koiran korvatKoiran korvat eivät juurikaan tarvitse erillistä hoivaa ja hoitoa, mutta korvien hyvinvointia on hyvä seurata säännöllisesti tarkastamalla ne silmämääräisesti vaikkapa kerran viikossa.

Koiran korvat keräävät vaikkua

Silloin tällöin koiran korviin kertyvä korvavaha, kansankielellä vaikku, ei ole vaarallista ja siitä selviää puhdistamalla koiran korvat esimerkiksi Oxyfresh korvienpuhdistusaineella. Jos sen sijaan vaikkua kertyy runsaasti ja jatkuvasti, on syytä pysähtyä pohtimaan, mistä se voisi johtua.

Heikkolaatuinen ravinto on yksi syy, mikä heikentää koiran yleiskuntoa ja saattaa näkyä myös korvien terveydentilan heikentymisenä. CLINIVET Grain Free Fish on täysin viljaton koiranruoka ja sitä suositellaan myös sellaisille koirille, joilla on toistuvia korvaongelmia.

Koiran korvatulehdus

Jos korvat kutisevat, vuotavat, haisevat pahalle tai ovat selkeästi kipeät, koira tulee pikimmiten viedä eläinlääkäriin tarkastukseen. Korvatulehdus on koiralle erittäin kivuliasta eikä mene itsestään ohi.

Eläinlääkäri tarkastaa koiran korvat ja tutkii, onko sillä mahdollisesti korvatulehdus, hiivaa korvassa tai vaikkapa korvapunkkeja ja antaa sopivan lääkityksen ja hoito-ohjeet.

Koiran korvanpuhdistusaine puhdistaa koiran korvat helposti

Koiran korvien puhdistus käy kätevästi koiran korvien puhdistukseen tarkoitetulla aineella. Esimerkiksi Oxyfresh korvanpuhdistusaine on tehokas ja hellävarainen koiran korvanpuhdistusaine.

Ennen korvienpuhdistusta on hyvä lämmittää korvanpuhdistusainepullo vaikkapa taskussa. Ruumiinlämpöinen puhdistusaine herkässä korvassa tuntuu koirasta miellyttävämmältä kuin kylmät korvatipat. Kun puhdistuaine on lämmennyt, sitä laitetaan 10-15 tippaa koiran kumpaankin korvaan. Määrä vaihtelee koiran korvan koon mukaan.

Kun puhdistusaine on vaikuttamassa koiran korvissa, korvia on hyvä hieroa korvan tyvestä. Hierominen tehostaa aineen vaikutusta ja vaikku ja lika irtoavat korvista helpommin. Tämän jälkeen irronnut korvavaha ja lika pyyhitään korvasta sormen ympärille kiedotulla vanutupolla. Jos korviin jää vielä likaa, käsittely toistetaan, kunnes koiran korvat ovat puhtaat.

Huomaa, että koiran korviaan ei saa koskaan työntää topsy-puikkoa vaan korvat hoidetaan siltä alueelta, jonka voi silmällä nähdä. Näin ehkäistään koiran tärykalvon vahingoittuminen.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Hyvä koirashampoo pitää koiran ihon ja turkin terveenä
  Koiran kynsien leikkaus
  Koiranpennun hoito on antoisaa ja palkitsevaa
  Koiran hampaiden pesu