Mäyräkoira

Mäyräkoira

Mäyräkoira eli “mäykky” lyhytjalkainen ja pitkäselkäinen, Saksasta lähtöisin oleva rotu, joka on kehitetty mäyrän metsästykseen. Nykyään tämä matala ja itsevarma rotu on suosittu seurakoira ja rodun suosiosta kertoo se, että Suomessa karkeakarvainen mäyräkoira on 10 eniten rekisteröidyn koirarodun joukossa.

Mäyräkoirat jaetaan kolmeen eri rotuun turkin ja kolmeen eri kokoon koiran koon perusteella. Tästä johtuen mäyräkoiria on yhdeksän eri rotua. Mäykky voi olla kaniinimäyräkoira, kääpiömäyräkoira tai normaalikokoinen mäyräkoira. Suomessa mäyräkoiran koko mitataan koiran rinnanympäryksestä, joten aikuinen mäyräkoira voi tarvittaessa vaihtaa rotua täysikasvuisena mittaamisen jälkeen.

Mäyräkoiralla on myös kolme turkkimuunnosta. Se voi olla kuten kuvassa lyhytkarvainen, karkeakarvainen tai pitkäkarvainen. Turkin värejä on useita. Useimmin turkin väri on ruskea, musta, riista ja punainen erivärisin merkein.

Aktiivisena ja toimeliaana rotuna mäyräkoira soveltuu monenlaisiin harrastuksiin ja nautii liikunnasta.

Mäyräkoira omaa toimeliaan luonteen

Koska mäyräkoira on jalostettu metsästämään luolassa mäyriä, supia ja kettuja, se on pienestä koostaan huolimatta peloton, vahva ja periksiantamaton koira. Yksilölliset erot ovat suuria, mutta yksilö voi olla myös jääräpäinen. Metsästysvietti on tallessa, joten vapaana ulkoilu ilman valvontaa ei ole mahdollista. Koska mäykky on luonteeltaan toimelias ja aktiivinen, se sopii parhaiten perheeseen, missä ollaan koiran tavoin toimeliaita ja aktiivisia. Ulkoilevalle ja liikkuvalle omistajalle mäyräkoiran on loistava lenkkikaveri. Jotkut mäyräkoirat ovat verrattain kovia vahtimaan, joten ääntä riittää, mikä kannattaa huomioida jo siinä vaiheessa, kun koiran hankkiminen on vasta suunnitelmissa.

Mäyräkoira ja harrastukset

Mäyräkoira on monipuolinen metsästys- ja harrastuskoira. Näyttelyissä rotu on tavallisesti runsaslukuisesti edustettuna ja näyttelypaikoilla on mahdollisuus nähdä rodun eri koko- ja turkkivariaatiot sekä värit ja tutustua rotuun paremmin. Mäyräkoiran kanssa luontevat harrastukset ovat metsästys ja jäljestäminen, mutta kanssa voi harrastaa myös vaikkapa erilaisia nose-work-lajeja.

Mäyräkoiran korkealaatuinen ruokavalio

Kuten kaikki koirat, myös mäykky tarvitsee korkealaatuista ravintoa voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä. Hyvälaatuinen ruoka tukee aktiivisen koiran lihasten jaksamista ja ihon ja turkin hyvinvointia. Lisäksi korkealaatuinen ravinto pitää nälän pitkään loitolla ja auttaa työkoiria selviytymään päivän ponnisteluista.

Ruokintasuosituksia

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

   Omega3- ja omega6-rasvahappojen merkitys koiralle
   Allergisen koiran ruokinta
   Hypoallergeeninen koiranruoka
  Tutustu myös muihin koirarotuihin

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?

Onko sinulla mäyräkoira? Lähetä meille siitä kuvia ja kerro tarinoita omasta koirastasi. Jaamme mielellämme kirjoituksia ja kokemuksia rodusta. Muista, että sinulla pitää olla oikeus lähettämiisi kuviin.

Yhteistyössä: lyderpetfood.fi