Omega-3 ja omega-6 rasvahappojen merkitys koirille ja kissoille

Omega-3 ja Omega-6 – kaksi rasvahappoa, joita koirien ja kissojen pitää saada ravinnosta. Näiden rasvahappojen saanti on lemmikeille elintärkeää, sillä niiden puute tai niiden saanti väärässä suhteessa aiheuttavat monenlaisia terveysongelmia.

Vielä tarkeämpää kuin Omega-3 ja Omega-6 rasvahappojen määrä, on niiden suhde.

omega-3 koiralle
Omega-3 ja omega-6 rasvahapot ovat elintärkeitä koirille ja kissoille

Ensimmäiset oireet Omega-3 ja Omega-6 rasvahappojen puutteesta tai väärästä suhteesta ovat tavallisesti koiran tai kissan ihon hilseileminen ja turkin muuttuminen kiillottomaksi tai jatkuva rapsutus ja ihon kutiseminen.

Omega-3 rasvahapot koiralle ja kissalle

Omega-3 rasvahapoilla on oleellinen merkitys koiran ja kissan ihon, turkin, aivojen, hormonitoiminnan ja sydämen terveyden kannalta. Lisäksi ne lievittävät tulehduksia, joten sillä on merkittävä rooli esimerkiksi koiran ja kissan nivelrikon ja niveltulehdusten ehkäisyssä ja hoidossa. Niillä on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia jopa syöpään. Näistä syistä omega-3 rasvahapot koiralle ja kissalle ovat elintärkeitä.

Parhaat Omega-3 rasvahappojen lähteet ovat meressä elävät rasvaiset kalat kuten makrilli, silli ja lohi sekä kasvikunnan tuotteista pellavansiemen ja hamppu.

Omega-3 rasvahappojen lähteet ovat kalliita raaka-aineita koiran- ja kissanruoassa. Juuri korkean hinnan takia Omega-3 rasvahappoja on kaikkein halvimmissa lemmikkien ruoissa tavallisesti vain vähän tai niiden laatu on heikko. Tämä johtaa väistämättä Omega-3 ja Omega-6 rasvahappojen väärään suhteeseen.

Omega-6 rasvahapot koiralle ja kissalle

Omega-6 rasvahappojen lähteitä ovat mm. viljat, kananmunat, soija, auringonkukkaöljy ja maissiöljy.

Omega-6 rasvahappojen lähteet ovat halpoja raaka-aineita koiran- ja kissanruoassa.

On varsin yleistä, että lemmikkien valmisruoat sisältävät arvokkaita omega-3 rasvahappoja liian vähän suhteessa edullisiin omega-6 rasvahappoihin. Tästä seuraa näiden rasvahappojen epätasapaino, joka ylläpitää jatkuvaa, pientä tulehdustilaa lemmikissä ja altistaa sen iho- ja nivelongelmille. Tilaa kutsutaan hiljaiseksi tulehdukseksi.

Omega-6 ja omega-3 rasvahappojen suhde

Jo pelkästään rasvahappojen tasapainon korjaaminen ravinnossa saattaa olla riittävä apu koiralle tai kissalle, joka kutisee, raapii ja nuolee ihoaan jatkuvasti. Juuri nämä samat oireet yhdistetään usein allergiaan ja moni koiran ja kissan omistaja voi ajatellakin lemmikkinsä kärsivän allergiasta.

Rasvahappojen tasapaino kuntoon ravinnolla

Oikea ruokavalio on avainasemassa koirien ja kissojen rasvahappojen tasapainossa. Kaikki CLINIVET koirien ja kissojen ruoat sisältävät Atlatin valtameren rasvaisia kaloja ja pellavaa, jotka ovat parhaita omega-3 rasvahappojen lähteitä ja hillitsevät tulehduksia. Lisänä voidaan tarvittaessa käyttää myös lisäravinteita eläinlääkärin ohjeiden mukaan, mutta lisäravinteet ovat kalliita eivätkä koskaan korvaa terveellistä ruokavaliota.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Allergisen koiran ruokinta
  Koiran nivelrikko on kivulias sairaus
  Minkälainen on paras koiranruoka?
  Aikuisen koiran ravinto ja ruokinta
  Furunkuloosi eli koiran tassutulehdus

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?