fbpx

Koiran nivelrikko on yleisnimitys koiran nivelten rappeutumiselle ja kulumiselle. Nivelrikko on kivulias ja varsin yleinen koirien vaiva, sillä jopa 20 % koirista sairastaa jonkinasteista nivelrikkoa. Kivuliasta nivelrikkoa ei voi koskaan parantaa, ainoastaan kipua voidaan hoitaa ja oireita voidaan lievittää. Tästä syystä nivelrikkoa on tärkeä ennaltaehkäistä hyvälaatuisella ravinnolla.

koiran nivelrikko

Terveillä nivelillä on mukava liikkua.

Erityisesti suurikokoiset ja raskasrakenteiset koirat ovat muita alttiimpia nivelrikolle. Vaikka oireet usein huomataan vanhemmilla koirilla, nivelrikko ei kuulu ikääntymiseen automaattisesti, sillä myös ihan nuoret koirat voivat sairastua nivelrikkoon. Koiran nivelrikko voi kehittyä mihin tahansa koiran niveleen.

Miten koiran nivelrikko ehkäistään

Koiran nivelrikkoa voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä oikealla ruokavaliolla ja oikealla liikunnalla.

Ravinnolla on aivan keskeinen merkitys koiran nivelrikon ehkäisyssä ja hoidossa. Koiran nivelrikon ehkäisyn kannalta suositeltava ravinto sisältää kananlihaa, kalanlihaa ja rasvaisia merikaloja. Sen sijaan punainen liha (naudanliha) altistaa koiran nivelrikolle.

Koiran nivelrikko syntyy, kun nivel tulehtuu ja tutkimusten mukaan punaisen lihan (naudanliha) tiedetään aiheuttavan ja ylläpitävän tulehdustiloja. Sen sijaan kananliha, rasvainen kala ja kalaöljyt ovat hyvää ravintoa koiralle, sillä ne edistävät nivelten terveyttä. Rasvaiset merikalat sisältävät myös runsaasti arvokkaita, tulehdusta hillitseviä omega-3 rasvahappoja.

Ravinnon lisäksi myös nivelen ylirasitus voi olla syynä nivelrikkoon. Siksi pennulle ja nuorelle koiralle parasta liikuntaa on vapaana liikkuminen ja leikkiminen pehmeässä maastossa ja omaan tahtiin. Liikunta suorituskyvyn äärirajoilla altistaa koiran nivelrikolle. Myös raajojen virheasennot ovat yksi syy nivelrikon syntyyn ja virheasennot voivat olla myös perinnöllisiä.

Koiran nivelrikko on alkuvaiheessa huomaamaton

Koiran kipukynnys on korkea ja siinä vaiheessa kun koira valittaa kipua, se on jo todella sairas. Koira peittää kipunsa viimeiseen asti, eikä koiran kipua ja kivuliasta nivelrikkoa ole sen vuoksi helppo huomata. Monelle koiran omistajalle koiran nivelrikon diagnoosi tuleekin täysin yllätyksenä esimerkiksi virallisten lonkkakuvien tai kyynärpäiden kuvausten yhteydessä.

Tarkkasilmäinen koiran omistaja saattaa huomata koiran venyttelevän usein ja pitkään tai nähdä koiran liikkeissä jäykkyyttä ja kankeutta varsinkin silloin, kun koira lähtee makuulta liikkeelle. Nämä ovat koiran nivelrikon ensimmäisiä näkyviä oireita.

Pidemmälle edennyt nivelrikko saattaa näkyä siten, että koira ei halua liikkua tai hyppiä, koira ontuu tai on usein väsynyt. Jatkuva kipu voi aiheuttaa myös sen, että ennen niin seurallinen ja hyväntuulinen koira on toistuvasti ärtynyt ja lepää paljon.

Varmistus nivelrikko-epäilylle saadaan röntgenkuvien avulla.

Koiran nivelrikko tarvitsee hoitoa

Koiran nivelrikkoa voidaan hoitaa eläinlääkärin ohjeiden mukaan tulehduskipulääkkeillä. Pitkään käytettynä lääkityksellä saattaa kuitenkin olla haittallisia sivuvaikutuksia mm. koiran vatsan, maksan ja munuaisten toimintaan.

Nivelrikkoa voidaan hoitaa myös erilaisilla lisäravinteilla. Esimerkiksi Run Free makupalat sisältävät pirunkouran juurta, joka on luonnon oma lisäravinne nivelten hoitoon ja huoltoon. Myös intiaanit ovat käyttäneet pirunkouran juurta kivunlievityksessä.

Pelkkä lääkitys tai lisäravinteet eivät riitä, sillä koko koiran hyvinvoinnin perusta on aika ruoka. Siksi tukihoitona käytetään koiran nivelrikon hoitoa tukevaa korkealaatuista ravintoa, missä on mukana niveliä voitelevia aineita, kuten glukosamiinia, kondroitiinia, MSMa, C-vitamiinia ja yucca-uutta, jotka kaikki yhdessä voitelevat tehokkaasti koiran niveliä ja rustoja.

Koska koiran nivelrikko on tulehdustila, ravinnossa tulee olla myös omega-3 rasvahappoja, jotka tutkitusti hillitsevät tulehduksia. Omega-3 ja omega-6 -rasvahappojen epätasapaino on erittäin haitallista ja ylläpitää koiran elimistössä jatkuvaa tulehdustilaa, josta käytetään nimitystä hiljainen tulehdus.

Koiran nivelrikko ja ruokinta

Oikea ruokavalio on avainasemassa koiran nivelrikon ehkäisyssä ja hoidossa. Kaikki CLINIVET -koiranruoat sopivat nivelrikon ehkäisyyn ja nivelrikkoa sairastavalle koiralle.

  1. Ne sisältävät ylivoimaisen nivelten tehopaketin, jossa on mukana mm. glukosamiinia, kondroitiinia, MSM:ää, C-vitamiinia ja yucca-uutetta, jotka kaikki yhdessä tukevat nivelten ja rustojen toimintaa.
  2. Ne sisältävät rasvaisia merikaloja, joista saadaan tulehdusta hillitseviä omega-3 rasvahappoja
  3. Kun yhdistät ruokaan niveliä hoitavat ja huoltavat Run Free makupalat, saat täydellisen paketin!

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Omega-3 ja omega-6 -rasvahappojen merkitys koirille
  Koiran ylipaino on terveysriski
  Vanhan koiran ruoka on tehty hyvälaatuisista raaka-aineista
  Senior koiranruoka ikääntyvälle koiralle.

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?