koira piereskeleeJos koira piereskelee, kyse ei ole pelkästään harmittomasta hajuhaitasta vaan ilmavaivoista, joihin kannattaa puuttua. Nimensä mukaisesti ilmavaiva on vaiva, joka vaivaa koiraa. Koiran piereskely on tavallisesti merkki siitä, että koiran suolisto tai ruoansulatus ei toimi terveellä tavalla. Aina ilmavaivoista ei välttämättä pääse kokonaan eroon, mutta oikealla ruokavaliolla vatsan kaasuuntumista voidaan tehokkaasti vähentää.

Miksi koira piereskelee?

Ruokavalio

Yleisin syy koiran ilmavaivoille on koiran ruokavalio. Ruoasta johtuvat ilmavaivat ovat nopein ja helpoin tapa vähentää näitä vaivoja.

Yleisesti tiedetään, että hyvin rasvapitoiset ruoat aiheuttavat koiralle ilmavaivoja. Sen lisäksi maitotuotteita, soijaa, papuja ja herneitä sekä runsaasti mausteita sisältävät ruoat altistavat koiran ilmavaivoille. Tällaisia kaasun muodostumista lisääviä raaka-aineita on usein heikkolaatuisissa koiranruoissa.

Ruokailu

Kun koira syö, sille kannattaa varata rauhallinen tila, missä se voi ruokailla rauhassa, sillä kiire ja ahmiminen lisää alttiutta vatsaongelmille. Päivän ruoka-annos kannattaa jakaa useampaan osaan, sillä kerralla koko päiväannoksen syönti rasittaa koiran ruoansulatusjärjestelmää. Ruokailussa on hyvä noudattaa säännöllisiä ruoka-aikoja, joka vähentää stressiä ja tukee vatsan toimintaa.

Liikunta ja ylipaino

Tavanomaisia syitä koiran ilmavaivoille ovat myös ylipaino ja vähäinen liikunta. Koiran optimaalinen kunto tukee tehokkaasti vatsan toimintaa ja auttaa koiraa voimaan hyvin ja pysymään terveenä.

Sairaus

Syy koiran jatkuviin ja toistuviin ilmavaivoihin voi olla myös jokin sairaus, esimerkiksi haiman sairaudet, jolloin on aina syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Paras ruoka ilmavaivoista kärsivälle koiralle

Paras koiranruoka ilmavaivoista kärsivälle koiralle on sellainen, joka ei sisällä sellaisia raaka-aineita, joita yleisesti tiedetään edistävän vatsan kaasuuntumista. Lisäksi runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia tulee välttää. CLINIVET koiranruokasarjassa on runsaasti vaihtoehtoja, joita voidaan suositella herkkävatsaiselle ja ilmavaivoista kärsivälle koiralle. Ne sisältävät myös probiootteja, jotka tukevat vatsan toimintaa ja tasapainottavat vatsan normaalia bakteerikantaa.

Tutustu myös artikkeleihin Koiran ilmavaivat ja muut vatsaongelmat ja Herkkävatsaisen koiran ruokinta.