Koiran eroahdistus koettelee hermoja

koiran eroahdistusKoiran eroahdistus raastaa monen koiranomistajan ja usein naapurinkin hermoja. Kun naapurisopu on koetuksella, häätöuhkaus horisontissa eikä valoa on tunnelin päässä näkyvissä, mikä avuksi? Miten koiran eroahdistukseen tulee suhtautua ja miten sitä voi hoitaa?

Mistä koiran eroahdistus johtuu?

Koiran eroahdistus ei ole sairaus vaan kyse on koiran stressaantumisesta. Koira on luonteeltaan laumaeläin ja kun se joutuu eroon omasta laumasta esimerkiksi omistajan lähtiessä töihin, koira ahdistuu. Eroahdistuksesta kärsivän koiran ahdistuksen määrä on aina yksilöllistä. Koska lähes kaikki koirat joutuvat jossain vaiheessa elämäänsä olemaan yksin, on tärkeää, että koira totutetaan yksinoloon jo heti pentuna.

Mistä huomaa, että koiralla on eroahdistus?

On aika tavallista, että koiran eroahdistuksen huomaa lähin naapuri. Koira saattaa käyttäytyä normaalisti kun omistaja lähtee töihin ja tervehtiä iloisesti, kun omistaja palaa takaisin. Jatkuvasta ulvomisesta ja haukkumisesta ei ole merkkiäkään, ennen kuin naapuri kertoo siitä.

Syvästi ahdistunut koira sen sijaan purkaa ahdistustaan pureskelemalla kenkiä, huonekaluja, jalkalistoja tai mitä tahansa, mikä milloinkin on sopivasti saatavana. Lienee sanomattakin selvää, että töistä palattuaan koiran omistaja ei innostu riekaleiksi revityistä vaatteista, seinästä kiskotuista tapeteista tai auki rullatuista vessapapereista.

Vinkkejä koiran eroahdistuksen lievittämiseen

  • Kun eron hetki koittaa, on tärkeää, että koiran omistaja itse on rauhallinen. Kannattaa välttää viime hetken pikaisia ulkoiluja, viime hetken nopeaa ruokailua ja kaikenlaista turhaa juoksentelua ja ylimääräistä kiirehtimistä. Tilannetta pahentaa se, jos omistaja voivottelee koiralle “Kulta pieni kuinka sinä nyt pärjäät” -tyyliin. Eli rauhallinen tilanne ja “Hei Hei” riittää hyvin.
  • Koiran seuraksi kannattaa jättää yksin olon ajaksi pari sen lempilelua ja jokin radion puheasema hiljaiselle äänelle.
  • Jos asunto on iso, voi sulkea huoneiden ovia ja rajata aluetta, missä koira voi yksinään viettää aikaa.
  • Kun on jälleennäkemisen aika, iloinen tervehdys ilman turhaa reuhtomista on paikallaan.

Koiran eroahdistus ja eroahdistuksen hoito

Jos eroahdistus on vaikeaa, siihen on saatavana apua mm. eläinlääkäriltä ja koiran käyttäytymiseen perehtyneiltä koirankouluttajilta.

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aikeesta haluaisit lukea?