hyvä penturuoka

Hyvä penturuoka antaa pennulle hyvän alun

Kun koiranpentu syntyy, se on täysin riippuvainen emon tarjoamasta suojasta ja hoivasta. Koiraemo pitää pennun lämpimänä ja puhtaana ja imettää pentua ruumiinlämpöisellä, hyvin energiapitoisella emonmaidolla. Kun pieni pentu on 3-4 viikon ikäinen, emonmaidon lisäksi pennulle tarjoillaan soseutettuna pieniä määriä pennuille tarkoitettua täysravintoa. Seuraavien viikkojen aikana penturuoan määrää lisätään samalla kun emonmaidon osuus ravinnosta vähenee. Kun pentu tulee luovutusikään noin kahdeksan viikon iässä, emo on jo lopettanut imettämisen ja vieroittanut pennun.

Pentu tulee taloon

Kun pentu muuttaa uuteen kotiin, on suositeltavaa tarjota sille samaa ravintoa, mitä se on tottunut aiemmin syömään. Jos ravinto vaihdetaan toiseen, se kannattaa tehdä vähitellen sekoittamalla vanhan ravinnon sekaan uutta. Näin annetaan pienen pennun herkälle vatsalle aikaa tottua uuteen ravintoon.

Luovutusikäisellä pennulla on pieni vatsa, johon mahtuu pieniä määriä ravintoa kerrallaan. Siksi päivän ruoka-annos jaetaan 4-5 osaan ja se tarjoillaan pennulle huoneenlämpöisenä tasaisesti päivän aikana. Lisäksi pidetään tarjolla koko ajan tarjolla raikasta vettä. Huomaa, että raikas ei tarkoita jääkylmää. Kun pentu kasvaa, se pystyy syömään suurempia annoksia kerralla ja ruokintakertoja voidaan vähitellen vähentää.

Pennun ollessa 10-12 kk ikäinen, sen nopein kasvuvaihe on takana ja penturuoka voidaan vähitellen vaihtaa aikuiselle koiralle tarkoittuun ravintoon. Aikuiselle koiralle ruoka tarjoillaan 1-2 kertaa päivässä.

Minkälainen on hyvä penturuoka?

Hyvä penturuoka on helposti sulavaa ja se sisältää runsaasti energiaa, sillä nopeasti kasvava pentu tarvitsee paljon energiaa kasvamiseen ja kehittymiseen. Paras ravinto pennulle on sellainen, mikä sisältää oikeassa suhteessa kaikki pennun tarvitsemat ravinteet, vitamiinit ja kivennäis- ja hivenaineet. Korkealaatuisen penturuoan merkistystä ei voi liikaa korostaa, sillä pentuajan heikkolaatuisesta ravinnosta johtuvia kehityshäiriöitä ei pysty aikuisena enää korjaamaan. Myös liian runsas ravinto saattaa olla haitallista ja aiheuttaa samankaltaisia kasvuhäiriöitä kuin liian köyhä ravinto. Tästä johtuen laadukas, valmis penturuoka on helppo ja turvallinen valinta.

Clinivet Puppy ja Large Puppy ovat huippulaatuisia täysravintoja kaikille koirille. Ne sisältävät kaikki tarvittavat ravinteet pennun täysipainoiseen kasvuun ja kehitykseen. Jos pennun paino aikuisena on alle 45 kg, Clinivet Puppy on loistava valinta. Isojen ja jättirotuisten koirien pennuille sopiva vaihtoehto on Clinivet Large Puppy. Kun sijoitat huippulaatuiseen penturuokaan, sijoitat pentusi terveyteen ja hyvinvointiin.

Lue myös artikkelit Koiranpennun hoito on antoisaa ja palkitsevaa ja Ison pennun ruokinta on asia, johon kannattaa panostaa.