Koiran kynsien leikkaus

Koiran kynsien leikkaus saattaa monelle koiranomistajalle olla tilanne, jolloin hiki virtaa ja ärräpäät lentelevät. Kuulostaako tutulta? Miten koiran kynnet leikataan?

koiran-kynsien-leikkaus
Oikein leikatut koirankynnet

Koiran kynsien leikkaus säännöllisesti

Koiran kynnet kaipaavat lyhentämistä tavallisesti 1-2 viikon välein. Kynsien kasvunopeuteen vaikuttavat monet asiat. Jos koira liikkuu ja lenkkeilee kovalla maalla, sen kynnet kuluvat huomattavasti nopeammin kuin silloin, jos se ulkoilee pehmeällä maalla, kuten metsässä. Kynsien kasvuvauhti on myös yksilöllistä, joten kynsien leikkausvälikin on yksilöllistä.

Koiran kynnen rakenne

Koiran kynnen sisällä on verisuoni, joka vuotaa runsaasti verta, jos siihen leikkaa leikkureilla, joten varovaisuutta tarvitaan. Jos kynnet on pitkään leikkaamatta, kynnen sisällä oleva verisuonikin kasvaa. Tästä syystä koiran kynnet tulee leikata mahdollisimman usein ja vähän kerrallaan.

Miten koiran kynsien leikkaaminen aloitetaan?

Itse leikkaan koiran kynnet aina pöydällä. Jos käytössä ei ole esimerkiksi trimmauspöytää, mikä tahansa pöytä käy. Pöydälle on hyvä laittaa vaikka  kumimatto, jolloin koiran tassut ei luista ja koiralla on turvallinen olo.

Koiran kynsien leikkaaminen aloitetaan sillä, että leikkauspaikalle järjestetään hyvä valaistus, jolloin on helppo nähdä, miten paljon kynsiä voi leikata. Otsalamppu on kätevä, jos muuta valoisaa tilaa tai valaisinta ei löydy. Lisäksi tarvitaan hyvälaatuiset kynsileikkurit, joita on saatavana eri kokoisille ja eri paksuisille kynsille sopivia.

Kun välineet on esillä, varmistetaan, että ympäristö on rauhallinen ja työ voi alkaa. Koiran kynsien leikkaus vaatii keskittymistä ja silloin koira on päähenkilö ja saa kaiken huomion. Ei lapset, eivätkä puolisot.

Koiran kynsien leikkaus

Itse leikkaan koiran kynnet aina niin, että laitan sen makaamaan kyljelleen pöydän päällä olevalle kumimatolle. Kun koira on opetettu olemaan rauhallinen ja totutettu hoitotoimenpiteisiin, koiran kynsien leikkaus sujuu parissa minuutissa. Kun koiran makaa kumimatolla rauhallisesti kyljellään, lyhennän varovasti kaikistä kynsistä pienen palan kärjestä ja joskus saatan samalla leikata anturoiden välistä pitkät karvat, jos on tarvetta.

Jos tarvitset neuvoa tai apua koiran kynsien leikkaamisessa tai jos koiran kynsien leikkaus on täysin mahdotonta, kynnet voi leikata myös kevyessa rauhoituksessa eläinlääkärissä.

Kun kynnet on leikattu

Kun työ on tehty, kehun koiraa vuolaasti ja nostan sen pöydältä lattialle. Ja hyvin tehdystä syöstä seuraa aina palkka. Niin koiralle kuin koiran kynnen leikkaajallekin

Hyviä hoitotuotteita koiralle

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Koiran korvat ja niiden hoito
  Koiranpennun hoito on antoisaa ja palkitsevaa
  Hyvä koirashampoo pitää ihon ja turkin terveenä
  Koiran hampaiden pesu

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?