fbpx

Koiran ummetus, kuten muutkaan koiran vatsaongelmat eivät ole normaaleja olotiloja. Tilapäinen koiran ummetus ei ole vaarallista, mutta jatkuva tai usein toistuva vatsan ja suoliston heikko toiminta saattavat olla merkki esimerkiksi vääränlaisesta ruokinnasta, liian vähäisestä liikunnasta tai vaikkapa jostain sairaudesta.

koiran ummetusKoiran ummetuksen oireet

Mistä tietää, että koira kärsii ummetuksesta? Näkyvin oire koiran ummetukselle on se, että koira ei kakkaa. Muita oireita on selvästi epämukava olo, syömättömyys, juomattomuus ja unettomuus. Koiran ummetuksen voi huomata myös siten, että koiralla on epämukava olo ja se yrittää vaihtaa asentoa usein löytääksen hyvän asennon. Oireita ei pidä vähätellä, sillä koira todella kärsii siitä, että sen vatsa ei toimi normaalisti.

Koiran ummetus voi johtua monesta syystä

Yksi yleisimmistä syistä koiran ummetukseen on huonosti sulava, liian rasvainen tai liian hiilihydraattipitoinen ravinto, jossa usein on myös liian vähän laadukkaita, suolen toimintaa tukevia kuituja. Tällainen ravinto on heikkolaatuista ja koiralle sopimatonta ja ummetus oireiden helpottamiseksi koiran ruoka tulee vaihtaa parempilaatuiseen.

Tilapäinen koiran ummetus voi johtua myös ylensyönnistä tai vaikkapa liiallisesta luiden pureskelusta. Luut ovatkin varsin yleisiä syitä koiran ummetukseen. Lisäksi liikunta aktivoi suolen toimintaa, joten jos koira liikkuu vain vähän, liikuntaa on hyvä myös lisätä.

Koiran ummetuksen hoito

Mikäli koiran ummetus johtuu heikkolaatuisesta ravinnosta, tilanne on helppo korjata vaihtamalla nykyinen ravinto parempaan. Silloin oireet katoavat suhteellisen nopeasti ja koiran olo helpottuu. Jos ravinnon vaihtaminen ja normaali liikunta eivät yhdessä tuo parannusta koiran vatsan ja suolen toimintaan, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Hyviä koiranruokia ummetuksesta käsivälle koiralle

  1. CLINIVET Adult Light on vähärasvainen koiranruoka, joka sopii ummetuksesta kärsivälle koiralle ja sisältää paljon kuituja.
  2. CLINIVET Grain Free Chicken on viljaton kanaruoka, joka on helposti sulavaa ja joka sisältää hiilihydraatteja vain vähän.
  3. CLINIVET Sensitive Fish on viljaton kalaruoka, joka on helposti sulavaa ja sisältää hiilihydraatteja vain vähän. Myös erityisen herkälle koiralle.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Herkkävatsainen koira ja sopiva ruoka
  Koiran ilmavaivat ja muut vatsaongelmat
   Koiran närästys ja oikea ruoka
  Mistä johtuu kun koira piereskelee

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?