Koiran raakaruokinta

Koiran raakaruokinta jäljittelee sellaista ruokavaliota, jota koira luonnossakin söisi eli lihaa, luita ja sisäelimiä. Raakaruoka tarkoittaa sitä, että koiran koko ruokavalio koostuu kypsentämättömistä raaka-aineista. Ei kuitenkaan ole harvinaista, että koiran raakaruoassa käytetään myös kypsennettyjä ruoka-aineita.

koiran raakaruokinta

Mitä etua koiran raakaruokinnasta on?

Raakaruokinnan avulla pyritään jäljittämään sellaista ruokavaliota, joita koira luonnossakin söisi eli lihaa, luita, sisäelimiä ja kasviksia. Kun koiran omistaja valmistaa koiran ruoan itse kaupasta ostetuista raaka-aineista, hän pystyy valitsemaan juuri sellaiset raaka-aineet, jotka ovat mieleisiä ja samalla hän tietää mitä koiran ruoka aidosti sisältää.

Toinen koiran raakaruokinnan merkittävä etu on se, että koira saa tuoretta ruokaa eikä ravinnosta ole kypsennyksen aikana tuhoutunut arvokkaita ravinteita.

Mitä koiran raakaruoka sisältää?

Koiran raakaruokinta perustuu lihaan

Koiran raakaruoan perusraaka-aine on hyvälaatuinen liha aivan samalla tavalla kuin hyvälaatuisessa kuivaruoassakin, mutta koska koiran raakaruokinta tarkoittaa raakaa ruokaa, liha tarjoillaan raakana.

Raakaruokavalioon voi laittaa juuri sellaista lihaa kuin haluaa. Suosituimpia ja edullisia lihoja ovat broiler, nauta ja possu. Metsästystä harrastavat koirien omistajat käyttävät paljon koiran raakaruokinnassa myös eri riistaeläinten lihoja. Näiden lisäksi koiran ruokavalioon kannattaa myös lisätä kalan lihaa, josta koira saa tärkeitä omega-3 -rasvahappoja ja D-vitamiinia.

Hyvä lihan määrä on esimerkiksi 80% ruoan määrästä.

Laadukas koiran raakaruoka sisältää maksaa

Koiran raakaruoka sisältää lihan lisäksi myös sisäelimiä, joista eniten käytetty on maksa. Maksasta koira saa tärkeää A-vitamiinia. Koska A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, se varastoituu elimistöön ja koira voi saada sitä liikaa.

Hyvä maksan määrä on esimerkiksi 10% ruoan määrästä kerran viikossa. Muina päivinä maksan voi korvata muilla sisäelimillä tai lihalla.

Koiran raakaruokinta ja luut

Koiran raakaruoka sisältää usein myös luita. Luut ovat myös mukavaa ajanvietettä koiralle ja luiden pureskelu edistää tehokkaasti myös koiran hampaiden hyvinvointia. Liian runsas luiden syönti voi kuitenkin altistaa koiran ummetukselle.

Hyvä luiden määrä on esimerkiksi 5% ruoan määrästä.

Koiran raakaruoka sisältää myös kasviksia

Kasvikset ovat koiran raakaruokinnan tärkeä osa. Kasvikset on hyvä tarjoilla soseena, jolloin kasvisten sisältämät vitamiinit imeytyvät parhaiten.

Hyvä kasvisten määrä on esimerkiksi 10% ruoan määrästä.

Onko koiran raakaruokinta edullisempaa kuin pelkkä kuivaruoka?

Säästösyistä ei koiran raakaruokaan kannata ryhtyä. Olipa koiran ruokavalio pelkkä kuivaruoka, 50/50 ruoka tai vaikkapa 100% raakaruoka, koiran ruokavalion tulee aina olla laadukas, valmistettu hyvistä, terveellisistä raaka-aineista jotta koira pysyisi terveenä ja sen elämänlaatu olisi hyvä. Halvimman mahdollisen ruokavalion etsiminen koiralle ei tavallisesti pääty koiran kannalta hyvin.

Raaka-aineiden lisäksi koiran raakaruokintaan tarvitaan tilava pakastin, jotta ruokia ja raaka-aineita voidaan säilyttää asianmukaisesti.

Auttaako koiran raakaruoka allergioihin?

Suoranaista apua allergioihin raakaruoasta ei ole. Jos koira on allerginen naudanlihalle, se on allerginen myös niin raa’alle naudanlihalle kuin naudanlihaa sisältäville valmisruoillekin.

Joten jos koira kärsii allergisista oireista, joita korkealaatuinen, terveellinen ruokavalio ei ole helpottanut, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Koiran raakaruokinta ja siihen liittyvät riskit

Koiran raakaruokaan liittyvät riskit ovat samanlaisia kuin ruokaan liittyvät riskit yleensäkin. Suomessa valvotaan hyvin lihan ja kasvisten laatua, joten esimerkiksi salmonellaa tavataan vain vain harvoin. Sen sijaan koiran ruokakupissa oleva huoneenlämpöinen raakaruoka on herkästi pilaantuvaa, koska se sisältää lihaa, joka tunnetusti pitää säilyttää kylmässä.

Usein ruokailun jälkeen kun koira mielellään hieroo kuonoaan mattoihin, huonekaluihin tai vaikkapa housunlahkeisiin, lämpimässä lihassa viihtyvät bakteerit leviävät tehokkaasti. Jos perheessä on pieniä lapsia, nämä bakteerit voivat olla todellinen terveysriski.

Raakaruokaa, kuivaruokaa vai märkäruokaa?

Koiran raakaruokinta on siis työläämpää kuin kuivaruoan tarjoileminen ja kumpikaan ei sulje pois toisiaan. Koiralle voi tarjoilla niin raakaruokaa kuin kuivaruokaakin, mutta ruokavalion nopeita vaihteluita ei koskaan suositella. Varsinkin, jos koira on herkkävatsainen, sen ruokavalion äkilliset muutokset ovat koiran terveydelle haitallisia.

Hyvälaatuisten koiranruokien merkitystä koiran hyvinvointiin ei voi liikaa korostaa. Tässä hyviä, kohtuuhintaisia koiran kuivaruokien ja märkäruokien vaihtoehtoja, jotka sopivat kaikenikäisille ja kaikenrotuisille koirille

Nämä kaikki ovat hypoallergeenisia vaihtoehtoja, joita voidaan suositella myös herkkävatsaisille ja herkkäihoisille koirille.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Omega3- ja omega6 -rasvahappojen merkitys koiralle
  Allergisen koiran ruokinta
  Hypoallergeeninen koiranruoka
  Koiran 50/50 ruokinta

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?

Yhteistyössä: kotimainen Lyder petfood.