Koiran ruokinta ja koiran laadukas ravinto

Koiran ruokinta ja koiran laadukas ravinto ovat tärkeä osa koiran päivittäistä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoa. Koska hyvälaatuinen koiranruoka on valmistettu vain hyvälaatuisista raaka-aineista, se ei koskaan voi olla kaikkein edullisinta ravintoa, mutta laadukas koiranruokakin voi olla kohtuuhintaista.
koiran ruokinta

Koiran ruokinta kotiruoalla ei ole suositeltavaa

Koiran suolisto on ihmisen suolistoon verrattuna lyhyt ja siksi lihapitoinen, helposti sulava ravinto on koiralle erittäin tärkeää. Myös koiran hampaat poikkeavat ihmisten hampaista. Koiran  hampaat on suunniteltu lihan repimiseen ja pureskeluun, ihmisen hampailla taas pystyy jauhamaan ja hienontamaan ruokaa.

Koiran ja ihmisen välisen ruoansulatuksen ero on helppo huomata. Kun koiralle antaa palan raakaa porkkanaa, se nielaisee porkkanan palan kokonaisena, kun taas ihminen pureskelee porkkanan palasta ennen nielemistä. Eikä koiran hotkaisema porkkanan pala juurikaan ehdi muuttaa muotoaan, ennen kuin se tulee koiran pakoputkesta ulos, toisin kun ihmisen ruoansulatuskanavan läpi kulkenut porkkana.

Koska koiran ruoansulatus poikkeaa oleellisesti ihmisen ruoansulatuksesta, sellainen ruoka mikä on ihmiselle terveellistä, ei välttämättä ole terveellistä koiralle. Tästä syystä ihmiselle tarkoitetun kotiruoan syöttäminen koiralle on virheellistä ruokintaa. Lisäksi jotkut ihmisten ruoissa käytetyt mausteet ovat koiralle haitallisia, osa jopa vaarallisia.

Nuoren ja aikuisen koiran ruokinta

Terveellinen koiranruoka on koiran ylläpitoruoka

Pentuiässä oleva koiranpentu tarvitsee ravinnosta saatua energiaa kasvuun ja kehitykseen, kun taas pentuiän ohittanut nuori ja aikuinen koira tarvitsee energiaa vain elimistön polttoaineeksi. Tästä syystä usein puhutaan koiran ylläpitoruoasta. Ruoka onkin eräänlaista koneiston ylläpitoa, vaikka sanonta voi kuulostaa vähän hassulta.

Kuinka usein koira tarvitsee ruokaa

Terve, nuori tai aikuinen koira tarvitsee ruokaa 1-2 kertaa päivässä. Sellaiset rodut, jotka esimerkiksi ovat alttiita mahalaukun kiertymälle, tarvitsevat useampia ruokintakertoja päivässä. Samoin aivan pienet kääpiökoirat ruokitaan tavallisesti muita useammin.

On erittäin suositeltavaa, että koiralle määritetään perheen omiin aikatauluihin sopivat ruoka-ajat ja koiran ruokinta tapahtuu ainoastaan ruoka-aikoina. Jos koira ei syö kaikkea ruokaa, otetaan kuppi pois ja seuraavana ruoka-aikana tarjoillaan uusi ateria.

Kuinka paljon koira syö

Koirien valmisruokapusseissa on taulukko, missä kerrotaan, kuinka paljon minkäkin painoinen aikuinen koira syö. Nämä taulukot ovat aina ohjeellisia, sillä koiran ravinnon tarve on aina yksilöllistä kuten meillä ihmisilläkin. Koiran tarvitsemaan ravinnon määrään vaikuttavat monet asiat, kuten ravinnon laatu, sen energiapitoisuus sekä koiran yksilölliset ominaisuudet, kuten koko, ikä ja aktiivisuus.

Ruokataulukoita on hyvä käyttää apuna, mutta jos koira laihtuu, lisätään ruokamäärää ja jos koira lihoo, vähennetään ruokaa.

Koiranruoan ruokinta taulukko CLINIVET koiranruoalle

koiran ruokinta taulukko

Varo ylipainoa

Koira ei välttämättä liho sen takia, että sen ruoka-annokset ovat liian suuria vaan siksi, että ruoan lisänä koiralle tarjoillaan erilaisia välipaloja ja makupaloja. Makupalat voivat sisältää yllättävän paljon energiaa ja jotkut makupalat ovat lisäksi hyvin epäterveellisiä. Kannattaa siis valita koiralle mahdollisimman terveellisiä makupaloja ja tarjoilla niitä kohtuudella.

Koirien paino-ongelmat ovat lisääntyneet roimasti ja arviolta joka kolmas aikuinen koira on ylipainoinen. Jos huomaat, että koirasi on pulskistunut, usein pelkkä ruoan vaihtaminen kevyempään riittää korjaamaan asian. CLINIVET Adult Light ja kotimainen Lyder Light ovat laadukkaita kevytruokia koiran painonhallintaan.

Koiran ruokinta on vaivatonta

Koiran ruokinta on nykyään helppoa ja vaivatonta, sillä hyvälaatuisia valmisruokia on tarjolla koiran kaikkiin eri elämänvaiheisiin ja ne sopivat hyvin tämän päivän kiireiseen elämänrytmiin. Valmisruokien annostelu on helppoa, säilyvyydestä ei tarvitse huolehtia ja ne on kätevä ottaa mukaan matkalle. Lisäksi hyvälaatuisesta koiranruoasta koira saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, voi hyvin ja pysyy terveenä. Ja hyvälaatuiset koiranruoat myös maistuvat hyvältä!

Hyviä ruokia nuorelle ja aikuiselle koiralle

  1. CLINIVET Adult Small on vehnätön koiranruoka pienelle koiralle
  2. CLINIVET Adult Junior on vehnätön koiranruoka kaikille nuorille ja aikuisille koirille
  3. CLINIVET Adult Large on vehnätön koiranruoka isolle koiralle
  4. CLINIVET Adult Energy on vehnätön koiranruoka paljon aktiiviselle koiralle
  5. CLINIVET Adult Light on vehnätön kevytruoka painonhallintaa tarvitsevalle koiralle
  6. CLINIVET Grain Free Chicken on viljaton kanaruoka kaikille nuorille ja aikuisille koirille
  7. CLINIVET Grain Free Sensitive Fish on viljaton kalaruoka kaikille nuorille ja aikuisille koirille. Myös erittäin herkille koirille.

CLINIVET -koiranruoat ovat korkealaatuisia, kohtuuhintaisia ruokia koiralle. Niistä löytyy sopiva vaihtoehto kaikille koirille. Jos koirallasi on ruoan suhteen erityistarpeita, tutustu valintaoppaaseen.

Jos kaipaat lisää lukemista, tutustu myös artikkeleihin:

  Minkälainen on paras koiranruoka
  Laadukas koiran kuivaruoka
  Laadukas koiranruoka on koiran hyvinvoinnin perusta
  Edullinen viljaton koiranruoka

Lähetä kommentti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Mistä muusta aiheesta haluaisit lukea?