Miksi koira laihtuu?

Koira laihtuu – milloin on syytä huolestua?
koira laihtuu

Jos koira laihtuu ilman näkyvää syytä, on aina syytä pohtia mistä laihtuminen voi johtua.

  • Onko koira laihtunut nopeasti vai onko kilot karisseet vähitellen pidemmän ajan kuluessa?
  • Onko koira nuori vai vanha?
  • Onko koiran ruokavaliossa tapahtunut muutoksia?
  • Vaikuttaako koira sairaalta?

Koira laihtuu vaikka se syö hyvin

Jos koira syö hyvällä ruokahalulla normaalin kokoisia ruoka-annoksia ja sen koiran paino putoaa, tilanne ei ole normaali. Ilman syytä laihtuvan koiran kanssa ei kannata odottaa, että koiran vointi paranee itsestään, vaan on syytä saman tien selvittää, mistä koiran laihtuminen johtuu.

Aivan ensimmäisenä kannattaa tarkistaa koiran ruokavalio. Onko koiran ruoka vaihtunut vai onko ruoka samaa, jolla koira on aiemmin pysynyt hyvässä kunnossa ja normaalin painoisena. Jos koiran ruokavalio on muuttunut, syynä koiran laihtumiseen saattaa olla uusi ruoka, joka sisältää vähemmän energiaa kuin edellinen tai uusi ruoka on heikkolaatuisempaa, jotka molemmat ovat hyvin yleisiä syitä siihen, että koira ei voi hyvin ja koira laihtuu.

Jos ruoka on koiran tarpeisiin nähden liian kevyttä eli sisältää liian vähän energiaa, ongelma on korjattavissa helposti siten, että vaihdetaan ruoka sellaiseen, missä on enemmän energiaa.

Jos koiran laihtumisen syy on huonolaatuinen koiranruoka, ruoka voi olla kokonaan koiralle sopimatonta tai se on valmistettu huonolaatuisista raaka-aineista. Huonolaatuinen koiranruoka saattaa tuoteselosteen mukaan sisältää kaikki koiran tarvitsemat ravinteet, mutta ne eivät imeydy koiran suolistossa. Ei ole myöskään tavatonta, että huonolaatuisesta koiranruoasta löytyy vaikkapa varastopunkkeja tai hometta. On varmaan sanomattakin selvää, että tällainen ruoka ei ole koiralle sopivaa ja voi olla syynä koiran laihtumiseen.

Mikäli koira laihtuu eikä ruokavaliossa ole tapahtunut muutosta, on hyvä tarkistaa onko tutun koiranruoan resepti muuttunut.

Vinkki: CLINIVET Grain Free Chicken on viljaton, korkealaatuinen koiranruoka, joka sopii kaikille nuorille ja aikuisille koirille ja imeytyy hyvin.  Kotimainen Lyder koiranruoka on terveellinen vaihtoehto kuivaruoille.

Jos koiran ruoka on vaihdettu hyvälaatuiseen ja koiran loishäädöt ovat ajan tasalla, eikä paino ala nopeasti nousta, on syytä tutkituttaa koira eläinlääkärissä.

Vanha koira laihtuu

Jos koira on jo iäkäs, sen painon putoaminen saattaa johtua ikääntymiseen liittyvistä ilmiöistä. Ikääntyvän koiran aineenvaihdunta hidastuu ja usein koiran lihaskunto alkaa heiketä. Tästä syystä seniori-ikäisen koiran ravinnossa tulisi olla paljon hyvälaatuisia proteiineja, joita vanheneva koira tarvitsee pysyäkseen hyväkuntoisena. Proteiinien määrä ei kuitenkaan koskaan korvaa proteiinien laatua ja siksi koiran ikääntyessä sille kannattaa tarjoilla hyvälaatuista, varta vasten seniori-ikäisille koirille tarkoitettua ravintoa, jossa proteiinien laatu on ensiluokkaista.

Vinkki: CLINIVET Adult Senior on seniori-ikäisten koirien oma ruoka, joka sisältää paljon korkealaatuisia proteiineja, jotka ehkäisevät tehokkaasti vanhan koiran lihasmassan heikkenemistä. Lisäksi se on erittäin herkullista.

Kun koira laihtuu – onko se sairas?

Jos koira laihtuu siitä huolimatta, että sen ruokavalio on tarkistettu kuten aiemmin kerrottiin ja loishäädöt ovat kunnossa, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Eläinlääkärit voivat tehdä varta vasten seniori-ikäiselle koiralle tarkoitetun lääkärintarkastuksen, jolla koiran yleinen terveystila selviää pienellä vaivalla.

Jos koiran laihtumiseen liittyy oksentelua, kipua tai muita oireita, koira tulee pikaisesti viedä eläinlääkäriin. Nämä oireet voivat johtua jostain sairaudesta, vaikkapa vakavasta suolisto- tai haimasairaudesta, eivätkä parane itsestään. Lisäksi ne ovat koiralle erittäin tuskallisia ja koiran terveydelle vaarallisia sairauksia.

Hyvin imeytyvä koiranruoka

CLINIVET ja kotimainen Lyder ovat korkealaatuisia koiranruokasarjoja, joista löytyy sopiva koiranruoka jokaiselle koiralle. Myös erityistarpeisiin. Ne sisältävät prebiootteja, jotka tukevat ja tasapainottavat suolistobakteerikannan tervettä toimintaa ja parantavat ruoansulatusta. Molemmissa on hyvä imeytyvyys ja vertaansa vailla oleva maku. Ruoan hyvä imeytyvyys ja ruoan maittavuus on erittäin tärkeää silloin, kun koira on menettänyt painoa.

Ruokasuositukset

  1. CLINIVET Grain Free Chicken on viljaton koiranruoka, joka imeytyy hyvin
  2. CLINIVET Sensitive Fish on hyvin imeytyvä, viljaton koiranruoka, joka sopii myös erittäin herkälle koiralle
  3. CLINIVET Adult Senior on vehnätön, hyvin imeytyvä koiranruoka seniori-ikäiselle koiralle
  4. Lyder Vatsa on erikoisruoka, joka tukee koiran vatsan toimintaa

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Mitä ruokaa koiralle kannattaa antaa
  Minkälainen on paras koiranruoka?
  Koiran haiman vajaatoiminta etenee asteittain
  Mikä neuvoksi kun vanha koira ei syö

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?