Nirson koiran ruoka – kun mikään ei maistu

Nirso koira ja nirson koiran ruoka – Mistä on kyse? Vaikka monet koirat syövät susien tapaan kaikkea, mitä eteen tulee ja mikä vaan täyttää vatsan, osa koirista on hyvinkin nirsoja ruoan suhteen ja valikoivat tarkkaan, mitä syövät. Etenkin nuoret urokset saattavat olla erittäin valikoivia ravinnon suhteen. Myös jotkut rodut ovat tunnetusti luonteeltaan muita nirsompia.

nirson koiran ruoka
Hyvälaatuinen koiranruoka on maistuvaa

Onko koira nirso vai onko sen vatsa on täynnä?

Yleinen syy koiran nirsoiluun on se, että koiralla ei yksinkertaisesti ole nälkä. Se on syönyt itsensä kylläiseksi, eikä sen vatsa vedä määräänsä enempää. Vaikka koira ei olisikaan syönyt “yhtään mitään” tai “juuri mitään”, sen vatsa on voinut täyttyä makupaloista ja muista herkuista.

Varsinkin monelle kääpiökoiran tai muun pienen koiran omistajan on vaikea uskoa, kuinka pieni vatsa pienellä koiralla on. Etenkin, jos nirso koira on ylipainoinen ja sen lisäksi nirso, ongelma viittaa siihen, että koira syö aivan liikaa.

Koira on oppinut nirsoksi

Koira on älykäs ja nopeasti oppiva lemmikki ja se oppii helposti valikoimaan annetuista ruokien vaihtoehdoista sille kulloinkin mieluisan, jos sille annetaan siihen mahdollisuus. Yleensä tämä tapahtuu niin, että ensin koiralle tarjoillaan sille sopivaa ravintoa, ja kun se ei heti sitä syö, sille tarjoillaan jotain extraa ja vähän “parempaa”, ettei ”se vaan kuole nälkään”. Seuraavalla kerralla koira tietää, että kun se ei syö, sille tuodaan tarjottimella muita vaihtoehtoja, joista se voi valita itselleen sillä hetkellä mieluisan vaihtoehdon.

Tällainen opetettu nirsous on helposti korjattavissa siten, että ensin koiralle annetaan ruoka-ajat ja ruoka-aikana sille tarjoillaan koiralle soveltuvaa ravintoa. Jos koira ei syö, otetaan kuppi pois ja seuraavan kerran sille tarjoillaan ruoka seuraavana ruoka-aikana. Näin jatketaan, kunnes koira syö.

Nirso koira voi olla myös sairas

Jos koira on aiemmin syönyt hyvällä ruokahalulla ja siitä tulee yllättäen nirso, käytös saattaa viitata johonkin sairauteen. Lisäksi jos koira on selvästi huonovointinen, huonokuntoinen, sen vatsa oireilee tai sillä on kipuja, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Ruoka on koiralle sopimatonta tai huonolaatuista

Jokaisen koiran omistajan tulee varmistaa, että koiralle tarjottava ruoka on hyvälaatuista ja valmistettu korkealaatuista raaka-aineista. Ei pelkästään nirson koiran ruoka, vaan myös ei-nirsoille koirille tarjottava ruoka pitää olla laadukasta koiran hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Nirso koira saattaa saattaa myös olla yliherkkä jollekin tietylle ruoalle tai raaka-aineelle ja välttää sen syöntiä, sillä se on oppinut, että juuri tästä ruoasta tai raaka-aineesta se tulee sairaaksi tai sen vatsa tulee kipeäksi.

Märkäruoka on monelle nirsolle koiralle oikea valinta

Kaikki koiran eivät yksikertaisesti pidä perinteisistä koirien kivaruoista. Näille voi tarjota laadukasta märkäruokaa, joko sekoitettuna kuivaruokaan tai kokonaan kuivaruoan asemasta. Hyvälaatuisia märkäruokia löytyy suomalaisesta Lyder koiranruokasarjasta.

Nirson koiran ruoka

Nirsolle koiralle suositeltavia, terveellisiä ja suussa sulavia ruokia:

  1. CLINIVET Grain Free Chicken on viljaton kanaruoka kaikille nuorille ja aikuisille koirille.
  2. CLINIVET Sensitive Fish on viljaton kalaruoka kaikille nuorille ja aikuisille koirille. Myös erityisen herkälle koiralle.
  3. Lyder Luomukana koiranruoka kaikille koirille.
  4. Lyder Kalkkuna koiranruoka kaikille koirille.
  5. Lyder Kana koiranruoka kaikille koirille.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Laadukas koiranruoka on koiran hyvinvoinnin perusta
  Laadukas koiran kuivaruoka on täysravintoa koiralle
 Aikuisen koiran ruokinta
  Mitä ruokaa koiralle kannattaa antaa
  Minkälainen on paras koiranruoka

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?