Koiran ummetus ja sen hoito

Koiran ummetus, kuten muutkaan koiran vatsa- ja suolisto-ongelmat eivät ole normaaleja koiran olotiloja. Tilapäinen koiran ummetus ei ole vaarallista, mutta jatkuva tai usein toistuva vatsan ja suoliston heikko toiminta saattavat olla merkki esimerkiksi vääränlaisesta ruokinnasta, liian vähäisestä liikunnasta tai jopa jostain sairaudesta.

koiran ummetusKoiran ummetuksen oireet

Mistä tietää, että koira kärsii ummetuksesta? Näkyvin oire koiran ummetukselle on se, että koira ei kakkaa säännöllisesti. Muita oireita on selvästi epämukava olo, syömättömyys, juomattomuus ja unettomuus. Koiran ummetuksen voi huomata myös siten, että koiralla on epämukava olo ja se yrittää vaihtaa asentoa usein löytääkseen hyvän asennon. Oireita ei pidä vähätellä, sillä koira todella kärsii siitä, että sen vatsa ei toimi normaalisti.

Normaalina koiran vatsan toimintana pidetään sitä, terve, hyvinvoiva koira kakkaa normaalisti 1-3 kertaa päivässä. Ulostuskertojen määrään vaikuttaa paljon se, mitä koira syö ja juo.

Koiran ummetus voi johtua monesta syystä

Huonolaatuinen ravinto

Yksi yleisimmistä syistä koiran ummetukseen on huonosti sulava, liian rasvainen tai liian hiilihydraattipitoinen ravinto, jossa usein on myös liian vähän laadukkaita, koiran suolen toimintaa tukevia kuituja. Tällainen ravinto on heikkolaatuista ja koiralle sopimatonta ruokaa, joten ummetus oireiden helpottamiseksi koiran ruoka tulee vaihtaa parempilaatuiseen.

Runsas luiden syönti

Koiran ummetus voi johtua myös liiallisesta luiden pureskelusta ja luut ovatkin varsin yleisiä syitä koiran ummetukseen. Koska luut sisältävät runsaasti kalsiumia, joka ei sula koiran suolistossa, ne voivat aiheuttaa ns. luu-ummetuksen. Tällöin koira tavallisesti kakkaa hyvin vaivalloisesti ja uloste on usein hyvin vaaleaa, jopa aivan valkoista ja saattaa sisältää sisältää luun paloja. Luu-ummetus on korjattavissa helposti tarjoilemalla koiralle parempilaatuista ravintoa.

Liian vähäinen liikunta

Liian niukka liikunta voi myös olla syynä koiran ummetukseen. Koska liikunta tunnetusti aktivoi suolen toimintaa, se helpottaa ulostemassan etenemistä koiran suolessa, joten ummetuksesta kärsivän koiran liikuntaa on hyvä lisätä.

Koiran ummetuksen hoito

Mikäli koiran ummetus johtuu heikkolaatuisesta ravinnosta, tilanne on helppo korjata vaihtamalla nykyinen ravinto parempaan. Silloin oireet katoavat suhteellisen nopeasti ja koiran olo helpottuu. Jos ravinnon vaihtaminen ja liikunnan lisääminen eivät yhdessä tuo parannusta koiran vatsan ja suolen toimintaan, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Sairaukset eivät kuitenkaan ole niin yleisiä syitä koiran ummetukseen kuin vääränlainen ravinto tai liikunnan puute.

Hyviä koiranruokia ummetuksesta kärsivälle koiralle

  1. CLINIVET Adult Light on vähärasvainen koiranruoka, joka sopii ummetuksesta kärsivälle koiralle. Sisältää runsaasti kuituja.
  2. CLINIVET Grain Free Chicken on viljaton kanaruoka, joka on helposti sulavaa ja joka sisältää hiilihydraatteja vain vähän.
  3. CLINIVET Sensitive Fish on viljaton kalaruoka, joka on helposti sulavaa ja sisältää niukasti hiilihydraatteja. Myös erityisen herkälle koiralle.
  4. Lyder Vatsa on kotimainen erikoisruoka maha- ja suolisto-ongelmista kärsivälle koiralle.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Herkkävatsainen koira ja sopiva ruoka
  Koiran ilmavaivat ja muut vatsaongelmat
  Koiran närästys ja oikea ruoka
  Mistä johtuu kun koira piereskelee

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?