Hyvä penturuoka on sijoitus koiran terveyteen ja hyvinvointiin

hyvä penturuokaHyvä penturuoka antaa hyvän alun pennun koko elämälle. Kun koiranpentu syntyy, se on täysin riippuvainen emon tarjoamasta suojasta ja hoivasta. Koiraemo pitää pennun lämpimänä ja puhtaana ja imettää pentua ruumiinlämpöisellä, hyvin energiapitoisella emonmaidolla.

Hyvä penturuoka täydentää emon maitoa

Kun pieni pentu on 3-4 viikon ikäinen, emonmaidon lisäksi pennulle tarjoillaan soseutettuna pieniä määriä pennuille tarkoitettua täysravintoa. Seuraavien viikkojen aikana penturuoan määrää lisätään samalla kun emonmaidon osuus ravinnosta vähenee.

Kun pentu tulee luovutusikään noin kahdeksan viikon iässä, emo on jo lopettanut imettämisen ja vieroittanut pennun. Vieroituksen jälkeen pennun pääravinto on hyvä penturuoka.

Pentu tulee taloon

Kun pentu muuttaa uuteen kotiin, on suositeltavaa tarjota sille samaa ruokaa, mitä se on tottunut aiemmin syömään. Jos ruoka vaihdetaan toiseen, se kannattaa tehdä vähitellen sekoittamalla vanhan ruoan sekaan uutta. Näin annetaan pienen pennun herkälle vatsalle aikaa tottua uuteen ruokaan.

Luovutusikäisellä pennulla on pieni vatsa, johon mahtuu pieniä määriä ravintoa kerrallaan. Siksi pikkupennun päivän ruoka-annos jaetaan 4-5 osaan ja se tarjoillaan pennulle huoneenlämpöisenä tasaisesti päivän aikana. Lisäksi pidetään tarjolla koko ajan tarjolla raikasta vettä. Kun pentu kasvaa, myös sen vatsa kasvaa ja se pystyy syömään suurempia annoksia kerralla ja ruokintakertoja voidaan vähitellen vähentää.

Pennun ollessa 9-12 kk ikäinen, sen nopein kasvuvaihe on takana ja penturuoka voidaan vähitellen vaihtaa aikuiselle koiralle tarkoittuun ruokaan. Aikuiselle koiralle ruoka tarjoillaan 1-2 kertaa päivässä.

Minkälainen on hyvä penturuoka?

Hyvä penturuoka on helposti sulavaa ja hyvin energiapitoista, sillä nopeasti kasvava pentu tarvitsee paljon energiaa kasvamiseen ja kehittymiseen. Hyvä penturuoka on sellainen, mikä sisältää oikeassa suhteessa kaikki pennun tarvitsemat ravinteet, vitamiinit ja kivennäis- ja hivenaineet.

Korkealaatuisen penturuoan merkistystä ei voi liikaa korostaa, sillä pentuajan heikkolaatuisesta ravinnosta johtuvia kehityshäiriöitä ei pysty aikuisena enää korjaamaan. Myös liian runsas ravinto saattaa olla haitallista ja aiheuttaa samankaltaisia kasvuhäiriöitä kuin liian köyhä ravinto. Tästä johtuen laadukas, valmis penturuoka on helppo ja turvallinen valinta.

Hyviä penturuokia

  1. CLINIVET Puppy sopii kaikille pienten ja keskikoisten koirien pennuille
  2. CLINIVET Large Puppy sopii isojen ja jättikokoisten koirien pennuille

Kun sijoitat huippulaatuiseen penturuokaan, sijoitat pentusi tulevaisuuteen!

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

 Koiranpennun ruokavalio perustuu hyvälaatuiseen lihaan
  Terveellinen pentukoiran ruoka
   Koiranpennun hoito on antoisaa ja palkitsevaa
  Ison pennun ruokinta on asia, johon kannattaa panostaa

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?

CLINIVET koiranruokasarja valmistetaan vihreästä luonnosta tunnetussa Pohjois-Irlannissa.