Koiran 50/50 ruokinta

Koiran 50/50 ruokinta tarkoittaa, että koiran ruokakupissa on osa kuivaruokaa ja osa lihaa. Mitä etua koiran 50/50 ruokavaliosta on ja onko siitä mahdollisesti jotain haittaa? Mitä koiran 50/50 ruoka maksaa?

Mitä koiran 50/50 ruokinta tarkoittaa?Koiran 50/50 ruokinta

Koiran 50/50 ruokinta tarkoittaa sitä, että koiran ruokavalio koostuu 50 % koiran täysravinnosta eli koiran kuivaruoasta ja 50 % lihasta. Termi 50/50 tarkoittaa siis sitä, että näitä kuivaruokaa ja lihaa laitetaan koiran ruokakuppiin yhtä paljon, mutta näiden suhde voi vaihdellakin.

Mitä koiran 50/50 ruokavalio sisältää?

Kuivaruoka 50/50 ruokavaliossa

Koiran kuivaruoan määrä 50/50 ruokavaliossa on puolet siitä määrästä, mitä koira söisi, jos se söisi pelkästään kuivaruokaa. Jos koiran päiväannos on ollut esimerkiksi kaksi mittakupillista kuivaruokaa, 50/50 ruokintaan siirtymisen jälkeen koiran ruokakuppiin mitataan kuivaruokaa vain yksi mittakupillinen.

Usein virheellisesti luullaan, että 50/50 ruokinnassa kuivaruoan laadulla ei ole väliä ja että lihalla voidaan parantaa kuivaruoan laatua. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Myös 50/50 ruokinnassa kuivaruoan tulee olla korkealaatuista, sillä vain hyvälaatuisesta ravinnosta koira saa kaikki tarvitsemansa ravinteet. Ja vieläpä oikeassa suhteessa.

Liha koiran 50/50 ruokavaliossa

Koska liha sisältää runsaasti vettä, lihaa tarvitaan koiran 50/50 ruokavalioon kaksi kertaa enemmän kuin kuivaruokaa. Tuore liha vastaa siis vain puolta kuivatusta ruoasta. Jos koiran 50/50 ateriaan mitataan yksi mittakupillinen kuivaruokaa, sen lisäksi annostellaan kaksi mittakupillista lihaa.

50/50 ruokavalioon tulee valita hyvälaatuista lihaa, jolla turvataan, että koira saa riittävästi proteiineja aminohappoja. Paljon laadukkaita proteiineja ja aminohappoja sisältävät vaaleat lihat, kana ja kala. Lihaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös lihan sisältämän rasvan määrään. Koska 50/50 ruokavaliossa lihan osuus on merkittävä, liian rasvainen liha koiran aktiivisuustasoon nähden voi johtaa huomaamatta koiran lihomiseen.

Onko koiran 50/50 ruokinta edullisempaa kuin pelkkä kuivaruoka?

Säästösyistä ei koiran 50/50 ruokintaan kannata ryhtyä. Olipa koiran ruokavalio pelkkä kuivaruoka, 50/50 ruoka tai vaikkapa 100% raakaruoka, koiran ruokavalion tulee aina olla laadukas, valmistettu hyvistä, terveellisistä raaka-aineista jotta koira pysyisi terveenä ja sen elämänlaatu olisi hyvä. Halvimman mahdollisen ruokavalion etsiminen koiralle ei tavallisesti pääty koiran kannalta hyvin.

Auttaako 50/50 ruokavalio koiran allergioihin?

Suoranaista apua allergioihin 50/50 ruokavaliosta ei ole. Jos koira on allerginen possulle, se on allerginen niin kypsälle kuin raa’alle possulle eikä ole merkitystä onko possu kuivana tai raakana koiran ruokakupissa.

Joten jos koira kärsii allergisista oireista, joita korkealaatuinen, terveellinen ruokavalio ei ole helpottanut, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Onko 50/50 ruokavaliosta koiralle haittaa?

Hyvälaatuisessa koiranruoassa on riittävästi ja optimaalisessa suhteessa kaikki koiran tarvitsemat ravinteet eikä niihin tarvitse lisätä mitään ruoan laatua parantavia ainesosia tai lisäravinteita. Jos hyvälaatuiseen koiran kuivaruokaan lisätään lihaa, siinä ei enää ole optimaalinen kalsium-fosfori-magnesium tasapaino. Tästä syystä on suositeltavaa valmistaa 50/50 ruoka koiralle hyvälaatuisesta kuivaruoasta ja hyvälaatuisesta märkäruoasta.

Suositeltavia kuivaruokia ja märkäruokia koiran 50/50 ruokavalioon

Hyvälaatuisten koiranruokien merkitystä koiran hyvinvointiin ei voi liikaa korostaa.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappojen merkitys koiralle
  Allergisen koiran ruokinta
  Hypoallergeeninen koiranruoka
  Koiran raakaruokinta

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?