Punkkipanta, punkkilääke, punkkisuihke vai jokin muu punkkikarkoite?

Punkkipanta, punkkipilleri ja erilaiset valeluliuokset ovat saaneet muita punkkikarkoitteita seurakseen markkinoille.
Punkit eli puutiaiset ovat takuuvarma kevään merkki.

Punkkipanta, punkkipilleri ja erilaiset valeluliuokset ovat saaneet useita erilaisia punkkikarkoitteita seurakseen markkinoille. Punkkien torjuntaan onkin syytä kiinnittää huomiota, sillä hämähäkkieläimiin kuuluvat punkit eivät ole ainoastaan ikäviä kiusankappaleita, vaan ne levittävät vaarallisia tauteja.

Punkkikausi kestää lähes ympäri vuoden

Punkit eli puutiaiset viettävät sydäntalven jäätyneenä, mutta heräävät eloon, kun lämpötila nousee plussan puolelle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaikkein lauhimmilla seuduilla, rannikolla ja saaristossa, punkkikausi kestää maaliskuun alusta joulukuuhun asti. Punkit eivät siis ole ainoastaan kesäkauden riesa.

Punkit ovat levinneet koko maahan

Vielä jokunen vuosi sitten, punkkeja tavattiin lähinnä saaristossa ja Etelä-Suomessa, mutta ilmaston lämpenemisen myötä punkkien esiintymisalue on levinnyt koko Suomeen. Perinteisen puutiaisen lisäksi Suomeen on levinnyt idästä vaarallinen Siperian puutiainen eli taigapunkki, jotka molemmat levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

Punkkitarkastus koirille ja kissoille

Varsinkin punkkiaikana, säännöllisesti käsin tehty punkkitarkastus koirille ja kissoille on tarpeen, sillä ihoon kiinnittynyt punkki on aina lemmikille terveysriski. Punkit kiinnittyvät useimmiten lähelle päätä, joten ne löytyvät tavallisesti kuonosta, kaulasta, korvista tai vaikka päälaelta ja ihoon kiinnittynyt punkki tulee poistaa saman tien.

Punkin poistaminen

Kaupassa on myynnissä erilaisia punkkipihtejä ja punkkikoukkuja, mutta punkin poistaminen tavallisilla pinseteillä onnistuu aivan yhtä hyvin. Punkkiin tartutaan pinseteillä tukevalla otteella ja pinsettejä pyöritetään niin kauan kunnes punkki irtoaa. Punkin puremakohtaan jää usein pieni patti, joka katoaa ajan myötä itsestään.

Punkkipanta, punkkilääke vai punkkisuihke?

Punkkien torjuntaan on markkinoilla useita erilaisia tuotteita ja uusia vaihtoehtoja tulee markkinoille vuosittain. Pillerinä annettavat punkkilääkkeet, erilaiset valeluliuokset ja punkkipanta ovat monille lemmikkien omistajille tuttuja. Kaikilla on varmasti omat suosikkins

Tutustu myös artikkeliin Punkkilääke suojaa koiria ja kissoja puutiaisten puremilta.