Suomenlapinkoira

suomenlapinkoira

Suomenlapinkoira on yksi meidän omista suomalaista roduista. Sillä on pitkä historia ja sitä on käytetty porojen paimennustehtävissä sekä vartiointitehtävissä. Vaikka sitä edelleen käytetään alkuperäisissä tehtävissä Lapissa, suomenlapinkoira on nykyään myös erittäin suosittu seurakoira ja sen rekisteröintimäärät ovat olleet Suomessa 10 eniten rekisteröidyn koiranrodun joukossa vuodesta toiseen.

Tämä keskikokoinen rotu on helppohoitoinen ja mukautuva koira, jolla on runsaasti pehmeää aluskarvaa ja yhtä runsaasti karkeampaa päällyskarvaa. Turkki on täydellinen yhdistelmä Suomen kylmiin talviin ja viimoihin.

Suomenlapinkoira voi olla minkä värinen vain, sillä rotumääritelmän mukaan kaikki värit ovat sallittuja. Värivirheellisiä ei siis ole. Tavallisimmat värit ovat musta/parkki, riistanvärinen, vehnä ja soopeli. Kuvassa on valkoinen suomenlapinkoira, jonka väri on harvinaisempi.

Suomenlapinkoira omaa tasaisen luonteen

Sopeutumiskykyistä suomenlapinkoiraa pidetään luonteeltaan ystävällisenä ja tasaisena. Kun siihen lisää kätevä koko, helppohoitoinen turkki ja monipuolisuus harrastuskoirana, ei ole ihme, että suomenlapinkoiran suosio on niin vankkumaton. Turkinhoidoksi riittää usein säännöllinen harjaaminen ja karvanlähdön aikaan turkkia voi lähteä runsaastikin. Koska suomenlapinkoiraa on käytetty aiemmin vahtikoirana, jotkut yksilöt voivat edelleen olla verrattain haukkuherkkiä.

Suomenlapinkoira ja harrastukset

Suomenlapinkoiran kanssa voi harrastaa melkeinpä mitä vain. Näyttelyissä rotu on tavallisesti runsaslukuisesti edustettuna ja näyttelypaikoilla on mahdollisuus nähdä lähes kaikki rodun värit ja tutustua rotuun paremmin. Suomenlapinkoiran kanssa voi harrastaa myös vaikkapa agilityä tai käydä tottelevaisuus- tai palveluskoirakokeissa.

Suomenlapinkoira on kuitenkin sopeutuva rotu eikä vaadi pakollisia harrastuksia. Sen on kuitenkin aktiivinen koira, joka rakastaa ulkoilmaa. Rotu sopii hyvin lenkkikaveriksi niin kaupunkikävelylle kuin patikkaretkille. Liikunta auttaa myös suomenlapinkoiran painoa pysymään kurissa ja pitää sen mielen virkeänä.

Suomenlapinkoiran korkealaatuinen ruokavalio

Kuten kaikki koirat, myös suomenlapinkoira tarvitsee korkealaatuista rarvintoa voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä. Lisäksi Lisäksi sen upea turkki tarvitsee ruokavalion, mikä sisältää runsaasti hyvälaatuisia rasvahappoja, jotka ravitsevat koiran ihoa ja turkkia ja hyväkuntoinen turkki antaa koiralle suojaa säätä vasten.

Ruokintasuosituksia

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

   Omega3- ja omega6-rasvahappojen merkitys koiralle
   Allergisen koiran ruokinta
   Hypoallergeeninen koiranruoka
  Tutustu myös muihin koirarotuihin

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?

Onko sinulla suomenlapinoira? Lähetä meille siitä kuvia ja kerro tarinoita omasta koirastasi. Jaamme mielellämme kirjoituksia ja kokemuksia rodusta. Muista, että sinulla pitää olla oikeus lähettämiisi kuviin.

Yhteistyössä: lyderpetfood.fi