Koiranpennun hoito

Koiranpennun hoito on monelle uudelle pennun omistajalle erittäin mukavaa ja antoisaa aikaa. Hoitotilanteissa on voidaan tutustua uuteen pentuun ja luoda luottavainen suhde. Ennen pennun tuloa kannattaa jo etukäteen hankkia pennulle tarpeellisia tarvikkeita. Kasvattaja kertoo mielellään minkälaisia tarvikkeita ja minkälaista hoitoa juuri sinun valitsemasi rodun pentu tarvitsee.

koiranpennun hoito
Hyvin hoidettu pentu on onnellinen pentu

Kynsien leikkaaminen

Kun pentu opetetaan makaamaan kyljellään, siitä on iso apu kaikissa hoitotoimenpiteissä, myös kynsiä leikatessa. Koiranpennun hoito on varsinaisen hoitotoimenpiteen lisäksi uusien asioiden opettamista pennulle. Kynnet leikataan koirille tarkoitetuilla kynsileikkureilla. Pennun kynnet on hyvä leikata totuttelun vuoksi usein, esimerkiksi viikon välein ja aikuisen koiran kynnet aina tarpeen mukaan. Kynnen sisällä on verisuoni, josta vuotaa vuolaasti verta, jos kynttä leikataan liikaa. Tämän vuoksi koiran kynnet kannattaa leikata usein ja vähän kerrallaan. Kynnestä leikataan vain kärki, ohuin osa kynnestä. Kynsien leikkaaminen, kuten muukin hoitotoimenpiteet, tulee aina tehdä hyvässä valaistuksessa, ilman kiireitä. Huomaa, että etutassuissa on myös ”peukalo”.

Koiranpennun hoito

Korvat

Pennun korvat tulee tarkastaa säännöllisesti. Jos korvissa näkyy vaikkua tai muuta eritettä, korvat puhdistetaan korvien pesuun tarkoitetulla puhdistusaineella. Oxyfresh Korvanpuhdistusaine on tehokas ja turvallinen puhdistusaine, joka ei kirvele. Mikäli korvat punoittavat tai haisevat tai pentu raapii korvia tai heiluttaa vimmatusti päätään, syynä saattaa olla korvatulehdus, hiiva tai vaikkapa korvapunkit ja silloin pentu tarvitsee eläinlääkärin hoitoa. Korvatulehdus- ja hiivakierteestä on hankala päästä eroon, joten niiden ennaltaehkäisy kannattaa.

Silmät

Pennun silmät eivät tavallisesti tarvitse erityistä hoitoa. Ne saattavat vuotaa hieman hampaidenvaihdon aikana tai nartulla juoksuajan lähestyessä. Pennun silmät voivat hieman rähmiä siitepölyaikaan tai katupölyjen puhdistusaikaan, vaikka kyseessä ei tavallisesti olekaan mikään allergia. Ihan kuten ihmisilläkin. Tämä on siis aivan normaalia. Mikäli vuoto on jatkuvaa, pentu tarvitsee eläinlääkärin hoitoa.

Hampaat

Pennun maitohampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin rodusta riippuen pennun ollessa noin 5-8 kuukauden ikäinen. Tällöin on syytä tarkkailla hampaiden vaihtumista. Joskus maitohampaat eivät lähde itsestään pois, vaan eläinlääkärin täytyy poistaa ne. Käänny eläinlääkärin puoleen heti jos uusi hammas on tullut selkeästi näkyviin ja vanha hammas ei edes heilu. Varsinkin kulmahampaat saattavat olla tiukassa. Hampaiden vaihtuessa kovat purtavat nopeuttavat maitohampaiden irtoamista. Samalla kutiavat ikenet saavat muuta pureskeltavaa kuin perheen kengät tai vaikkapa huonekalujen kulmat. Tässä vaiheessa pentu kannattaa totuttaa jo hampaiden hoitoon. Lyder Dental on kotimainen täysravinto koiralle, missä on terveellinen ruoka ja hammashoito yhdessä!

Turkinhoito

Rodusta riippuen pennun turkkihoidon tarpeet vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä lyhyt- vai pitkäkarvainen, trimmattava vai ei-trimmattava rotu, joten turkinhoitoon saat aina yksityiskohtaiset ohjeet kasvattajalta, joita tulee noudattaa. Pitkäkarvaiset, pehmeäturkkiset rodut tarvitsevat usein eniten turkinhoitoa.

Pesu

Onpa rotu mikä tahansa, pentu pestään aina kun se on likainen tai haisee pahalle. Pesu on kätevintä suorittaa suihkuhuoneen lattialla tai kylpyammeessa. Kastele pentu ensin juoksevalla, lämpimällä vedellä huolellisesti ihoon asti. Levitä sitten laimennettua shampoota kauttaaltaan turkkiin ja pese se hellävaraisesti puristelemalla. Muista pestä myös varpaiden välit. Huuhdo lopuksi huolellisesti. Oxyfresh Shampoo on tehokas ja hellävarainen shampoo, joka sopii kaikille roduille. Se sisältää myös hoitoaineen.

Huuhtelun jälkeen puristele käsin ylimääräinen vesi turkista ja kuivaa pyyhkeeseen. Turkin voi halutessaan lopuksi kuivata föönaamalla.

