Minkälainen on paras koiranruoka?

Paras koiranruoka tai hyvä koiranruoka on sellainen, minkä kuka tahansa voi määritellä parhaaksi tai hyväksi. Hyvän koiranruoan määritelmä lienee sama kuin kysyttäisiin, minkälainen on hyvä ihmisten ruoka. Hyvällä koiranruoalla voidaan tarkoittaa terveellistä koiranruokaa tai hyvän makuista koiranruokaa tai jotain ihan muuta. Aihe on kuitenkin sellainen, mikä helposti kuumentaa tunteita.

paras koiranruokaJokainen koiran omistaja voi itse valita minkälaista ravintoa koiralleen tarjoaa ja mitä ruokaa pitää parhaana vaihtoehtona. Jollekin on tärkeintä se, että ravinto on terveellistä, toisella kaverin tai naapurin suositus ratkaisee, jollakin taas hinta vaikuttaa valintaan kun toisella kenties jokin tietty, yksittäinen ominaisuus ravinnossa.

Mitä koiraruokien tuoteluettelot kertovat?

Kaikissa koiranruokapusseissa on lakisääteinen tuoteseloste, missä kerrotaan vähintään lain vaatimat asiat. Siellä on lueteltu ruoan koostumus, ravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet, valmistaja ja parasta ennen päivämäärä. Siinä se sitten onkin.

Näkeekö tuoteselosteesta mikä on paras koiranruoka?

Vaikka koiranruoan sisältämät raaka-aineet pitää ilmoittaa, niitä ei tarvitse ilmoittaa kovin tarkasti. Jotkut koiranruokien valmistajat kertovat koiranruoan sisältävän ”eläinperäisiä” tai ”kasviperäisiä” tai ”eläinrasvoja” tai ”EU-alueella hyväksyttyjä” ja muita epämääräisiä ainesosia. Miksi valmistaja, jonka pitäisi olla ylpeä tuotteestaan, ilmoittaa tuollaisen koostumuksen? Mene ja tiedä.

Eräällä koiranruokaluennolla luennoitsija kiteytti hyvän koiranruoan valinnan yhteen lauseeseen: ”Jos et tiedä, miltä koiranruokapussin raaka-aineet näyttävät lautasella, älä syötä sitä koirallesi.
Siksi niin CLINIVET kuivaruokien kuin kotimaisten Lyder märkäruokien tuoteselosteiden kaikki raaka-aineet on tunnistettavissa.

Paras koiranruoka voi valikoitua lisäarvon perusteella

Kannattaa huomata, että tuoteseloste siis kertoo ainoastaan raaka-aineiden määrän, ei laatua. Laadun selvittämiseen pitää kuluttajan itse nähdä vähän vaivaa.

Tänä päivänä valveutunut koiranruoan ostaja haluaa usein tietää koiransa ruoasta enemmän kuin mitä tuoteseloste kertoo. Koiran ruokaan käytetyn lihan alkuperä kiinnostaa monia, samoin se, missä ja miten ruoaksi päätynyt eläin on elänyt, mitä se on syönyt, miten sitä on lääkitty jne. Usein kysytään myös, onko koiranruokaan käytetty uhanalaisia kalalajeja tai onko käytettyjen kasvisten viljelyssä käytetty terveydelle haitallisia kasvinsuojeluaineita.

Näitä tietoja koiranruokapussista ei löydy, mutta monet koiranruokien valmistajat kertovat näistä avoimesti ja jakavat näitä tietoja erikseen.

Monelle koiran omistajalle paras koiranruoka on valikoitunut käyttöön juuri niillä lisäarvoilla, jotka löytyvät lakisääteisten tuotemerkintöjen ulkopuolelta. Näin myös meillä. Tästä esimerkkinä täysin viljaton CLINIVET Grain Free Chicken, joka on kaikille nuorille ja aikuisille koirille soveltuva huippulaadukas täysravinto.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Laadukas koiran kuivaruoka on täysravintoa koiralle
  Laadukas koiranruoka on koiran hyvinvoinnin perusta
  Mitä ruokaa koiralle kannattaa antaa
  Aikuisen koiran ravinto ja ruokinta
  Edullinen viljaton koiranruoka

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?