatsan toimintaa.

Liikunta ja lepo

Närästyksestä kärsivä koira tarvitsee normaalin liikunnan lisäksi myös lepoa. Liiallinen liikunta voi olla koiralle stressaavaa ja närstyksestä kärsivälle koiralle stressi saattaa pahentaa koiran vointia entisestään.

Sairaus

Koiran närästyksen syy voi olla myös jokin sairaus, jolloin koiran närästyksen hoito kotikonstein ei onnistu. Jos koiran närästyksen oireet jatkuvat vielä sen jälkeenkin, kun koiran ruokavalio ja liikunta ovat kunnossa, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Närästyksestä kärsivän koiran ruoka

Närästyksestä kärsivä koira tarvitsee vähärasvaista ja vatsalle hellävarasta ruokaa.

CLINIVET Adult Light on vähärasvainen koiranruoka, joka on edullinen kevytruoka närästyksestä kärsivälle koiralle. Se sisältää probiootteja, jotka tukevat vatsan toimintaa ja tasapainottavat vatsan normaalia bakteerikantaa.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Koiran ilmavaivat ja muut vatsaongelmat
  Herkkävatsaisen koiran ruokinta
  Mistä johtuu kun koira piereskelee

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?