Harjaaminen ja kampaaminen

Turkin harjaaminen ja kampaaminen suoritetaan aina kun siihen on tarvittaessa. Pitkäturkkiselle pennulle turkin harjaaminen on oleellinen osa päivittäistä pennun hoitoa, lyhytturkkinen selviää vähemmällä. Takut, oksat, risut ja takiaiset poistetaan turkista heti kun ne huomataan.

Trimmaaminen

Trimmaus suoritetaan trimmattaville roduille kasvattajan antaminen ohjeiden mukaan. Jos oma rotu on säännöllistä trimmausta vaativaa, se kannattaa opetella tekemään itse. Kaikki hoitotoimenpiteet ovat yhteistä puuhastelua pennun kanssa ja oman koiranpennun hoito lujittaa pennun ja omistajan välistä suhdetta, mikä on aina palkitsevaa.

Pennun palkitseminen

Muistathan aina kehua pentua ja palkita se onnistuneesta hoitotapahtumasta. Ja vaikka ei heti ensimmäisellä kerralla onnistuisikaan kovin hyvin, kehut ja kannustukset ovat aina paikallaan. Pienen koiranpennun hoito on opettelua pennulle ja omistajallekin, eikä heti voi sujua kuten oppikirjoissa.

Matokuurit

Pentu on madotettu muutaman kerran jo kasvattajan luona. Seuraava matolääke on hyvä antaa ennen ensimmäistä rokotusta, noin 10 viikon iässä ja sen jälkeen säännöllisesti 2-4 kertaa vuodessa. Matolääkkeitä saa eläinlääkäriltä ja apteekista ilman reseptiä ja niissä on ohjeet mukana. Huomaa, että jos perheessäsi on muita koiria tai kissoja, ne on syytä madottaa samanaikaisesti.

Pennun rokotukset

Pentu rokotetaan ensimmäisen kerran sen ollessa 12 viikon ikäinen. Tällöin annetaan ns. “nelosrokotus”, joka suojaa pentua penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvoripulia sekä kennelyskää vastaan. Tehosterokotus annetaan pennun ollessa 16 viikkoinen. Tällöin pentu saa myös rabiesrokotteen. Pyydä pennulle eläinlääkäriltä rokotuskortti tai lemmikkieläinpassi, johon kaikki rokotukset kirjataan.

Jatkossa koira rokotetaan 1-3 vuoden välein. Eri rokotteilla on erilainen suoja-aika, joten voit aina tarkistaa pennun rokotuskortista tai lemmikkieläinpassista rokotuksen voimassaoloaika. Ota rokotuskortti tai lemmikkieläinpassi aina eläinlääkäriin mennessäsi mukaan. Siitä eläinlääkäri näkee rokotteet, joita koirasi on saanut. Sinun ei itse tarvitse muistaa niitä.

Laadukas ravinto ja ruokinta

Koiranpennun ruokinnan perustan muodostaa hyvälaatuinen penturuoka, mikä sisältää kaikki pennun tarvitsemat ravintoaineet.

8-12 viikon ikäinen pikkupentu tarvitsee neljä ateriaa päivässä, 3-6 kk ikäinen pentu kolme ateriaa ja yli 6 kk ikäinen pentu syö kahdesti päivässä. Ruokinta-ajat kannattaa rytmittää omien päivärytmien mukaan sopiviksi. Pikkupennun annetaan syödä niin paljon kuin se jaksaa. Tarjoile ruoka kädenlämpöisenä ja muista antaa pennulle ruokarauha. Kun pentu on syönyt, ruokakuppi otetaan pois vaikka se ei olisikaan tyhjä.

Laadukas ravinto on oleellinen osa pennun hyvinvointia, sillä heikkolaatuiset koiranruoat altistavat pennun kasvihäiriöiden lisäksi vatsa-, korva- ja iho-ongelmille. CLINIVET Puppy ja CLINIVET Large Puppy penturuoat ovat korkealaatuisia penturuokia kaikille koiranpennuille.

Vaikka koiranruokapusseihin on painettu ohjeelliset ruokamäärät, niitä ei kannata noudattaa sokeasti, sillä pennun ravinnon tarve on aina yksilöllistä, kuten meillä ihmisilläkin. Talvella kun on kylmää, energiaa kuluu enemmän kuin kesähelteellä ja aktiiviset koirat tarvitsevat enemmän energiaa kuin vähemmän aktiiviset yksilöt. Jos koira on hoikka, lisätään ruokaa ja jos koira on pullea, vähennetään ruokaa. Kasvava pentu saa olla hieman pyöreä.

Kotiruoan antaminen sellaisenaan on virheruokintaa, koska koira ei saa siitä tarvitsemiaan vitamiineja. Koiran ruoansulatus ei toimi kuten ihmisellä, joten ihmisille terveellinen ruoka ei välttämättä ole koiralle terveellistä ruoka.

Pennulla tulee koko ajan olla saatavilla raikasta vettä. Vaihda vesi kuppiin muutaman kerran päivässä ja muista myös pestä vesikuppi säännöllisesti. Pinottavat, tiskikoneeseen sopivat ruoka- ja juomakupit helpottavat arkielämää.

Tutustu myös artikkeleihin

  Hyvä penturuoka on sijoitus koiran terveyteen ja hyvinvointiin
  Terveellinen pentukoiran ruoka
  Koiranpennun ruokavalio perustuu hyvälaatuiseen lihaan
  Ison pennun ruokinta on asia, johon kannattaa panostaa

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?