Mistä johtuu kun koira piereskelee?

Koira piereskeleeKoira piereskelee silloin kun sillä on ilmavaivoja. Kyse ei ole pelkästään harmittomasta hajuhaitasta vaan todellisesta vaivasta, johon kannattaa puuttua, sillä nimensä mukaisesti ilmavaiva on vaiva, joka vaivaa koiraa.

Koiran piereskely on selkeä merkki siitä, että koiran suolisto tai ruoansulatus ei toimi terveellä tavalla. Aina koiran ilmavaivoista ei välttämättä pääse kokonaan eroon, mutta oikealla ruokavaliolla koiran vatsan kaasuuntumista voidaan tehokkaasti ehkäistä ja vähentää.

Miksi koira piereskelee?

Heikkolaatuinen ruokavalio

Yleisin syy koiran ilmavaivoille on koiran huonolaatuinen tai kokonaan koiralle sopimaton ruoka. Hyvä uutinen on se, että heikkolaatuisesta koiran ruoasta johtuvat ilmavaivat ovat nopein ja helpoin tapa vähentää koiran piereskelyä.

Yleisesti tiedetään, että hyvin rasvapitoiset ruoat ja huonolaatuisia rasvoja sisältävät koiranruoat aiheuttavat koiralle ilmavaivoja. Tämän lisäksi mm. maitotuotteita, soijaa, papuja ja herneitä sekä runsaasti mausteita sisältävät ruoat altistavat koiran ilmavaivoille. Tällaisia kaasun muodostumista lisääviä, halpoja raaka-aineita on usein huonolaatuisissa koiranruoissa.

Vinkki: CLINIVET Adult Light on hyvälaatuinen, vähärasvainen koiranruoka, joka sisältää koiran vatsan toiminnalle tärkeitä prebiootteja. Vaikka koiralla ei olisi paino-ongelmia, laadukas kevytruoka normalisoi koiran vatsan toimintaa usein nopeasti. Lyder Vatsa on erikoisruoka maha- ja suolisto-ongelmista kärsiville koirille.

Ahmiminen ja rauhaton tai kiireellinen ruokailu

Kun koira syö, sille kannattaa varata rauhallinen tila, missä se voi ruokailla rauhassa, sillä kiire ja ahmiminen lisäävät alttiutta koiran ilmavaivoille ja muille vatsaongelmille. Koiran päivän ruoka-annos on hyvä jakaa useampaan osaan, sillä kerralla koko päiväannoksen syönti rasittaa koiran ruoansulatusjärjestelmää, eikä se ole eduksi vatsavaivoja potevalle koiralle.

Koiran ruokailussa on hyvä noudattaa säännöllisiä ruoka-aikoja. Säännöllisyys vähentää stressiä ja tukee vatsan toimintaa.

Liikunta ja ylipaino

Heikkolaatuisen ruoan lisäksi muita yleisiä syitä koiran ilmavaivoille ovat myös koiran ylipaino ja liian vähäinen liikunta. Koiran hyvä fyysinen kunto ja säännöllinen liikunta tukevat tehokkaasti koiran vatsan tervettä toimintaa. Kun vatsa toimii normaalilla tavalla, myös koiran piereskely vähenee.

Sairaus

Jos koira piereskelee vielä sen jälkeen, kun sen ruokavalio on tarkistettu ja laitettu kuntoon ja jos fyysinen kunto on hyvä, koiran jatkuvien ja toistuvien ilmavaivojen syynä voi olla myös jokin sairaus. Esimerkiksi haiman sairaudet voivat aiheuttaa koiralle ilmavaivoja, joten oireiden jatkuessa on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Koiran piereskely kuriin ruokavalion avulla

Ruokasuosituksia ilmavaivoista kärsivälle koiralle:

  • CLINIVET Adult Light on vehnätön kevytruoka, joka tasapainottaa koiran vatsan toimintaa
  • CLINIVET Sensitive Fish on viljaton kalaruoka kaikille nuorille ja aikuisille koirille, myös herkkävatsaiselle koiralle
  • Lyder Vatsa on erikoisruoka maha- ja suolisto-ongelmista kärsiville koirille
  • Nämä ruoat ovat täysravintoja, joita voi tarjoilla yhdessä tai erikseen.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Koiran ilmavaivat ja muut vatsaongelmat
  Herkkävatsaisen koiran ruokinta
  Koiran vähärasvainen ruokavalio
  Hypoallergeeninen koiranruoka

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?