Punkkilääke suojaa koiria ja kissoja puutiaisten puremilta

punkkilääke
Punkkilääke suojaa koiria ja kissoja puutiaisten puremilta

Punkkilääke on tuiki tarpeellinen suoja niin koirille kuin kissoillekin, sillä punkit eivät ole ainoastaan epämiellyttäviä, vaan myös haitallisia lemmikkien terveydelle, sillä ne levittävät vaarallisia tauteja kuten borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

Milloin punkkilääke pitää antaa?

Punkit eli puutiaiset ovat takuuvarma kevään merkki. Ilmaston lämpenemisen myötä punkkien esiintymisalue on laajentunut koko Suomen kattavaksi ja punkkikausi on pidentynyt siten, että Etelä-Suomessa punkittomia kuukausia ovat lähinnä joulukuu, tammikuu ja helmikuu. Siksi koirien ja kissojen suojaaminen punkkeja vastaan kannattaa aloittaa lämpimimmillä alueilla heti koululaisten hiihtolomien jälkeen ja lopettaa syksyllä vasta koululaisten syyslomien jälkeen. Rannikolla ja saaristossa lauhaa punkkiaikaa voi olla vieläkin pidempään.

Säännöllinen punkkitarkastus on tarpeen

Punkki voi kiinnittyä mihin tahansa kohtaan koiraan ja kissaan, mutta useimmin ne ovat kaulassa, korvassa, kuonossa tai päässä. Punkki on kiinnittyä myös korvien sisäpuolelle, joten punkkitarkastuksen yhteydessä kannattaa tutkia myös korvien sisäpuoli. Punkkiaikana säännöllinen punkkitarkastus on tärkeä päivittäinen rutiini, jolla voidaan suojata lemmikit punkkien levittämiltä taudelta.

Jos punkki puree koiraa tai kissaa

Kaikki punkit eivät kanna tartuntaa, joten jos punkki puree koiraa tai kissaa, lemmikki ei välttämättä sairastu. Koiraan tai kissaan kiinnittynyt punkki tulee kuitenkin poistaa mahdollisimman nopeasti, sillä ihoon kiinnittynyt punkki on koiralle ja kissalle aina terveysriski.

Punkin kiinnittymistä koiraan tai kissaan on usein hankala huomata, sillä kiinnittyessään punkki on pieni, ainoastaan muutaman millimetrin mittainen. Kun punkki on imenyt itsensä täyteen verta, se on herneen kokoinen ja helpompi huomata, mutta saattanut jo aiheuttaa vahinkoa. 

Ota käyttöön tehokas ja turvallinen punkkilääke

Punkkien torjuntaan on markkinoilla useita erilaisia tuotteita, joita varmasti jokaiselle löytyy sopiva tuote.

Tutustu myös artikkeliin Punkkipanta, punkkilääke, punkkisuihke vai jokin muu punkkikarkoite?