Allergisen koiran ruokinta

Allergisen koiran ruokinta ja sopivan ruoan löytäminen vaatii omistajalta vaivannäköä. Koiran allergia on sairaus, joka voi puhjeta missä iässä tahansa ja se voi ilmetä monella eri tavalla. Tavallisimmin allergia aiheuttaa koiralla iho-, vatsa- tai suolisto-oireita, jolloin sen korvat, tassut ja iho kutisevat, punoittavat tai jopa tulehtuvat oireiden vakavuuden mukaan.

allergisen koiran ruokinta
Jotkut rodut ovat muita alttiimpia iho-oireille

Allergisten oireiden aiheuttajaa ei ole aina helppo löytää, mutta koiran olon helpottamiseksi ongelman eteen vastuuntuntoisen omistajan tulee nähdä vaivaa.

Ruoka-aine allergia aiheuttaa kutinaa ja rapsutusta

Vaikka allergisista koirista vain osa kärsii ruoka-aineallergiasta, usein ajatellaan, että syynä oireisiin on juuri tietty ruoka tai ruoan raaka-aine. Siksi allergisen koiran ruoka ja ruokinta ovat aiheita, joista puhutaan paljon.

Koiran allergiset oireet saattavat johtua ruoan lisäksi myös esimerkiksi koiran makuu-alustasta tai lisä- ja säilöntäaineilla kyllästetystä heikkolaatuisesta ravinnosta, puruluista ja ”nameista”.

Muutaman rapsutuksen ja kopsutuksen jälkeen koiraa ei suin päin ole tarve viedä tuhansien eurojen arvoisiin allergiatesteihin tai ryhtyä noudattamaan kaiken normaalin ruoan ja elämän poissulkeviin eliminaatiodieetteihin. Alkuun on hyvä itsenäisesti pohtia, mistä oireet voisivat johtua ja voisiko itse poistaa koiran ulottuvilta mahdollisia allergian aiheuttajia.

CLINIVET Grain Free Sensitive Fish ja kotimainen erikoisruoka Lyder Allergia ovat koiran allergiaruokia, jotka on kehitetty allergiasta tai atopiasta kärsivän koiran tukihoitoon.

Kutisevan ihon ja rapsutuksen syynä voivat olla epäsopivan ruoan tai makupalojen ohella myös ulkoloiset, kuten täit, kirput ja punkit, jotka löytyvät eläinlääkärin vastaanotolla.

Allergisen koiran ruokinta vaatii alkuun tutkiskelua

Kun etsitään koiran ruoasta syitä koiran iho-oireille, kannattaa lukea läpi huolellisesti koiran ruokapussissa oleva raaka-aineluettelo. Jos raaka-aineluettelossa on yksikin raaka-aine, jota et tunnista tai tiedä miltä se näyttää yksinään lautasella, ruoka kannattaa vaihtaa. Tuntemattomat ruoka-aineet eivät kuulu koiran, kuten ei ihmisenkään ruokavalioon.

On hyvä huomata, että koiranruokapussissa oleva raaka-aineluettelo kertoo ainoastaan raaka-aineiden määrän, mutta ei kerro mitään niiden laadusta. Esimerkiksi koiranruokien sisältämästä lihasta kerrotaan lihan määrä, mutta ei sitä, miten eläin on ennen koiranruokapussiin joutumista elänyt, mitä se on syönyt ja onko sen kasvatuksessa käytetty hormoneja tai antibiootteja. Pussin perusteella ei siis voida tietää, onko käytetty liha laadukasta, terveellistä tai turvallista.

Omega-3 rasvahapot hillitsevät tulehduksia ja vähentävät kutinaa

Arvokkaat omega-3 rasvahapot ovat tunnetusti tehokkaita tulehdusten hillitsijöitä, joka on usein koiran iho-oireiden taustalla. Eläinkunnan tuotteista parhaat omega-3 rasvahappojen lähteet ovat rasvaiset merikalat, kuten makrilli, sardiini ja silli. En mainitse tässä lohta, joka myös on erinomainen omega-3 lähde, sillä villi lohi on lähes kokonaan kadonnut valtameristä, eikä niiden pyynti siksi ole hyväksyttävää. Kasvikunnan paras omega-3 lähde on kokonainen pellavansiemen.

Halpoja omega-6 rasvahappoja saa sen sijaan monesta lähteestä, kuten kasviöljyistä. Päinvastoin kuin omega-3 rasvahapot, omega-6 tunnetaan elimistön tulehdustilojen ylläpitäjänä. Molempia näitä rasvahapoista ovat koiralle elintärkeitä ja molempia  tarvitaan, mutta jos omega-6 rasvahappoja on liikaa suhteessa omega-3 rasvahappoihin, kyseessä on näiden rasvahappojen epätasapaino ja elimistössä on jatkuvasti pieni tulehdustila päällä. Tästä käytetään nimeä hiljainen tulehdus.

Omega-3 ja omega-6 -rasvahappojen epätasapaino on yleinen syy koirien iho-ongelmille, joka voidaan helposti hoitaa oikealla ravinnolla. CLINIVET Sensitive Fish ja kotimainen Lyder Allergia ovat laadukkaita koiranruokia, joissa on ihanteellinen omega-3 ja omega-6 rasvahappojen suhde.

Mikäli kutisevan ja kärsivän koiran ruokinta laadukkaalla koiranruoalla ei poista oireita, koira tarvitsee eläinlääkärin hoitoa.

Allergisen koiran ruokinta ja hyvä ruoka allergiselle koiralle

Viljattomat CLINIVET -koiranruoat ja kotimainen Lyder Allergia ovat hypoallergeenisia koiranruokia eivätkä sisällä keinotekoisia väri-, maku- tai säilöntäaineita eikä sellaisia raaka-aineita, joiden tiedetään herkästi aiheuttavan koirille allergisia oireita. Lisäksi ne sisältävät arvokkaita tulehduksia hillitseviä omega-3 rasvahappoja.

Hyviä ruokia allergiselle koiralle:

  1. CLINIVET Grain Free Chicken on edullinen viljaton koiranruoka, jonka pääraaka-aine on kananliha.
  2. CLINIVET Grain Free Sensitive Fish on edullinen viljaton koiranruoka, jonka pääraaka-aine on kala.
  3. Lyder Allergia on kotimainen, hypoallergeeninen täysravinto, jota voi tarjoilla sellaisenaan tai yhdessä kuivaruoan kanssa.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Omega-3 ja omega-6 -rasvahappojen merkitys koirille
  Hypoallergeeninen koiranruoka
  Herkkävatsainen koira ja sopiva ruoka
  Koiran närästys
  Furunkuloosi eli koiran tassutulehdus

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?