koiran eroahdistus

Koiran eroahdistus kiristää hermoja

Koiran eroahdistus raastaa monen koiranomistajan ja usein naapurinkin hermoja. Kun naapurisopu on koetuksella eikä valoa on tunnelin päässä näkyvissä, mikä avuksi? Miten eroahdistukseen tulee suhtautua ja miten sitä voi hoitaa?

Mistä koiran eroahdistus johtuu?

Eroahdistus ei ole sairaus vaan kyse on stressaantumiseta. Koira on laumaeläin ja joutuessaan eroon omasta laumasta, koira ahdistuu. Ahdistuksen määrä on aina yksilöllistä. Koska lähes kaikki koirat joutuvat jossain vaiheessa olemaan yksin, on tärkeää, että koira totutetaan yksinoloon jo heti pentuna.

Mistä huomaa, että koiralla on eroahdistus?

Ei ole harvinaista, että koiran eroahdistuksen huomaa naapuri. Koira saattaa käyttäytä normaalisti, kun omistaja lähtee töihin ja tervehtiä iloisesti, kun omistaja palaa takaisin. Jatkuvasta ulvomisesta ja haukkumisesta ei ole merkkiäkään, ennen kuin naapuri kertoo siitä.

Jotkut koirat sen sijaan purkavat ahdistustaan pureskelemalla kenkiä, huonekaluja, jalkalistoja tai mitä tahansa, mikä milloinkin on sopivasti saatavana. Lienee sanomattakin selvää, että töistä palattuaan koiran omistaja ei innostu riekaleiksi revityistä vaatteista, seinästä kiskotuista tapeteista tai auki rullatuista vessapapereista.

Vinkkejä koiran eroahdistuksen lievittämiseen

  • Kun eron hetki koittaa, on tärkeää, että koiran omistaja itse on rauhallinen. Kannattaa välttää viime hetken pikaisia ulkoiluja, viime hetken nopeaa ruokailua ja kaikenlaista turhaa juoksentelua ja ylimääräistä kiirehtimistä. Tilannetta pahentaa se, jos omistaja voivottelee koiralle “Kulta pieni kuinka sinä nyt pärjäät” -tyyliin. Eli rauhallinen tilanne ja “Hei Hei, nähdään illalla” riittää hyvin.
  • Koiralle kannattaa jättää yksin olon ajaksi pari lelua ja jokin radion puheasema hiljaiselle äänelle.
  • Jos asunto on iso, voi sulkea huoneiden ovia ja rajata aluetta, missä koira voi yksinään viettää aikaa.
  • Kun on jälleennäkemisen aika, iloinen tervehdys ilman turhaa reuhtomista on paikallaan.

Koiran eroahdistuksen hoito

Jos eroahdistus on vaikeaa, siihen on saatavana apua koiran käyttäytymiseen perehtyneiltä koirankouluttajilta. PetzLife Calming Gel on rauhoittava geeli, joka lievittää tehokkaasti koiran eroahdistusta. Se on turvallinen, hajuton, mauton ja väritön.  Geeli annostellaan suoraan lemmikin suuhun tai sekoitetaan ruoan sekaan.