koiran ummetus

Koiran ummetus, kuten muutkaan koiran vatsaongelmat eivät ole normaaleja olotiloja. Tilapäinen ummetus ei ole vaarallista, mutta jatkuva tai usein toistuva ummetus saattavat olla merkki esimerkiksi vääränlaisesta ruokinnasta tai vaikkapa jostain sairaudesta.

Koiran ummetuksen oireet

Mistä tietää, että koira kärsii ummetuksesta? Näkyvin oire ummetukselle on se, että koira ei kakkaa. Muita oireita on selvästi epämukava olo, syömättömyys, juomattomuus ja unettomuus. Ummetuksen voi huomata myös siten, että koiralla on epämukava olo ja se yrittää vaihtaa asentoa usein löytääksen hyvän asennon. Oireita ei pidä vähätellä, sillä koira todella kärsii siitä, että sen vatsa ei toimi normaalisti.

Koiran ummetus voi johtua monesta syystä

Yksi yleisimmistä syistä koiran ummetukseen on huonosti sulava, liian rasvainen tai liian hiilihydraattipitoinen ravinto, jossa usein on myös liian vähän laadukkaita, suolen toimintaa tukevia kuituja. Tällainen ravinto on heikkolaatuista ja koiralle sopimatonta ja oireiden helpottamiseksi koiran ruoka kannattaa silloin vaihtaa parempilaatuiseen.

Tilapäinen koiran ummetus voi johtua myös ylensyönnistä tai vaikkapa liiallisesta luiden pureskelusta. Luut ovatkin varsin yleisiä syitä koiran ummetukseen. Lisäksi liikunta aktivoi suolen toimintaa, joten jos koira liikkuu vain vähän, liikuntaa on hyvä myös lisätä.

Koiran ummetuksen hoito

Mikäli koiran ummetus johtuu heikkolaatuisesta ravinnosta, tilanne on helppo korjata vaihtamalla nykyinen ravinto parempaan. Silloin oireet katoavat suhteellisen nopeasti ja koiran olo helpottuu. Jos ravinnon vaihtaminen ja normaali liikunta eivät yhdessä tuo parannusta koiran vatsan ja suolen toimintaan, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Esimerkiksi CLINIVET Grain Free Chicken ja CLINIVET Sensitive Fish ovat laadukkaita koiranruokia, jotka sisältävät korkealaatuisia hiilihydraatteja ja kuituja ja ovat vatsan toiminnalle hyviä vaihtoehtoja.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Herkkävatsainen koira ja sopiva ruoka
  Koiran ilmavaivat ja muut vatsaongelmat
  Koiran närästys ja oikea ruoka
  Mistä johtuu kun koira piereskelee