Koiralla hammaskiveä

Puruluut ehkäisevät hammaskiven syntymistä

Eläinlääkärit ovat taatusti kyllästymiseen asti neuvoneet meitä koirien omistajia harjaamaan lemmikkien hampaita säännöllisesti. Ja kyllähän me kaikki tiedämme, että pitäisi, mutta kun… En luettele kaikkia niitä loistavia syitä ja selityksiä, joita olen itse vuosien saatossa keksinyt tai muilta lemmikkien omistajilta kuullut, vaan yritän asettua koiran asemaan ja tarkastella asioita koiran näkökulmasta.

Koiralla hammaskiveä?

Tutkimusten mukaan jopa yli 80 % aikuisista koirista kärsii huonosta suuhygieniasta. Eli neljästä koirasta vain yhdellä on terveet hampaat. Varma merkki siitä, että koiran hampaat vaativat hoitoa, on pahanhajuinen hengitys. Usein ajatellaan, että koiran hengityksen kuuluukin haista pahalle, koska se syö ja tonkii ulkona kaikkea epämääräistä. Onhan se näinkin, mutta jos koiran henki todella haisee, kannattaa kurkata sen suuhun ja tarkistaa,näkyykö merkkejä ientulehduksesta vai onko koiralla hammaskiveä. Ientulehduksen aiheuttaa hampaiden pinnalle kertynyt plakki, joka kovettuessaan muuttuu hammaskiveksi. Ja näitä hammaskiviä eläinlääkärit poistavat työssään päivittäin.

Koiran hammaskiven poistaminen eläinlääkärillä

Kun eläinlääkäri puhdistaa koiran hampaat, se on omistajan kannalta varsin helppo toimenpide, sillä omistajan ei tarvitse tehdä itse muuta kuin maksaa lasku. Vaikka tokkopa kenenkään mielestä se laskun maksaminen on päivän hohtohetki. Siinä vaiheessa, kun lompakko on eläinlääkärin vastaanotolla auki ja uusi hammasharja ja hammastahna taskussa, on jälleen kerran helppo tehdä päätös uuden hammasharjan ahkerasta käytöstä.

Koiran kannalta katsottuna kaikki ei olekaan niin yksinkertaista. Hoitamattomat hampaat ja tulehtuneet ikenet ovat särkeneet ja jomottaneet jo pitkään ja aiheuttaneet mahdollisesti jo muitakin terveysongelmia. Eläinlääkärin tekemä hampaiden puhdistus ja hammaskiven poisto vaatii aina anestesian, mikä ei ole koiralle riskitöntä. Eikä lainkaan mukavaa. Ja toimenpiteen jälkeen koiran suu on pitkään kipeä ja kipeillä hampailla pitäisi pystyä syömään.

Eikä ole tavatonta, että sama kierre alkaa alusta. Uudelle hammasharjalle ja hammastahnalle löytyy paikka edellisenä vuonna ostettujen, vielä käyttämättömien kanssa samasta kaapista, suu ja hampaat jäävät jälleen hoitamatta ja muutaman kuukauden, tai ehkä vasta vuoden päästä koira makaa eläinlääkärin pöydällä letku suussa.

Koiran hampaiden puhdistus kotona

Niille koirien omistajille, joille koiran hampaiden harjaaminen tuottaa vaivaa, suosittelen lämpimästi PetzLife hampaidenpuhdistusgeeliä. Geeli annostellaan suoraan koiran suuhun eikä harjaamista tarvita. Geeli leviää syljen mukana kaikkialle ikeniin ja hampaisiin, myös hankaliin takahampaisiin, joten sitä on todella helppo ja nopea käyttää. Meillä PetzLifen hammasgeeli on ollut päivittäisessä käytössä jo vuosia, eikä eläinlääkärin tekemään hampaiden putsaukseen ole ollut tarvetta. Geeliä on saatavana myös suihkeena. Kannattaa kokeilla, jos tuntuu, että sitä on kätevämpi käyttää.