Shetlanninlammaskoira

shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira eli sheltti on Shetlannin saarelta kotoisin oleva pienikokoinen, hienostunut paimenkoira, joka on alunperin jalostettu lampaiden paimentamiseen.

Iloinen ja veikeä shetlanninlammaskoira muistuttaa skotlanninpaimenkoiraa, mutta on sitä pienempi ja ehkäpä juuri kokonsa vuoksi ja sopeutuvaisuutensa vuoksi se on erittäin suosittu koirarotu. Sheltin rekisteröintimäärät ovat jo pitkään olleet rekisteröintitilastossa kymmenen eniten rekisteröidyn koirarodun joukossa ja se on paimenkoirista heti saksanpaimenkoiran jälkeen toiseksi suosituin.

Shetlanninlammaskoira on monipuolinen harrastuskoira ja mukava seurakoira, joka sopii monenlaisiin perheisiin. Vaikka sheltti on pitkäturkkinen rotu, sen turkin hoito on helppoa.

Shetlanninlammaskoiran luonne

Shetlanninlammaskoira on luonteeltaan iloinen, älykäs ja uskollinen seuralainen. Se tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa ja sivistynyt käytös on rodulle tyypillistä. Shelttiä voidaan pitää koirien kameleonttina, joka helposti muuntautuu hetkessä näyttelykoirasta agilitykoiraksi ja paimenkoirasta perheen lemmikiksi. Shetlanninpaimenkoiran turkki on helppohoitoinen; pesu tarvittaessa ja säännöllinen harjaus pitää sheltin upean turkin tip-top kunnossa pienellä vaivalla. Yleinen turkin väri on soopeli, mutta myös tricolour (kolmivärinen) ja blue merle (hopeansininen) puna-ruskeilla merkeillä tai ilman ovat rodulle sallittuja värejä.

Shetlanninlammaskoira harrastaa

Sheltti on helposti koulutettava, ketterä rotu, joten sen kanssa voi harrastaa monenlaisia asioita. Juuri ketteryytensä ja nopeutensa vuoksi se on menestyksekäs agilityrotu, mutta se sopii myös paimentamiseen, koiratanssiin ja tietysti näyttelykehään. Paimenkoirana shetlanninlammaskoira jaksaa tehdä pitkiä kävelylenkkejä, mutta se ei vaadi ylenmäärin liikuntaa, joten sadekelillä pitkät ulkoilut voi hyvällä omallatunnolla jättää väliin.

Shetlanninlammaskoira ja korkealaatuinen ruokavalio

Kuten kaikki koirat, myös sheltti tarvitsee korkealaatuista tarvintoa voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä. Lisäksi sheltin upea turkki tarvitsee ruokavalion, mikä sisältää runsaasti hyvälaatuisia rasvahappoja. Ne ravitsevat koiran ihoa ja turkkia ja hyväkuntoinen turkki on sään kestävä, helppohoitonen ja näyttää hyvältä.

Ruokintasuosituksia

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

   Omega3- ja omega6-rasvahappojen merkitys koiralle
   Allergisen koiran ruokinta
   Hypoallergeeninen koiranruoka
  Tutustu myös muihin koirarotuihin

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?

Onko sinulla shetlanninlammaskoira? Lähetä meille siitä kuvia ja kerro tarinoita omasta koirastasi. Jaamme mielellämme kirjoituksia ja kokemuksia rodusta. Muista, että sinulla pitää olla oikeus lähettämiisi kuviin.

Yhteistyössä: lyderpetfood.fi