paras koiranruoka

Paras koiranruoka on henkilökohtainen valinta

Paras koiranruoka tai hyvä koiranruoka on sellainen, minkä kuka tahansa voi määritellä parhaaksi tai hyväksi. Hyvän koiranruoan määritelmä lienee sama kuin kysyttäisiin, minkälainen on hyvä ihmisten ruoka? Hyvällä koiranruoalla voidaan tarkoittaa terveellistä koiranruokaa tai hyvän makuista koiranruokaa tai jotain ihan muuta. Aihe on kuitenkin sellainen, mikä helposti kuumentaa tunteita.

Jokainen koiran omistaja voi itse valita minkälaista ravintoa koiralleen tarjoaa ja mitä ruokaa pitää parhaana vaihtoehtona. Jollekin on tärkeintä se, että ravinto on terveellistä, toisella kaverin tai naapurin suositus ratkaisee, jollakin taas hinta vaikuttaa valintaan kun toisella kenties jokin tietty, yksittäinen ominaisuus ravinnossa.

Mitä tietoja koiranruokapussin tuoteluettelo sisältää?

Kaikissa koiranruokapusseissa on lakisääteinen tuoteseloste, missä kerrotaan vähintään lain vaatimat asiat. Siellä on lueteltu ruoan koostumus, ravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet, valmistaja ja parasta ennen päivämäärä. Siinä se sitten onkin.

Voiko tuotetietoja aina ymmärtää?

Vaikka koiranruoan sisältämät raaka-aineet pitää ilmoittaa, niitä ei tarvitse ilmoittaa kovin tarkasti. Jotkut koiranruokien valmistajat kertovat koiranruoan sisältävän ”eläinperäisiä” tai ”kasviperäisiä” tai ”eläinrasvoja” tai ”EU-alueella hyväksyttyjä” ja muita mitä lie epämääräisiä ainesosia. Miksi valmistaja, jonka pitäisi olla ylpeä tuotteestaan, ilmoittaa tuollaisen koostumuksen? Mene ja tiedä.

Eräällä koiranruokaluennolla luennoitsija kiteytti hyvän koiranruoan valinnan yhteen lauseeseen: ”Jos et tiedä, miltä koiranruokapussin raaka-aineet näyttävät lautasella, älä syötä sitä koirallesi.”

Paras koiranruoka valikoitui käyttöön lisäarvon perusteella

Tänä päivänä valveutunut kuluttaja haluaa tietää niin omasta kuin lemmikkinsä ravinnosta enemmän yksityiskohtia kuin mitä tuoteseloste kertoo. Lemmikin ruokaan käytetyn lihan alkuperä kiinnostaa monia, samoin se, missä ja miten ruoaksi päätynyt eläin on elänyt, mitä se on syönyt, miten sitä on lääkitty jne. Usein kysytään myös, onko koiranruokaan käytetty uhanalaisia kalalajeja tai onko käytettyjen kasvisten viljelyssä käytetty terveydelle haitallisia kasvinsuojeluaineita.

Näitä tietoja koiranruokapussista ei löydy, mutta monet koiranruokien valmistajat kertovat näistä avoimesti ja jakavat näitä tietoja erikseen.

Joidenkin mielestä omalle lemmikille paras koiranruoka on valikoitunut käyttöön juuri niillä lisäarvoilla, jotka löytyvät lakisääteisten tuotemerkintöjen ulkopuolelta. Näin myös meillä. Tästä esimerkkinä CLINIVET Adult Junior, kaikille koirille soveltuva täysravinto.

Tutustu myös artikkeleihin Mitä ruokaa koiralle kannattaa antaaHarrastuskoiran ruoka sisältää paljon energiaa ja Aikuisen koiran ravinto ja ruokinta.