Koiran nivelrikko on kivulias sairaus

Koiran nivelrikko on yleisnimitys koiran nivelten rappeutumiselle ja kulumiselle. Nivelrikko on erittäin kivulias ja varsin yleinen koirien vaiva, sillä jopa 20 % koirista sairastaa jonkinasteista nivelrikkoa. Kivuliasta nivelrikkoa ei voi koskaan parantaa, ainoastaan kipua voidaan hoitaa ja oireita voidaan lievittää. Tästä syystä nivelrikkoa on tärkeä ennaltaehkäistä ja jo syntynyttä nivelrikkoa hoitaa hyvälaatuisella ravinnolla.

koiran nivelrikko
Terveillä nivelillä on mukava liikkua.

Erityisesti suurikokoiset ja raskasrakenteiset koirat ovat muita alttiimpia nivelrikolle. Vaikka oireet usein huomataan vanhemmilla koirilla, nivelrikko ei kuulu ikääntymiseen automaattisesti ja myös ihan nuoret koirat voivat sairastua nivelrikkoon. Koiran nivelrikko voi kehittyä mihin tahansa koiran niveleen.

Miten koiran nivelrikko ehkäistään

Koiran nivelrikkoa voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä oikealla ruokavaliolla ja oikealla liikunnalla.

Ravinnolla on aivan keskeinen merkitys koiran nivelrikon ehkäisyssä ja hoidossa. Koiran nivelrikon ehkäisyn kannalta suositeltava ravinto sisältää vaaleita lihoja, kuten kanaa tai kalaa. Sen sijaan punaisilla lihoilla, kuten naudanlihalla on kiistaton yhteys nivelrikkoon.

Vinkki: Lyder Nivel on erikoisruoka nivelrikkoa sairastavalle koiralle.

Miten nivelrikko syntyy?

Koiran nivelrikko syntyy, kun nivel tulehtuu. Tutkimusten mukaan punaisen lihan (naudanliha) tiedetään aiheuttavan ja ylläpitävän tulehdustiloja, joten siksi vaaleista lihoista (kana tai kala) valmistettu koiranruoka on suositeltava vaihtoehto, sillä ne edistävät nivelten terveyttä. Hyvälaatuiset koiranruoat on valmistettu raaka-aineista, jotka sisältävät  arvokkaita, tulehdusta hillitseviä omega-3 rasvahappoja, mutta vieläkin tärkeämpää on ravinnon sisältämä omega-6 ja omega-3 rasvahappojen optimaalinen suhde, ei niinkään niiden määrä.

Ravinnon lisäksi myös nivelen ylirasitus voi olla syynä nivelrikkoon. Siksi pennulle ja nuorelle koiralle parasta liikuntaa on vapaana liikkuminen ja leikkiminen pehmeässä maastossa ja omaan tahtiin. Liikunta suorituskyvyn äärirajoilla altistaa koiran nivelrikolle. Myös raajojen virheasennot ovat yksi syy nivelrikon syntyyn ja virheasennot voivat olla heikkolaatuisen ravinnon lisäksi myös perinnöllisiä.

Koiran nivelrikko on alkuvaiheessa huomaamaton

Koiran kipukynnys on korkea ja siinä vaiheessa kun koira valittaa kipua, se on jo todella sairas. Koira peittää kipunsa viimeiseen asti, eikä koiran kipua ja kivuliasta nivelrikkoa ole sen vuoksi helppo huomata. Monelle koiran omistajalle koiran nivelrikon diagnoosi tuleekin täysin yllätyksenä esimerkiksi virallisten lonkkakuvien tai kyynärpäiden kuvausten yhteydessä.

Tarkkasilmäinen koiran omistaja saattaa huomata koiran venyttelevän usein ja pitkään tai nähdä koiran liikkeissä jäykkyyttä ja kankeutta varsinkin silloin, kun koira lähtee makuulta liikkeelle. Nämä ovat koiran nivelrikon ensimmäisiä näkyviä oireita. Usein nivelten jäykkyys lisääntyy iltaa kohti.

Pidemmälle edennyt nivelrikko saattaa näkyä siten, että koira ei halua liikkua tai hyppiä, koira ontuu tai on usein väsynyt. Jatkuva kipu voi aiheuttaa myös sen, että ennen niin seurallinen ja hyväntuulinen koira on toistuvasti ärtynyt ja lepää paljon.

Varmistus nivelrikko-epäilylle saadaan röntgenkuvien avulla.

Nivelrikko tarvitsee hoitoa

Koiran nivelrikkoa voidaan hoitaa eläinlääkärin ohjeiden mukaan tulehduskipulääkkeillä. Pitkään käytettynä lääkityksellä saattaa kuitenkin olla haitallisia sivuvaikutuksia mm. koiran vatsan, maksan ja munuaisten toimintaan.

Nivelrikkoa voidaan hoitaa myös erilaisilla lisäravinteilla, mutta mikään lisäravinne ei korvaa terveellistä ruokavaliota, sillä pelkkä lääkitys tai lisäravinteet eivät riitä, sillä koko koiran hyvinvoinnin perusta on aika ruoka. Siksi tukihoitona käytetään koiran nivelrikon hoitoa tukevaa korkealaatuista ravintoa, joka sisältää riittävän paljon niveliä voitelevia aineita, kuten glukosamiinia, kondroitiinia, MSMa ja C-vitamiinia, jotka kaikki yhdessä voitelevat tehokkaasti koiran niveliä. Monet koiranruoat sisältävät näitä nivelaineita jonkin verran, mutta nivelrikkoa sairastavalle koiralle näiden perusruokien sisältämät niveliä voitelevien aineiden määrät ovat liian pieniä. Siksi nivelongelmista kärsivä koira tarvitsee erikoisruokaa.

Koska koiran nivelrikko on tulehdustila, ravinnossa tulee olla optimaalisessa suhteessa omega-6 ja omega-3 rasvahappoja hillitsemässä tulehdustilaa. Omega-3 ja omega-6 -rasvahappojen epätasapaino on erittäin haitallista ja ylläpitää koiran elimistössä jatkuvaa tulehdustilaa, josta käytetään nimitystä hiljainen tulehdus. Kotimainen Lyder Nivel on kehitetty hillitsemään koiran nivelrikon oireita ja helpottamaan koiran oloa.

Ruokasuosituksen koiran nivelrikon tueksi

Oikea ruokavalio on avainasemassa koiran nivelrikon ehkäisyssä ja hoidossa.

  1. Lyder Nivel on erikoisruoka nivelrikkoa sairastavalle koiralle. Se sisältää runsaasti nivelravinteita ja optimaalisessa suhteessa omega-3 ja omega-6 rasvahappoja.
  2. CLINIVET Adult Junior koiranruoka sisältää ylivoimaisen nivelten tehopaketin, jossa on mukana mm. glukosamiinia, kondroitiinia, MSM:ää, C-vitamiinia ja yucca-uutetta, jotka kaikki yhdessä tukevat nivelten ja rustojen toimintaa.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Omega-3 ja omega-6 -rasvahappojen merkitys koirille
  Koiran ylipaino on terveysriski
  Vanhan koiran ruoka on tehty hyvälaatuisista raaka-aineista
  Senior koiranruoka ikääntyvälle koiralle.

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?