koira piereskeleeKoira piereskelee silloin kun sillä on ilmavaivoja. Nimensä mukaisesti ilmavaiva on vaiva, joka vaivaa koiraa. Kyse ei siis ole pelkästään harmittomasta hajuhaitasta vaan vaivasta, johon kannattaa puuttua. Koiran piereskely on tavallisesti merkki siitä, että koiran suolisto tai ruoansulatus ei toimi terveellä tavalla. Aina ilmavaivoista ei välttämättä pääse kokonaan eroon, mutta oikealla ruokavaliolla vatsan kaasuuntumista voidaan tehokkaasti vähentää.

Miksi koira piereskelee ja sillä on ilmavaivoja?

Ruokavalio

Yleisin syy koiran ilmavaivoille on koiran ruokavalio. Ruoasta johtuvat ilmavaivat ovat nopein ja helpoin tapa vähentää näitä vaivoja.

Yleisesti tiedetään, että hyvin rasvapitoiset ruoat aiheuttavat koiralle ilmavaivoja. Sen lisäksi maitotuotteita, soijaa, papuja ja herneitä sekä runsaasti mausteita sisältävät ruoat altistavat koiran ilmavaivoille. Tällaisia kaasun muodostumista lisääviä raaka-aineita on usein heikkolaatuisissa koiranruoissa. CLINIVET Adult Light on vähärasvainen koiranruoka, joka rauhoittaa vatsan toimintaa.

Ruokailu

Kun koira syö, sille kannattaa varata rauhallinen tila, missä se voi ruokailla rauhassa, sillä kiire ja ahmiminen lisää alttiutta vatsaongelmille. Päivän ruoka-annos kannattaa jakaa useampaan osaan, sillä kerralla koko päiväannoksen syönti rasittaa koiran ruoansulatusjärjestelmää. Ruokailussa on hyvä noudattaa säännöllisiä ruoka-aikoja, joka vähentää stressiä ja tukee vatsan toimintaa.

Liikunta ja ylipaino

Tavanomaisia syitä koiran ilmavaivoille ovat myös ylipaino ja vähäinen liikunta. Koiran optimaalinen kunto tukee tehokkaasti vatsan toimintaa ja auttaa koiraa voimaan hyvin ja pysymään terveenä.

Sairaus

Syy koiran jatkuviin ja toistuviin ilmavaivoihin voi olla myös jokin sairaus, esimerkiksi haiman sairaudet, jolloin on aina syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Se, että ruokavalion vaihdon jälkeen koira piereskelee edelleen, vaatii hoitoa.

Koiran piereskely pois oikean ruoan avulla

Jos koira piereskelee, sille tulee valita ruoka, joka ei sisällä sellaisia raaka-aineita, joita yleisesti tiedetään edistävän vatsan kaasuuntumista. Lisäksi runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia tulee välttää. CLINIVET koiranruokasarjassa on runsaasti vaihtoehtoja, joita voidaan suositella herkkävatsaiselle ja ilmavaivoista kärsivälle koiralle. Ne sisältävät myös probiootteja, jotka tukevat vatsan toimintaa ja tasapainottavat vatsan normaalia bakteerikantaa, jolloin koiran piereskely ja suolen toiminta saa helpostusta.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Koiran ilmavaivat ja muut vatsaongelmat
  Herkkävatsaisen koiran ruokinta
  Koiran vähärasvainen ruokavalio
  Hypoallergeeninen koiranruoka